Hlavní navigace

Láska na první dotek

1. 1. 2008

Sdílet

Osm klávesnic a setů v testu Po delší době opět nastal čas vyzkoušet nejnovější polohovací zařízení na trh...


Osm klávesnic a setů v testu

Po delší době opět nastal čas vyzkoušet nejnovější polohovací zařízení na trhu. Nepřinášíme ale komplexní test, podobně jako nedávno v oblasti MP3 a MP4 přehrávačů, protože k jeho realizaci nebyl dostatek zajímavých novinek. Následující test tedy obsahuje výběr nových a zajímavých produktů, které si většinou ani přímo nekonkurují a spadají do různých kategorií.

Logitech Wave

Elegantně černá klávesnice je prodávána samostatně v drátové podobě nebo jako bezdrátové combo s myší. Jak už je u všech výrobců zvykem, bezdrátovou verzi bez myši nekoupíte, takže pokud například vlastníte luxusní myšku MX Revolution a chcete k ní pořídit kvalitní wi­reless klávesnici, máte zkrátka smůlu.
Hlavní devizou této novinky je ergonomie, se kterou si Logitech opravdu vyhrál a přišel s originálním rozložením kláves. Ty se uprostřed klávesnice zvedají jako drobná vlna (od toho anglický název Wave) a při psaní všemi deseti na ně prsty lépe dosedají. Jednotlivé klávesy jsou navíc velice tiché a na dotek příjemné.
V Logitechu se kromě ergonomie soustředili také na multimediální tlačítka, kterých přidali rovnou čtrnáct. V levé části umístili tlačítko pro spuštění Windows Aero, jehož přednosti lze využít pohodlně pouze při aktivaci pomocí klávesnice či myši. Samostatný ovládací prvek je samozřejmě tím nejlepším řešením. Pro pohyb mezi okny lze použít tlačítko pro zoomování, které se nachází také vlevo a bohužel k němu směřuje naše první výtka. Posun (Aero i zoom) probíhá ze záhadných důvodů o dva kroky, takže v případě Aera poskočíte při jednom stisknutí o dvě okna. Tlačítko ke všemu nelze v dodávané aplikaci editovat.
Horní část klávesnice je vyhrazená převážně pro audio a video – spuštění Media Center, multimediálního playeru a nechybí ovládání samotného přehrávání včetně úpravy hlasitosti. Příjemná je také možnost přenést do popředí lištu s miniaplikacemi a vstup do fotogalerie. Všechna tato tlačítka vyjma ovladače pro přehrávání lze přeprogramovat. Výčet speciálních kláves potom uzavírá na pravé straně spuštění kalkulačky a vypnutí počítače.
Další možnosti snadnější práce v systému nabízejí klávesy „F“, jejichž sekundární funkce indikují jednotlivé ikonky. Před jejich použitím musíte podržet „Fn“ (Function), což je činí v praxi o něco méně použitelné než předchozí sadu. Klávesy umožňují rychlé spuštění Wordu, Excelu, kalendáře, internetového prohlížeče, instant messengeru, e-mailového klienta, hledání na webu, hledání v počítači a vysunutí optické mechaniky. Tři z dvanácti „F“ kláves nemají přiřazeny žádné funkce a můžete je sami zvolit, přičemž i ostatní lze programovat.
Sečteno a podtrženo, Logitech Wave je vynikající klávesnice, které k dokonalosti mnoho nechybí. Pár výraznějších problémů jsme však našli – nepříjemná je například nemožnost přiřadit některému z programovatelných tlačítek rychlé spuštění okna Tento počítač a slabá, respektive nulová je také podpora internetových vyhledávačů v méně rozšířených jazycích. Zdaleka největším šlápnutím vedle je naprosto nedostatečná délka USB kabelu. Bez prodlužovačky se většina uživatelů bohužel neobejde.

Verdikt

Kvalitní a ergonomicky velmi dobře zpracovaná multimediální klávesnice, kterou využijí naplno pouze majitelé Windows Vista ve verzích Home Premium a Ultimate.

