Hlavní navigace

Ladění počítače

1. 12. 2008

Sdílet

V další tematické části věnované ladění počítače se zaměříme na osvětlení a doplňky k počítačovým...


V další tematické části věnované ladění počítače se zaměříme na osvětlení a doplňky k počítačovým skříním. Možná to pro některé z vás může znít šíleně, ale osvětlení nesmí chybět u žádné správné tuningově laděné sestavy. Každý z maniaků, kteří svého plechového miláčka vylepšují, vám potvrdí, že čím více, tím lépe. Mezi hlavní komponenty patří fluorescenční katodové lampy, které se nejčastěji upevňují na bočnice průhledných skříní, dále svítící ventilátory, podsvícené chladiče procesorů, UV kabely od pevných disků, FDD a optických mechanik nebo multifunkční panely s barevným displejem, pomocí kterých lze regulovat otáčky instalovaných ventilátorů.
Výhodou je, že uvedené komponenty stojí řádově desítky až stovky korun a v konečném výsledku dodají vašemu PC správné grády, které by při jeho zkrášlování neměly chybět. Pojďme si teď jednotlivé doplňky představit.
Fluorescenční katodové lampy můžeme pořídit v několika barevných provedeních. Díky své obvyklé délce (30?cm) mohou být ve skříni počítače uloženy v různých polohách a směrech. Upevňují se pomocí silných stíracích lepicích pásek, takže instalace je opravdu jednoduchá. Nejčastější využití mají v průhledných počítačových skříních nebo na velkých LAN party. Dodávají se společně s napěťovým invertorem a vypínačem. Balení obvykle obsahuje dvě katodové lampy a cena se pohybuje okolo 200?Kč.
Dalšími „vychytávkami“, které by vám neměly chybět, jsou svítivé ventilátory a chladiče, jež jsou dnes na trhu zcela běžně k dostání. Jsou osazeny různě barevnými LED diodami s různou intenzitou svítivosti. Pokud chcete mít ve svém PC více ventilátorů, doporučujeme, abyste si zakoupili i regulátor otáček, kterým můžete snižovat celkovou hlučnost větráků a optimalizovat je, aby dostatečně odváděly teplo a byly tiché. Ventilátory s LED diodami mají obrovskou výhodu v tom, že zdroj světla prakticky vůbec nehřeje a životnost je opravdu vysoká (dříve se zničí samotný ventilátor, než aby přestaly svítit diody). Výhodou je také jejich nízká cena – samozřejmě záleží, jak kvalitní chcete pořídit. Montáž větráku je velmi snadná. Stačí ho jen propojit s napájecím konektorem na základní desce (popřípadě s kabelem od napájecího zdroje) a umístit vhodně do počítačové skříně tak, aby dobře odváděl teplo. To samé v podstatě platí i o chladičích procesoru – jen s tím rozdílem, že je dobré si dávat pozor, aby se vybraný model vešel do skříně. Minimální cena ventilátorů se pohybuje od 150?Kč za podsvícený větráček až po 4 000?Kč za nejlepší modely chlazení CPU.

Produkty

System Guardian IV

Multifunkční panel, který je vyroben z kvalitního hliníkového odlitku. Lze k němu připojit až šest ventilátorů, jejichž otáčky jsou regulovány stejnoměrně. Ty se regulují manuálně pomocí potenciometru. Produkt je dále vybaven třemi snímači teploty, kdy u nich lze pomocí jumperů nastavit mezní hodnoty teplot. K dispozici je i přepínač na reset celého systému.
Je zde rovněž zabudovaný bezpečnostní alarm, který upozorňuje a hlásí uživateli, pokud teplota některého zařízení překročí povolenou hranici. Na přední straně multifunkčního panelu naleznete dva výstupy pro USB, výstup pro mikrofon, Firewire IEEE 1394 a barevný LCD displej, který zobrazuje všechny potřebné údaje. Obsahuje čtečku karet, která podporuje následující formáty paměťových karet – MS, CF, MD, SD, MMC, SM.
Co se týká instalace, ta je vcelku nepraktická díky vývodu zadního panelu s kabely, které spíše překážejí, než aby přinesly užitek. Ani instalace čidel není triviální, protože lepicí pásky se špatně uchycují na HDD.
Nicméně i přes zjištěné nevýhody stále převládají výhody v podobě možnosti regulace až šesti ventilátorů a indikace a monitoring až tří teplot. Pokud uživatel potřebuje právě takovéto zařízení, nezaskočí ho ani cena přesahující 1 000?Kč.

EuroCase Viper 2

Viper 2 je moderní počítačová skříň od společnosti EuroCase, která zaujme předním panelem ve stylu „zmije“. Zajímavostí pak je displej umístěný na čelní straně skříně. Ten ukazuje teplotu procesoru, lze k němu připojit až tři přídavné ventilátory včetně zobrazení jejich otáček, v neposlední řadě pak na displeji bliká logo Viperu. Skříň je vyrobena z 0,8mm plechu, celkové rozměry jsou 264 ´ 466 ´ 575,5?mm při váze 8?kg. Bočnice jsou osazeny elegantními průchody, bohužel odvětrávaní zde není vyřešeno ideálně – chybí pevnější usazení. Skříň je určena pro základní desky microATX a ATX. Disponuje čtyřmi vnějšími pozicemi pro 5,25" mechaniky a dvojicí 3,5" ZIP či FDD jednotek, vnitřních 3,5" pozic je k dispozici celkem šest. Zklamalo nás tuhé otevírání dvířek plastového předku a celkové nasazení přední konstrukce (špatně se s ní manipuluje v případě, že potřebujete upevnit ventilátor do míst, kde jsou pevné disky). Součástí počítačové skříně jsou dva ventilátory střední hlučnosti, na jejichž pořízení tak nemusí uživatel myslet.
Nově najdete ve skříni porty USB, Audio a jeden eSATA. Pokud jste fanoušky tuningu PC, tak vás počítačová skříň EuroCase Viper 2 zcela jistě potěší svým vzhledem a snadno přehlédnete drobné nedostatky, jako ne úplně stoprocentní kvalitu zpracování nebo menší vnitřní prostor pro komponenty. 8 0746/Pir ?
Tuning PC V posledním čísle PCWorldu pro rok 2008 jsme pro vás připravili téma Tuning PC. Toto téma je velmi obsáhlé a nebyl by s ním problém zaplnit časopis celý, takový prostor jsme však nedostali, a tak jsme pro vás připravili alespoň základní představení tří hlavních kategorií, ze kterých se může skládat tunig PC. první část je věnována obecnému vysvětlení a nastínění problematiky přetaktování mikroprocesorů, ktrátce se zmíníme o všech úskalích a problémech s touto činností spojených. Na tento úvod pak navážeme sérií článků uveřejněných na našich webových stránkách www.pcworld.cz, kde si postupně představíme přetakování konkrétních platforem na konkrétních základních deských. Nezůstaneme však jen u procesorů a pamětí, chystáme pokračování i pro grafické karty. Druhá část je věnována osvětlení počítačové skříně. V této sekci se vyžijí především fandové barevných, svítivých a jinak zajímavých počítačových doplňků. Třetí a závěrečná část je věnována ladění hluku a chlazení. Protože jediná ze všech kategorií má tato jediná reálné použití a smysl, věnovali jsem jí dvojnásobně prostoru a doufáme, že díky našemu popisu se výrazně zlepší chlazení a sníží hluk právě vaší počítačové sestavy. Za zapůjčení komponentdo testu děkujeme společnostem: 100MEGA Distribution s.r.o., www.100mega.cz, Akasa Ltd., www.akasa.com.tw, Bostar,s.r.o., www.bostar.cz, PARTIS Inc., www.partis.cz, TN TRADE spol. s r.o., wwwtntrade.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku