Hlavní navigace

Mapy do Googlu existují už 15 let. Starší záběry ve Street View půjde zobrazit i na mobilech

24. 5. 2022

Sdílet

 Autor: Google
Od spuštění služby Mapy Google uběhlo už patnáct let. Technologický gigant při té příležitosti oznámil, že pro funkci Street View připravil vylepšení, které bude fungovat v mobilních aplikacích.

Vylepšení se podle webu The Verge objeví v aplikacích pro iOS a Android a nabídne uživatelům Street View zobrazení historických historických snímků. Nejsou tím samozřejmě myšlený fotografie z 19. století, ale snímky, které Google pořídil postupně během svého mapování jednotlivých měst a obcí.

Stejnou funkci už mohou lidé používat od roku 2014 prostřednictvím desktopové verze Mapy Google (Google Maps). Na ní lze jednoduše překliknout z aktuálních snímků na ty o několik let starší. Některé lokality mají fotografických vrstev víc, dá se tak snadno zjistit, jak se konkrétní místo proměňovalo.

Nyní to bude fungovat i v mobilních aplikacích této služby pro iOS a Android. V režimu Street View jednoduše klepnete kamkoli na obrazovku a poté zvolíte možnost „zobrazit další data“, čímž získáte přístup k historickým snímkům daného místa. Google inzeruje, že funkce bude v místech, kde je k dispozici, zobrazovat snímky až do roku 2007, kdy byla služba Street View spuštěna.

Nová kamera

Druhou novinkou je nová, přenosnější kamera, kterou začala firma využívat a slibuje si od ní, že mu v budoucnu usnadní pořizování snímků Street View.

Firma v současnosti používá k fotografování světa speciální automobily a velké batohy vybavené kamerou (tzv. Trekkery), ale nová kamera všechny tyto funkce smrskne do zařízení vážícího necelých 15 liber (přibližně 6,8 kg) a, jak se uvádí v příspěvku na blogu Googlu, „zhruba o velikosti kočky domácí“.

Kamera má Googlu usnadnit pořizování snímků Street View po celém světě a umožnit častější aktualizace. Vedoucí hardwarového týmu Street View Steven Silverman dodal, že výstup z nových kamer bude zároveň výrazně lepší. „Senzory v kamerách jsou ještě kvalitnější, mají nižší šum,“ uvedl Silverman. 

příloha_ovladnete_sva_data

Kamera má takových senzorů sedm a jejich celkové rozlišení je 140 megapixelů. V případě potřeby se dají do kamery přidat další senzory. Firma by je měla začít používat příští rok.

Další texty k Mapy Google:

Byl pro vás článek přínosný?