Hlavní navigace

Přecházíte z Twitteru na Mastodon? Jaký český server je největší?

22. 11. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Dohady o tom, co dál bude se sociální sítí Twitter, nekončí. Tisíce jeho uživatelů se nyní přesouvají na open-source síť Mastodon. Českých serverů (instancí) Mastodonu vzniklo během posledních týdnů hned několik. Na který se můžete přidat?

Před víkendem rozbouřil situaci kolem Twitteru prohlášení Elona Muska, nového majitele této sociální sítě. Svým zaměstnancům dál tvrdé ultimátum – buď budou muset pracovat „s vysokou intenzitou a dlouhé hodiny“, nebo v opačném případě mají z firmy odejít.

Kolik zaměstnanců se definitivně rozhodlo jednu, či druhou variantu, zatím není jasné. Během víkendu se ale zdálo, že těch druhých budou minimálně stovky.

Na situaci už reagují i uživatelé. Už začátkem listopadu jsme psali, jaké máte možnosti, pokud chcete z Twitteru odejít. Tisíce lidí přecházejí především na síť Mastodon, která v mnohém Twitter připomíná. Ale její základ je jiný, tvoří ji totiž mnoho samostatných serveru (instancí). Síť je tak decentralizovaná.

Spouštíme MastodonCzech.cz. Chcete vyzkoušet decentralizovanou obdobu Twitteru? Přečtěte si také:

Spouštíme MastodonCzech.cz. Chcete vyzkoušet decentralizovanou obdobu Twitteru?

Máte tak celou řadu možností, ke které instanci se připojíte. Sledovat lidi z jiných serverů navíc můžete i tak. Pokud se zamýšlíte, ke kterému se připojit, můžete si ten svůj vhodný vyhledat přes stránce joinmastodon.org, díky které si můžete vyfiltrovat, co by vás mohlo zajímat. Jednotlivé servery totiž mohou být specializovány na určitou oblast, což může být fajn, protože tam najdete uživatele zajímající se o konkrétní problematiku.

Pokud vás zajímají české instance, tak těch během posledních dní vzniklo hned několik. Další ale už fungují roky. Ty největší a nejznámější jsou nyní tyto:

MastodonCzech.cz – Server zprovoznilo vydavatelství Internet Info, která provozuje i web PCWorld.cz. Správcem MastodonCzech.cz je šéfredaktor portálu Lupa.cz David Slížek.

witter.cz – Server provozuje aktivistický technologický spolek NoLog.cz, který který zdarma provozuje šifrované a data nesbírající aplikace.

mastodon.arch-linux.cz – Už starší server, který spravují lidé kolem české komunity uživatelů Arch Linuxu. Instance je ale otevřená pro každého.

příloha_ovladnete_sva_data

Další menší servery:

Pokud chcete mít přehled, jak aktivní jsou uživatelé na jednotlivých serverech, můžete si to zkontrolovat přes tuto stránku, kterou spustilo sdružení NoLog.

Byl pro vás článek přínosný?