Logitech Wave

Specifikace:
Speciální rozložení kláves,
14 multimediálních tlačítek,
programovatelné „F“ klávesy
Klady: ergonomie, programovatelná tlačítka, široká podpora funkcí Vista
Zápory: krátký USB kabel
Cena vč. DPH: 1 098?Kč
www.logitech.cz
Hodnocení: 4,5

Logitech G15

Druhou testovanou novinkou je nová verze populární herní klávesnice G15. Logitech z nepochopitelných důvodů nezměnil označení produktu a znesnadnil tím zákazníkům orientaci ve své nabídce. Původní verzi G15 má stále mnoho prodejců ve skladech.
Nová G15 se od té starší poměrně dost liší. Především je menší a lze ji díky tomu snadněji umístit na stůl. Na první pohled potom bije do očí změna barvy podsvícení kláves z mimozemsky šedomodré do příjemnější oranžové. Stále se ovšem jedná o poměrně masivní klávesnici, která drží dokonale na stole a hráči poskytuje nadstandardní funkce.
U nové verze došlo ke kosmetickým změnám v oblasti multimediálních kláves, k radikálnějším potom u těch programovatelných. Místo osmnácti je jich na klávesnici pouze šest, přičemž lze u nich přepínat mezi třemi profily. Ve výsledku má tedy hráč k dispozici osmnáct pozic. U staršího modelu existovaly pro oněch osmnáct kláves rovněž tři profily, takže měl uživatel několikanásobně více úložných pozic. Musíme však dát Logitechu zapravdu, že většina z nich stejně zůstala nevyužita a v případě novinky byl zvolen přijatelný kompromis.
Změn se dočkal také displej, který už není vyklápěcí. To může někomu připadat jako praktické, ale nám se původní systém zamlouval více, protože byl efektnější. Za jednoznačně nešťastné ovšem považujeme absenci kolečka pro ovládání hlasitosti, které bylo nahrazeno obyčejnými tlačítky.
Inovovaná G15 nativně podporuje Windows Vista a je to znát bezprostředně po nainstalování dodávaného softwaru. LCD panel na klávesnici funguje jako SideShow zařízení a jsou na něm zobrazovány hodiny, výkon procesoru, využití operační paměti a jiné informace. Při hraní je samozřejmě displej určen pro informace z dané hry. Nastavení klávesnice je velice jednoduché a software automaticky detekuje nainstalované hry. U nich si pak pomocí pár kliknutí vytvoříte potřebná makra, díky nimž lze ve hře reagovat na řadu situací mnohem obratněji.
Jelikož si většina z vás určitě tuto klávesnici nepořídí pouze na hraní her, ale bude ji používat i běžně k práci na počítači, nemůžeme se věnovat produktu jen z herního hlediska. Psaní je na G15 pohodlné, a to hlavně díky velmi příjemným klávesám. Multimédia lze s touto klávesnicí ovládat také, ale jen v omezené míře, protože hlavní důraz je přece jen kladen na hry. Nic vám však nebrání naprogramovat si herní tlačítka pro práci ve Windows. Funkce si budete muset zapamatovat, protože ikonky u tlačítek samozřejmě žádné nejsou.

Verdikt

Herní klávesnice, která oproti své stájové předchůdkyni nabízí menší množství programovatelných tlačítek, ale je díky tomu pro běžného uživatele přehlednější a v praxi snadněji použitelná.

Logitech G15

Specifikace:
Podsvícené klávesy,
šest programovatelných tlačítek s třemi profily,
LCD displej podporující funkci SideShow,
dvojice USB 2.0 portů
Klady: LCD displej, programovatelná tlačítka, SideShow, dva USB porty
Zápory: cena
Cena vč. DPH: 2 167?Kč
www.logitech.cz
Hodnocení: 4,5

MS Wireless Entertainment Desktop 8000

Klávesnice a myši od softwarového giganta byly vždy kvalitní a spolu s modely od Logitechu se řadí ke špičce na trhu. Po představení aplikace Media Center, která je jednou z vlaštovek signalizujících stále patrnější propojení světa IT a spotřební elektroniky, vyvinul Microsoft speciální set klávesnice a myši určený výhradně pro ovládání HTPC (Home Theater PC) z pohodlí křesla v obývacím pokoji. Po úspěšném modelu 7000 přichází jeho nástupce, který ale nenabízí překvapivě tolik vylepšení.
Nový set využívající technologie Bluetooth se skládá z poměrně malé klávesnice bez numerických kláves a laserové myši s univerzální ergonomií pro praváky i leváky. Klávesnice obsahuje množství tlačítek pro spuštění filmů, hudby či fotek. Disponuje dokonce malým touchpadem, kombinovaným se speciálním ovládáním pro Media Center, a nechybí na ní ani náhrada za levé a pravé tlačítko myši. Z hlediska funkcí jako takových se model 8000 od svého levnějšího bratříčka tolik neliší. Důležitou novinkou je možnost dobíjet nejen myš, ale také klávesnici. K tomu slouží speciální dock vybavený navíc ještě čtyřmi USB 2.0 porty. Jeden je kvůli své poloze určen spíše pro Bluetooth přijímač (k počítači ho lze připojit i separátně), ale další tři můžete použít na jakákoliv další zařízení. Na závěr nezbývá než dodat, že lze Bluetooth přijímač použít ke komunikaci i s jinými přístroji a že se Microsoftu příliš nepovedlo scrollování u myši – hladké kolečko s velkým odporem není nejpříjemnější.

Verdikt

Dokonale zpracovaný set určený výhradně pro ovládání domácího počítačového centra připojeného k ploché televizi či projektoru. Otázkou zůstává, jestli je o tolik lepší než model 7000, aby stálo za to za něho zaplatit dvojnásobek. My si myslíme, že ne.

Microsoft Wireless Entertainment Desktop 8000

Specifikace:
Bluetooth, dobíjení myši i klávesnice, indikace stavu baterie, 4 USB porty,
touchpad
Klady: precizní výroba, pohodlné ovládání HTPC, dobíjení
Zápory: přemrštěná cena
Cena vč. DPH: 7 200?Kč
www.microsoft.cz
Hodnocení: 4

Microsoft Wireless Optical Desktop 700

Zúplně druhé strany spektra nabídky Microsoftu je tento set, jehož cílovou skupinou jsou nenároční a středně nároční uživatelé. Jedná se o kombinaci bezdrátové klávesnice a optické bezdrátové myši v jednoduchém strohém provedení, které nezpůsobí estetickou bouři v žádné kanceláři, ani domácnosti. A to nejen díky tradičním tvarům obou produktů, ale také jejich kompletně černému hávu. Na druhou stranu může extrémní strohost někomu vadit a vzbuzovat pocit, že designéři Microsoftu nedokázali vymyslet něco jednoduchého, ale současně zajímavého. Klávesnice není ergonomická a po funkční stránce ničím příliš nezaujme. Snad jen deseti multimediálními tlačítky pro základní ovládání počítače a přehrávání hudby/videa. Za šikovné považujeme popisky kláves s přiřazenou další funkcí (kombinace Ctrl+Alt+…). Mnozí nezkušení uživatelé se díky nim mohou naučit rychleji pracovat v systému a nepoužívat ke všemu myš. Když už hovoříme o myši, ta dodávaná v tomto setu neobsahuje žádná přidaná tlačítka. Budete si muset vystačit s dvěma tradičními a scrollovacím kolečkem. Myška nicméně funguje na většině povrchů dobře a její základní výbava bude méně náročným stačit. Jasným kladem Desktop 700 je možnost ho okamžitě používat bez instalace jakéhokoliv softwaru. Jednoduchost byla při jeho vývoji jednoznačně na prvním místě, a to jak vidno nejen v oblasti vzhledu. Pro milovníky maximální jednoduchosti je vynikající volbou, která dokonale sedne k černému PC s černým monitorem a reproduktory.

Verdikt

Cenově zajímavý set, který je rozumným řešením pro rodinný počítač. Obsahuje kvalitně vyrobenou klávesnici a myš v bezdrátovém provedení, které váš stůl zbaví otravných kabelů.

Microsoft Wireless Optical Desktop 700

Specifikace:
Bezdrátový set,
optická technologie,
10 multimediálních tlačítek
Klady: nízká cena, kvalitní provedení, jednoduchost instalace
Zápory: žádná přídavná tlačítka u myši
Cena vč. DPH: 1 100?Kč
www.microsoft.cz
Hodnocení: 3,5

Genius KB-380

Známý a velmi populární výrobce periferních zařízení Genius dodává na trh ultra levné až středně drahé produkty. Většina z nich se pyšní vynikajícím poměrem cena/výkon, což se týká také této drátové klávesnice nesoucí označení KB-380.
Genius ji prezentuje jako produkt určený pro snadné internetové telefonování. Na levé straně ji vybavil sluchátkovým výstupem a vstupem pro mikrofon, přičemž audio kabely pro připojení k počítači spojil s USB kabelem pro snadnou manipulaci. KB-380 s klasickým rozložením kláves dále disponuje displejem sloužícím integrované kalkulačce i aplikaci Skype (internetové telefonování). Dohromady naleznete na klávesnici čtrnáct speciálních tlačítek, ty na levé straně jsou určeny k ovládání softwarového přehrávače hudby a videa, ty na pravé pro rychlé spuštění internetového prohlížeče, e-mailového klienta, snadné vyhledávání, obnovení webové stránky a zobrazení bookmarků. Tlačítka u displeje umožňují aktivaci kalkulačky, zobrazení výpočtů v systému, spuštění Skypu a uzamčení počítače.
Při používání klávesnice jsme si nevšimli žádných zásadních vad a nedostatků. Snad jen, že multimediální tlačítka po stranách jsou relativně malá a příliš u sebe, takže jejich používání po hmatu není tak jednoduché. Klasické klávesy jsou potom trochu tuhé. Jinak se ale z technického hlediska opravdu nedá KB-380 mnoho vytknout. Je k ní dodávána dokonce rozměrná opěrka na ruce.

Verdikt

V dané cenové kategorii vynikající produkt, který díky audio vstupu a výstupu umožňuje pohodlné připojení headsetu či sluchátek a mikrofonu. Výrobce mohl přidat ještě nějaký ten USB port.

Genius KB-380

Specifikace:
Audio vstup a výstup, displej,
funkce kalkulačky,
spuštění a ovládání Skypu,
14 multimediálních tlačítek
Klady: ovládání telefonování přes Skype, displej a kalkulačka
Zápory: tuhé klávesy, malá multimediální tlačítka
Cena vč. DPH: 540?Kč
www.genius-europe.com
Hodnocení: 3,5

Genius SlimStar 335

Pokud se vám zdá herní klávesnice Logitech G15 příliš drahá a nejste ochotni do specializovaného polohovacího zařízení investovat přes dva tisíce korun, možná vás osloví její alternativa od společnosti Genius. S přibližně čtyřikrát nižší pořizovací cenou se stane v očích mnoha hráčů jistě velmi atraktivní, přičemž pro rekreační, nikoliv profesionální hraní nabízí dostatek přídavných funkcí. SlimStar je poměrně dost velká, stejně jako G15, protože kromě klasických kláves a numerické části má na levé straně ještě programovatelná „herní“ tlačítka. Těch je rovných patnáct a můžete k nim přiřadit stejně jako u Logitechu jednoduché klávesové zkratky nebo přímo makra. Sofware Geniusu není tak propracovaný a pěkný, nicméně i s ním je práce jednoduchá a celkem rychlá. V horní části klávesnice jsou tradičně umístěna multimediální tlačítka, konkrétně je jich jedenáct a plní běžné funkce – přehrávání, hlasitost, web, e-mail či vypnutí počítače. Ačkoliv je SlimStar 335 ryze herní klávesnicí, psát se vám na ní bude dobře díky tichým klávesám. Oproti klávesnici KB-380 reagují také na mnohem jemnější klepnutí a prsty po nich můžou „tančit“ mnohem snadněji. Z hlediska designu by byla klávesnice elegantně jednoduchá, kdyby její tvůrci nedostali nápad přidat k umírněné kombinaci černé a šedostříbrné ještě křiklavě červenou. Na obrázku působí SlimStar poměrně dobře, i rovnováha barev je opticky utlumená, ale ve skutečnosti je červená opěrka jako pěst na oko – nejen že se nehodí ke klávesnici barevně, ale tříští i celkovou jednoduchost produktu. Pokud je ale barva to poslední, co vás zajímá, těžko najdete produkt s takto zajímavým poměrem výkon/cena.

Verdikt

Levná klávesnice pro hráče, která nepůsobí na pohled, ani na dotek nijak lacině, a při dané ceně ji lze opravdu vytknout jen křiklavou červenou opěrku na ruce.

Genius SlimStar 335

Specifikace:
15 programovatelných kláves,
11 multimediálních tlačítek
Klady: cena, množství funkcí, pohodlné psaní
Zápory: design
Cena vč. DPH: 440?Kč
www.genius-europe.com
Hodnocení: 3,5

