Hlavní navigace

LotR: The Battle for Middle-Earth

20. 2. 2005

Sdílet

Vrhněte se do lítého boje o mýtickou Středozemi v nedávno vydané realtimové strategii od Electronic Arts. Pokud máte tento žánr v oblibě, a navíc nedáte dopustit na Tolkienova Pána prstenů, neměla by vám tato hra rozhodně chybět.

Svět se změnil. Mistr J. R. R. Tolkien se kouzelným runovým písmem zapsal hluboko do srdcí všech lidí, kterým v dnešní hektické době zbyla alespoň špetka fantazie. Režisér Peter Jackson se postaral o šíření Tolkineovy slávy mezi široké masy lidí, na něž ušil bič v podobě skvělé filmové trilogie. A vývojáři z Electronic Arts vám nakonec nabízejí možnost zúčastnit se boje o Středozemi na vlastní kůži!



Okusíte vítězství i porážku, zažijete pocity hrstky vyčerpaných vojáků, čelících Sarumanovým hordám v těžké bitvě u Helmova žlebu. S Gandalfem se statečně postavíte mocnému Balrogovi a s Frodem nakonec zničíte prsten. A nejen to! Jestliže vám neustálé vítězení dobra už leze krkem, postavte se na Sauronovu stranu. Pobijte Společenstvo, zapalte enty jako chrastí a rozpoutejte s nazgûly pravé peklo. Celá impozantní bitva o Středozemi proběhne pod vaším velením v nové fantasy realtimové strategii The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth, k níž všichni s úctou vzhlížejí již od zveřejnění prvních informací. Hry na motivy filmů se sice netěší přílišné oblibě, ale čas od času se objeví výjimka potvrzující pravidlo. A aktuální Bitva o Středozemi je výjimkou dosud nejlepší. Nenechte se tedy rušit a vstupte společně s námi do hry, která si vaši pozornost rozhodně zaslouží.



Dobro proti zlu

The Battle for Middle-Earth není zcela klasickou realtimovou strategií, na jaké jste od dob stařičké Duny a Warcraftu zvyklí. Základní principy autoři vesměs zachovali, ale navíc přidali spoustu prvků, které je dobré prozkoumat nejdříve v podrobném tutoriálu, rozděleném na šest částí. Ve chvíli, kdy jste náležitě poučeni, se s klidem můžete pustit do boje, jenž vám jistě díky tomu půjde o poznání lépe. Ve hře jsou pochopitelně k dispozici dvě kampaně - za dobro a zlo - ve třech stupních obtížnosti. Každá se skládá zhruba z dvaceti aktů, které se většinou dále dělí na několik misí. Jakmile si vyberete své svěřence, ohromí vás krásná plastická mapa Středozemě, s jejíž pomocí povedete své další kroky. Jestliže se například rozhodnete fantastický svět zachránit, navštívíte v první misi s celým Společenstvem Morii a budete čelit obávanému Balrogovi. Pokud ale vstoupíte do služeb mocného Saurona, objevíte se po boku zrádného Sarumana u jeho věže v Železném pasu a začnete s budováním armády hodné samotného Mordoru.

Zatímco události kampaně za dobro jsou až na pár výjimek (Gandalf poráží Balroga přímo v Morii, Boromir neumírá při obraně hobitů Smíška a Pipina u Rauroských vodopádů atd.) díky filmové a knižní předloze v podstatě předvídatelné, Sauronova vojska řádí ve Středozemi jako černá ruka. Kampaň za zlo však mnohdy vyžaduje silný žaludek a je třeba si na ohavné skřety malinko zvyknout. Kladní hrdinové z Pána prstenů se nám přece jen za ta léta zadřeli pěkně pod kůži a vidět je umírat není zpočátku nic hezkého. Budete se zkrátka chvíli rozmýšlet, nežli na dobráckého Stromovouse spustíte salvu zapálených šípů. A to krátké zaváhání může stát život desítky vašich smradlavých skurut-hai.



