Hlavní navigace

Lost Planet: Extreme Condition

10. 10. 2007

Sdílet

Kdo hledá způsob jak se v letní výhni zchladit, pozor na Lost Planet! Tahle hra klame. Odehrává se na ledem pokryté planetě, přesto se u ní počítač zapotí a vy s ním…

Kdo hledá způsob jak se v letní výhni zchladit, pozor na Lost Planet! Tahle hra klame. Odehrává se na ledem pokryté planetě, přesto se u ní počítač zapotí a vy s ním…



Proč počítač? Protože Lost Planet je konverze z X-Boxu 360, která na oční sítnici pyšně a ochotně promítá usvědčující důkazy o tom, že máme čest s titulem příští generace. Grafika je vážně moc dobrá a vážně moc dobrá musí být i vaše hardwarová výbava, aby nešlo jen o projekci diapozitivů. A proč by se měl v krůpějích potu sprchovat hráč? Jednoduše proto, že ho čeká armáda velmi naštvaných („a sakra…“), pořádně přerostlých („to mě podrž…“) a zatraceně nebezpečných zástupců říše mimozemského hmyzu („andělíčku můj strážníčku…“), jejichž šiky si bude muset proklestit cestu za poznáním vlastního já.



Pravidlo, že do vosího hnízda se nepíchá, respektive planety, které jsou domečky agresivních potvor, se nekolonizují, totiž nebylo dodrženo a lidem je na sněhem zaváté E.D.N. III paradoxně, byť zcela právem, docela horko. Popíchnutí Akridi nejsou žádnými troškaři. Vedle obyčejných pěšáků mají v záloze neskutečné obludnosti velikosti fotbalového hřiště, které – vrátíme-li se do naší reality – aspirují na zápis do Guinessovy knihy rekordů v kolonce největší protivník ve videohře a vyhlazování nežádoucích hostů jim nečiní problém. Pouze jedna „persona non grata“ jim může zavařit: mladíček Wayne a asi není těžké uhodnout, kdo ho bude řídit. Z pohledu za zády povedete jeho kroky hlubokými závějemi, zlikvidujete stovky nepřátel a cíl? Obnovit vygumovanou paměť a pomstít smrt svého otce, za níž stojí Akrid „Zelené oko“.



„Pouze jedna „persona non grata“ jim může zavařit: mladíček Wayne a asi není těžké uhodnout, kdo ho bude řídit.“



S postupem času se sice leccos změní viz. vizuálně nádherné, avšak obsahově zmatené příběhové animace, nicméně na rozsáhlejší pitvu scénáře není prostor. Navíc, proč ztrácet čas popisem dějových kotrmelců, když většinu z vás v prvé řadě zajímá, jak vydrážděným „broukům“ oddělit kusadla nebo zmuchlat krovky? Vězte tedy, že se vám do rukavic dostanou samopal, brokovnice či raketomet standardní velikosti. Kromě toho budete moci třímat rotačákem, kanónem nebo raketometem, které jsou zhruba tak stejně velké jako Wayne, který si za krk posadil ještě druhého Waynea – věc, kterou možná znáte z jiných japonských her. Že by si tím Japonští muži něco kompenzovali? Ale ani to není to nejzajímavější. Opravdovým „nej“ jsou robotické exoskelety zvané VS, které jsou jedinou šancí v boji proti největším zrůdám. Mocně vyzbrojená VéeSka najdete různě po okolí a kdykoliv se do nich lze nasoukat, případně vylézt.



Veškeré fungování v bílém světě, v situaci hluboko pod bodem mrazu, je přitom odvislé od dostatečné zásoby termální energie. Bez T-ENG byste zakrátko zemřeli, bez T-ENG byste nemohli regenerovat zdraví, bez T-ENG by nebylo možné nastartovat VS. A protože jedna a jedna jsou dvě, neboli energie neustále ubývá a každý Akrid v sobě trochu tepla má, máte o důvod víc, proč se s oponenty nijak nepárat a dostat jich co nejvíc. Boje jsou intenzivní a nepřátel hodně. Když už si myslíte, že je prostor vyčištěný, vyhrabe se ze země nová várka, když už si říkáte, že tenhle level končí, vystartuje na vás boss. A tak dokola. Co se původně tvářilo jako klasická 3rd person akce, je ve skutečnosti obdobou automatové střílečky s raketkou, akorát, že místo raketky je tu Wayne. Systém: několik vln útočníků, tuhý boss, několik vln útočníků, tuhý boss atd. nás neoslovil a velmi brzký konec jsme bohužel uvítali. Ohranou písničkou konzolových konverzí je nedoladěné ovládání a za nehorázné považujeme info-obrazovky odkazující na rozvržení tlačítek na X-Boxovém ovladači. Lost Planet je tedy sice vizuálně podmanivá, avšak monotónní, časem ubíjející arkáda, která PC odkojence nemůže ničím jiným než vzhledem ohromit.



Hodnocení: 6,5
Žánr: akce
Výrobce: Capcom
Vydavatel: Capcom
Distributor pro ČR: CD Projekt
Lokalizace: titulky
Cena: 999 Kč
Multiplayer: ne
Internet: www.lostplanet-thegame.com

Hru si můžete zakoupit na serveru Hry.sw.cz za cenu 828Kč s DPH.

Byl pro vás článek přínosný?