EU3C Wireless Office 100

Na českém trhu relativně nová společnost EU3C má ve své nabídce celou řadu periferních zařízení pro počítače. Z těch polohovacích konkrétně dva sety klávesnice a myši, které jsme pro vás otestovali. Nejprve jsme se podívali na zoubek tomu levnějšímu. Model Wireless Office 100 vypadá na první pohled jako set pro ovládání HTPC. Má velice podobný design jako Genius LuxeMate 380 či jako Microsoft Wireless Keyboard For Windows MCE. Produkt EU3C ale nenabízí ovládání šité na míru pro Media Center, má patnáct běžných multimediálních tlačítek rozmístěných po stranách a v horní části klávesnice. Ta na pravém a levém kraji jsou velká a snadno je lze používat pouze pohmatu, zatímco paradoxně ta na horním okraji jsou podivně miniaturní. Zabírají pouze necelou polovinu prostoru, ve kterém by se mohly ve zvětšené podobě roztáhnout. Psaní je na Office 100 pohodlné, protože jsou klávesy na dotek příjemné a tiché, tudíž ani při rychlém klepání všemi deseti nevzniká moc hluku. Hlavní předností klávesnice je ovšem její štíhlost a celkově menší rozměry. Okraje nemá zbytečně široké a i v nich se nacházejí některé klávesy – na jejich rozložení to však nemá žádný vliv a Office 100 obsahuje naprosto standardní znakovou sadu doplněnou o již zmíněná speciální tlačítka. Myš je oproti klávesnici dosti obyčejná a působí až nehezky plastově, lacině. Funguje ovšem spolehlivě a je dokonce vybavena dvěma postranními tlačítky, která se dají použít například pro pohyb tam a zpět na internetových stránkách. Do kanceláře můžeme tento set doporučit, ale k domácímu počítači zkuste raději o něco málo dražší Office 200.

Verdikt

Levnější set, který ovšem z hlediska kvality provedení za podobně drahým řešením od Microsoftu dost zaostává. Na druhou stranu nabízí více funkcí a lépe vybavenou myš.

EU3C Wireless Office 100

Specifikace:
Bezdrátový set,
15 multimediálních tlačítek,
optická myš se dvěma postranními tlačítky
Klady: cena, množství funkcí, pohodlné psaní
Zápory: design
Cena vč. DPH: 700?Kč
www.eu3c.cz
Hodnocení: 3

EU3C Wireless Office 200

Tento výrobek už se objevil před časem v krátkých testech, ale rozhodli jsme se ho zařadit do tohoto přehledu také, protože se jedná o velmi povedený kousek. Směle můžeme konstatovat, že je po stránce funkcí i kvality provedení o řád výše než model Office 100.
Bezdrátový set Office 200 obsahuje tenkou klávesnici s čtyřiadvaceti multimediálními tlačítky a nadstandardně vybavenou laserovou myš. Nejprve tedy ke klávesnici, která má v základu šedou barvu kontrastující příjemně s černými klávesami a stříbrnými tlačítky. Na její levé straně naleznete hotkeys pro vypnutí a probuzení počítače, spuštění kalkulačky či okna Tento počítač. Nechybí ani scrollovací kolečko pro rychlý pohyb v dokumentech. Napravo jsou potom tlačítka sloužící ke snadnému spuštění kancelářských aplikací, jako jsou Word, Excel, PowerPoint a kalendáře, přičemž nad nimi je další scrollovací kolečko pro změnu hlasitosti. Zbytek horkých kláves seřazených už klasicky v horní části klávesnice slouží pro tradiční ovládání přehrávačů či internetového prohlížeče. Podobně jako klávesnice supluje některé funkce myši, nahrazuje myš některé funkce klávesnice. Konkrétně jde například o možnost rychlého ovládání softwarového přehrávače videa a zvuku. Pomocí čtveřice postranních tlačítek myši lze napřklad přeskakovat skladby či spustit/pozastavit přehrávaný soubor. Tlačítka jsou určena ale také k práci v kancelářských aplikacích (např. zoomování). Myška svým designem připomíná oblíbenou MX1000 Logitechu a je určena pro praváky. Můžete u ní přepínat mezi rozlišením 800 a 1600 dpi, což se hodí především při hraní her.

Verdikt

Bezdrátový set EU3C Wireless Office 200 je jen o pár korun dražší než model Office 100, přitom nabízí mnohem více funkcí, lepší myš a kvalitnější zpracování. Hodí se jak pro pohodlnou práci, tak pro ovládání multimediálního PC.

EU3C Wireless Office 200

Specifikace:
Bezdrátový set,
24 multimediálních tlačítek,
laserová myš
s přepínáním rozlišení,
4 speciální tlačítka na myši
Klady: cena, množství funkcí, kvalitní provedení
Zápory: myš pouze pro praváky
Cena vč. DPH: 850?Kč
www.EU3C.cz
Hodnocení: 4

Byl pro vás článek přínosný?