Tak trochu jiná strategie

Ať už si ale vyberete jakoukoliv stranu, dosyta si užijete všeho, co má správná realtimová strategie obsahovat. Kampaň za dobro je navíc zajímavější tím, že nabízí úkoly za Společenstvo, ve kterých přímo využijete schopností obdivovaných hrdinů. Zářným příkladem je již zmiňovaná první mise v Morii, ve které budete s hrstkou dobrodruhů čelit mnohonásobné přesile skřetů a dočkáte se i ukázkového jeskynního trolla. Gandalf začne metat blesky, Aragorn se bude ohánět svým nabroušeným mečem, Legolas bude střílet dva šípy najednou, Boromir zatroubí na svůj roh a Frodo vytáhne Žihadlo. Radost pohledět, ale ve chvílích největší vřavy by přišla vhod možnost stopnutí hry a naplánování dalších akcí. V tom autoři trochu zachybovali, jelikož tak byste si mohli hru mnohem více vychutnat. Na druhou stranu je pravdou, že v tu chvíli by se obyčejné potyčky staly až moc jednoduché a celá obtížnost hry by znatelně poklesla.

Během většiny misí budete budovat základnu a současně likvidovat nepřítele, jako to ostatně probíhá ve spoustě realtimových strategií. Velkým zpestřením je ale netradiční způsob, jakým výstavba probíhá. Na mapách je zpočátku obvykle jedno předem určené místo pro stavbu hlavní základny (druhé má nepřítel), dále několik dalších oblastí, kde můžete vybudovat menší osady, a spousta míst pro stavbu samostatných budov, určených většinou ke zvýšení produkce surovin. Nejdůležitější je tedy zabrat co nejvíce takových oblastí pro sebe, abyste nepřítele odřízli od zdrojů, což ostatně není nic zvláštního. Zajímavé je, že každý kruhový prostor vaší základny je omezený počtem budov a obranných věží, které můžete postavit. Většina staveb podléhá vylepšování a vývoji a má různé bonusy. Pokud bude například vaše farma fungovat dostatečně dlouho, povýší na další úroveň a dočkáte se lepší produkce. Navíc jestliže postavíte více farem, získáte další bonusy, ovlivňující například cenu tréninku svého jezdectva. Strategii boje byste tedy měli mít dobře promyšlenou již předem.



Spousta RPG prvků

Co se zdrojů týče, je v podstatě jedno, zdali budete zabíjet dobytek, drtit zdarma vycvičené jednotky skřetů, farmařit nebo zpracovávat dřevo a kov. V Battle for Middle Earth se vše počítá jako jediná surovina, kterou využijete ke stavbě budov, trénování jednotek a získávání upgradů (např. lepší brnění, meče či zápalné šípy). Další důležitou hodnotou jsou velitelské body, omezující velikost vaší armády. Jelikož Sauron počítá s hordami skřetů, budete mít v jeho službách těchto bodů mnohem více. Nakonec je třeba zmínit ještě drahocenné body moci, za které si můžete pořizovat speciální pasivní či aktivní kouzla, mezi něž se řadí například vyvolání Balroga nebo armády nemrtvých. Zvyšování příjmu surovin, velitelských bodů i posledně zmiňovaných bodů moci můžete přímo ovlivnit výběrem misí. Již na začátku jsme zmiňovali, že některé herní akty nabízejí rovnou několik různých misí. Za jejich splnění budete náležitě odměněni, ale pokaždé trochu jinak. Jednou dostanete dva bod moci, jindy se vám o deset procent zvýší produkce a vzroste počet velitelských bodů. Již při výběru svého příštího tažení tedy moc dobře víte, jak si v případě vytouženého vítězství přilepšíte. V jednotlivých misích pak dostáváte hlavní i vedlejší úkoly. Přestože za splnění těch vedlejších nebudete nijak zvlášť odměněni, neměli byste je brát na lehkou váhu. Téměř všechny jednotky ve hře (krom několika hrdinů) totiž získávají zkušenosti, stoupají na úrovních, a jsou tak mnohem nebezpečnější.

Strategické hody jsou navíc ještě vylepšeny vhodným kombinováním jednotek, které se v obyčejných RTS klonech jen tak nevidí. Co se počtu jednotek za dobro a zlo týče, není jich zrovna příliš mnoho. Tento nedostatek se však při bližším průzkumu mění v klad díky zmiňovaným speciálním schopnostem a různým kombinacím. Na všechny fígle rozhodně nepřijdete hned na začátku a chvíli potrvá, než jich začnete aktivně využívat. Díky tomuto systému se z vás však postupem času stanou obávaní protivníci a hned na první pohled bude znát, že s Battle for Middle-Earth máte bohaté zkušenosti. Stačí jen zvolit a vyšperkovat vlastní strategii - autoři jich nabízejí poměrně dost! Rohanská jízda například s velkým potěšením najíždí do sešikovaných skupin skřetů s kušemi a drtí nemyté smraďochy pod kopyty ušlechtilých koní. Jako obrana se přímo nabízí spojit oddíl střelců s kopiníky, kteří se postaví na jejich obranu a nastaví kopí na hrudní koše nebohých zvířat. Rovněž nic nezkazíte, pokud před ně postavíte pár válečných trollů s bubny. Vylepšíte tak vlastnosti okolo stojících jednotek a koně vás nemají šanci porazit. Samostatnou kapitolou jsou pak obrovské bitvy, ve kterých se na sebe valí rozzuřené Sauronovy zrůdy a stateční rohanští a gondorští muži. Na hradby dosedají obléhací žebříky, k bráně se blíží skupina orků s beranidlem a oblohu s děsivým křikem křižují nazgûlové, až jde po zádech mráz. Jen škoda té umělé inteligence, která mohla být opět mnohem lepší. Je potěšující, že se jednotky snaží zaútočit na nejméně chráněné místo, v oslabení panicky prchají a v agónii mlátí kolem sebe. Často se ale stává, že do sebe nechávají z povzdálí střílet a je jim úplně jedno, že jejich kolegové padají jako hrušky.



Virtuální Středozemě

Velkým plusem, ale současně bohužel i minusem je vynikající grafické zpracování hry. Pokud na Pána prstenů nedáte dopustit, budete při hraní Battle for Middle-Earth doslova skučet blahem. Váš vysněný svět, milovaná kniha a oblíbený film se před vámi objevují s takovou věrností, precizností a v takových barvách, až oči přecházejí. Veškeré animace mezi misemi jsou provedeny ve slušivém enginu hry a v kruhové minimapě jsou při výběru misí a v důležitých momentech promítány ukázky z filmové trilogie. Interface se leskne a třpytí líbivými efekty, a to vše uzavírají fotografie oblíbených hrdinů a jednotek, pořízené přímo ze záběrů z filmu. Během hry budete žasnout nad tím, jak reálný může být pohyb postav. Jak vůdce tlupy skurut-hai, který prošpikoval nebohého Boromira několika šípy, dokáže běhat úplně stejně jako ve skutečnosti. Jak Gandalf popohání koně k větší rychlosti a rohanská jízda přeskupuje a vjíždí do řad překvapených skřetů. Třešničkou na dortu je pak rozpohybování takových bestií, jako jsou trollové s kmenem stromu jako kyjem a olifanti. Navíc i na obyčejných vojácích poznáte, že jste jim pořídili lepší brnění nebo že postoupili na další úroveň, a lépe se tak ohákli. Když si potom pořídíte tři nazgûly, sešlete mocným kouzlem na okolí temnotu a začnete terorizovat nepřátelské jednotky, budete se s otevřenou pusou náramně bavit. A jakmile vyvoláte Balroga nebo armádu nemrtvých, zapomenete na všechno, čemu jste se ve hře doposud divili.

Na vynikající atmosféře se podílí i zvuková stránka. Virtuálním postavám propůjčili hlasy herci z filmu a skvělá hudba je poskládána ze soundtracku, o jehož kvalitách jste se již určitě stačili přesvědčit na vlastní kůži. Kvalitní audiovizuální zpracování si však bere vysokou daň v podobě krutých hardwarových požadavků. Pokud si chcete obrovské bitvy o Středozemi užít v tom nejlepším světle, budete muset sáhnout po silně nadprůměrném stroji. Nutno však podotknout, že tato investice se vám rozhodně vrátí v podobě skvělého zážitku.




příloha_ovladnete_sva_data


Výrobce: EA L.A.

Vydavatel: Electronic Arts

Distributor v ČR: EA Czech

Lokalizace: manuál

Internet: http://www.eagames.com/official/lordoftherings/thebattleformiddleearth/us/index.jsp
Multiplayer: ano
Minimální konfigurace: CPU 1,4 GHz, 256 MB RAM, HDD 3,5 GB, 3D karta 64 MB
Doporučujeme: CPU 3 GHz, 1024 MB RAM, HDD 3,5 GB, 3D karta 128 MB
Verdikt: Boj o Středozemi je jednou z nejlepších strategií dnešní doby a povinností pro všechny fanoušky Pána prstenů.

Hodnocení: 92 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku