Hlavní navigace

Linux během chvilky – na USB a bez instalace

13. 4. 2007

Sdílet

Linuxové „live“ distribuce mají dlouhou tradici. Ať již jsou na CD či DVD, vždy jde o to, že operační systém je připraven k okamžitému používání po nabootování z optického disku, samozřejmě s jistými omezeními danými nemožností na něj zapisovat. Nyní však máme Linux na USB.

příloha_ovladnete_sva_data

Na 4GB USB 2.0 disku je distribuce Mandriva Linux 2007 KDE 32bit, stačí ho připojit k počítači, zapnout a chvilku počkat na spuštění systému. Veškerá nastavení jsou ukládána na disk, takže uživatel nepřijde například o své úpravy prostředí. Jak je u Linuxu zvykem, obsaženy jsou ovladače pro všechny běžné i méně běžné grafické karty, síťové karty, bezdrátové adaptéry, modemy i další hardware. Programové vybavení tvoří mj. oblíbené open-source aplikace, například:


- KDE 3.5.4 (GUI – grafické rozhraní)
- Mozilla Firefox 1.5.0.10 (internetový prohlížeč)
- OpenOffice.org 2.0.4 (sada kancelářských aplikací)
- The Gimp 2.3.10 (kreslící program)
- Real Player 10.0.8.805 (přehrávání hudby a videa)
- Flash Player 9.0.31.0 (přehrávač flash animací)

Je nasnadě, k čemu je taková mobilní linuxová distribuce dobrá. Například když cestujete a nemáte notebook a chcete využít například počítač v hotelu. Tímto máte s sebou prostředí, na které jste zvyklí, systém automaticky detekuje síťová nastavení, je schopen se tvářit jako část Windows sítě a také můžete volně přistupovat na disky se souborovým systémem NTFS či FAT32, tedy k souborům systému Windows. A samozřejmě je to snadný způsob jak si Linux vyzkoušet (a jak se ho přestat bát).
4GB flash distribuce je nástupcem předchozí 2GB verze. Při koupi obsahuje USB disk jedinou FAT partition, při prvním spuštění si uživatel volí, kolik místa bude při systém, tedy pro odkládací soubor, a kolik si ponechá pro své soubory.
Systém ukládá všechny data pouze na USB disk, nezanechává tedy stopy na pevném disku počítače. Samozřejmě se soubory z hlavního disku lze pracovat.
Operační systém lze vylepšit na Mandriva Linux 2007 Spring, což je nejnovější verze Mandrivy. Cena 4GB disku se systémem je 89 eur.

- - Alexandr Radecký

Byl pro vás článek přínosný?