Hlavní navigace

Mark Shuttleworth: Na desktopových distribucích linuxu nelze vydělat

22. 11. 2008

Sdílet

Zakladatel společnosti Canonical a zároveň duchovní tvůrce Ubuntu, Mark Shuttleworth, se domnívá, že se nikomu nepovede vydělat na desktopových distribucích Linuxu.

příloha_ovladnete_sva_data

Zakladatel společnosti Canonical a tvůrce Ubuntu, Mark Shuttleworth, si myslí, že se v blízké budoucnosti nikomu nepovede vydělat na desktopových distribucích Linuxu. Snaha o jejich prodeje by podle něj měla být nakonec vždy ekonomicky nevýhodná. Je toho názoru, že peníze by se k producentovi distribuce měly dostávat prostřednictvím služeb. Shuttleworth dále podotýká, že sám Microsoft se dnes již spíše soustředí na vydělávání poskytováním služeb, jelikož výnosy z operačních systémů jako takových přestaly být uspokojivé.






Shuttleworth se rovněž nechal slyšet, že má z důvěrných zdrojů k dispozici informace o tom, že momentálně je systém Windows XP nabízen firmám v podobě OEM licence zcela zdarma!

Ačkoli spousta informovaných zdrojů předvídala již dávno, že někdo ze světa Open Source musí podobné myšlenky dříve nebo později vyslovit, Shuttleworth vzal tento úkol za svůj, když prohlásil, že zastává názor, že se nikomu nepodaří na desktopové verzi Linuxu vydělat – dokonce ani jemu samotnému se to nikdy nepodařilo. Ubuntu ve verzi pro osobní počítače je pro něj produktem z kategorie těch, které v konečném součtu přinášejí nulový příjem.

V průběhu telekonference tvůrce Ubuntu dále prozradil, že je připraven pumpovat do firmy peníze ještě nejméně 3 až 5 let – momentálně ho tento koníček stojí několik milionů dolarů ročně. "Canonical není ještě výdělečný, ale investice jsou dobře promyšlené a nabídka podniku by se měla vyplatit firmám, které chtějí Linux využívat."

- - Adam Kencki

Byl pro vás článek přínosný?