Hlavní navigace

Levný Classmate PC notebook pro Evropu a USA

22. 3. 2008

Sdílet

Na trhu levných subnotebooků bude brzo ještě těsněji. Společnosti Microsoft a Intel totiž oznámily úmysl začít dodávat výukový počítač Classmate zákazníkům v Evropě a Severní Americe.

příloha_ovladnete_sva_data

Začalo to notebookem pro rozvojový svět XO, který byl vyvinut v rámci projektu OLPC (One Laptop Per Child). Jeho verze XO-1 je ještě určena skutečně pro děti v ekonomicky nepříliš rozvinutých zemích, ovšem připravuje se verze 2.0, která bude umožňovat použití většího displeje a výkonnějšího hardwaru. A ta už bude směřovat i na trhy rozvinuté.

Dále je tu samozřejmě Asus a jeho Eee, který už se rovnou cílí na zákazníky v ekonomicky vyspělejších zemích, se záměrem dodat jim malý notebook za rozumnou cenu. Ve skutečnosti totiž málo lidí potřebuje výkon pro HD filmy a hry, většina potřebuje něco lehkého, levného, co poslouží jako psací stroj a prohlížečka webu. Projekt Asusu poměrně bezostyšně kopírují firmy Acer, Gigabyte, MSI, ECS a další.

A nyní se přidávají Intel a Microsoft se svým projektem levného a lehkého výukového notebooku Classmate PC, jehož předchozí verze také směřovaly do rozvojových zemí, nově chystaná varianta však bude silnější a poputuje k relativně movitější klientele. Jeho cena bude v rozmezí 250 a 300 amerických dolarů. Uvidíme, zda za tu cenu bude schopen konkurovat.

- - Alexandr Radecký

Byl pro vás článek přínosný?