Hlavní navigace

Makra ve Wordu: Příklady automatizace práce s dokumenty - 1.díl

15. 6. 2020

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Díky návodům uvedeným v tomto seriálu se vytváření složitých dokumentů stane záležitostí několika klepnutí myši.

Makra ve Wordu patří mezi taková ty drobná kouzla, které vám umožní naprogramovat a následně na přání kdykoliv spouštět složité operace při práci s dokumenty. V tomto seriálu vám představíme několik příkladů, které můžete použít jako inspiraci při svých začátcích. V prvním příkladu budeme vytvářet firemní hlavičku pro dopisy, druhý příklad se zaměří za vkládání již předem naformátovaných tabulek a ve třetím nadefinujeme a následně navrhneme vlastní formát knihy.

Poznámka: V tomto seriálu se setkáte s pokyny, kdy máte použít určité sekvence stisků kláves, které se v makru používají pro přemístění kurzoru myši. Při kopírování jim věnujte maximální pozornost, abyste je zkopírovali přesně tak, jak jsou napsány.

Vytvoření, definování a nahrání makra

Krok 1: Vytvoření makra

A. Klepněte na záložku Zobrazení, kde vyberte položku Makra> Zaznamenat makro.

B. V dialogovém okně Zaznamenat makro zadejte název a popis makra. Při pojmenovávání makra se řiďte následujícími pravidly:

  • Názvy maker musí začínat písmenem a následně musí obsahovat buď písmena, nebo číslice. V názvu makra nelze použít mezery, speciální znaky nebo třeba tečky.
  • Název makra může mít maximálně 80 znaků.
  • Názvy maker nesmí kolidovat s příkazy nebo klíčovými slovy rezervovanými Wordem. Nesmíte tedy použít například názvy Tisk (Print), Uložit (Save), Kopírovat (Copy) nebo Vložit (Paste).
  • Popisky jsou pouze poznámkami, které shrnují a popisují funkci maker.

C. V poli Uložit makro v: máte buď možnost Všechny dokumenty, která vám umožní spouštět takové makro ve všech dokumentech Wordu, nebo je zde druhá možnost s názvem aktuálního dokumentu. Ta vám umožní spouštět toto makro pouze v tomto aktuálním dokumentu.

D.  Následně v poli Makro přiřadit na: vyberte možnost Tlačítko nebo Klávesnici (klávesová zkratka), čímž si vyberete způsob, jakým se k makru dostanete a jak jej spustíte. Po vyplnění a nastavení všech potřebných možností stiskněte tlačítko OK.

Poznámka: Většina klávesových zkratek je bohužel již obsazená operačním systémem. Je sice možné řadu z těchto klávesových zkratek přenastavit tak, aby spouštěly právě to vaše makro, nicméně tento postup příliš nedoporučujeme. Je totiž daleko jednodušší přiřadit makro tlačítku.

Vytvoření makra ve Wordu

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?