Hlavní navigace

Kupujeme tablet pro děti - 2. díl

16. 12. 2012

Sdílet

 Autor: (c) gekaskr - Fotolia.com
Dnes se zaměříme na další parametry, které by měl tablet pro děti mít. Konkrétně se budeme zajímat o možnost vytváření více uživatelských profilů a o možnosti rodičovské kontroly.

Také vaše děti pošilhávají po vašem tabletu? A když jim ho půjčíte, už vám ho nechtějí vrátit? A víte, že dnes na trhu seženete tablety uzpůsobené pro děti, a to i ty nejmenší? Pokud se začnete zaobírat myšlenkou, zda by nestálo za to pořídit svým dětem také nějaký tablet, aby se nejen zabavily, ale i se něco naučily, pročtěte si náš seriál, v němž vám poradíme, jak vybrat pro své děti ten nejlepší.

 

1. díl – Kupujeme tablet pro děti – úvod, procesor a obrazovka 

 

Profily a rodičovská kontrola: Zřejmě nejdůležitějším parametrem, který hraje roli při prodeji tabletů pro děti,je snadno ovladatelný systém pro rodičovskou kontrolu. Před koupí tabletu se proto nikdy nezapomeňte přesvědčit, zda tablet dokáže zabránit dětem nakupování na internetu a nastavit činnosti, které děti mohou na tabletu dělat a které nikoliv. Tak například tablet Kurio vám umožní nastavit časové limity, v jejichž rámci může dítě tablet používat. Na tabletu Oregon Scientific Meep můžete funkci rodičovské kontroly spravovat dokonce z cloudu. Tablety série 2012 Kindle Fire od firmy Amazon (včetně Kindle Fire HD) zase nabízejí možnost omezení přístupu k internetovému obsahu a k činnostem, které vaše dítě může na internetu provádět, samozřejmě včetně časového omezení.

V tabletu Nook HD od firmy Barnes & Noble můžete vytvořit až šest uživatelských profilů, přičemž tyto profily můžete upravit přímo na míru vašim dětem, ať již z hlediska jejich věku, nebo pohlaví.

Pokud hledáte tablet, který by mohlo používat více dětí, pak se ujistěte, že tablet, který vyberete, umožňuje vytvořit vícero uživatelských účtů. Například tablet FunTab Po od firmy Emaic disponuje režimem Zoodles určeným přímo pro děti. Tento režim dokáže posílat pomocí elektronické pošty různé zprávy týkající se kroků, které vaše dítě udělalo a dále dokáže přizpůsobit uživatelské rozhraní věku každého dítěte. Tablet Nook HD od firmy Barnes & Noble má více uživatelských účtů a zároveň poskytuje možnosti získávání internetového obsahu cíleného přímo na věkovou skupinu, v níž se vaše dítě nachází.

 

Software: Řada tabletů určených pro děti používá operační systém Android 4.0 Ice Cream Sandwich, a to v řádně upraveném prostředí uzpůsobeném přímo pro děti. K tomu využívá různých motivů (skinů). Tyto motivy (například Archos Childpad, Ematic FunTabPro, Fuhu Nabi 2, Meep od firmy Oregon Scientific či Toys ‘R’ Us Tabeo) fungují tak, aby pokud možno maximálně zabránily dětem v kontaktu s operačním systémem, resp. aby se vůbec nedostaly tam, kam vůbec nepotřebují. Kromě toho umožňují ovládat tablet i dětem, které neumějí číst, protože namísto textů používají velké barevné ikonky.

 

Tablet Fuhu Nabi 2 používá upravený motiv operačního systému Android

Z výše uvedeného textu by mohlo vyplývat, že v těchto tabletech bude možné spustit libovolnou aplikaci pro operační systém Android. To však bohužel není pravda, alespoň ve většině případů. Teoreticky je sice možné do těchto tabletů nahrávat i jiné aplikace či upravovat operační systém, nicméně v první řadě jsou tyto tablety určeny k práci s přesně danými tržišti aplikací (typicky s těmi, které provozuje samotný výrobce tabletů), jenž obsahují naprostou většinu aplikací orientovaných na děti. To samozřejmě vůbec není na překážku, nicméně na druhou stranu vás to může omezovat, protože budete muset sledovat, co všechno se na těchto tržištích přesně nabízí.

Jiné tablety, mezi něž patří kupříkladu LeapFrog LeapPad 2 a Vtech Inno Tab, používají pouze vlastní firemní software. Do tabletu tak můžete přidávat aplikace z internetových obchodů firmy, v případě tabletu LeapPad pak dokonce i prostřednictvím cartridgí.

LeapPad 2 od firmy LeapFrog používá firemní operační systém

Při výběru tabletu věnujte pozornost i softwaru, který je pro daný tablet k dispozici. Vzhledem k tomu, že většina tabletů disponuje podobnými obrazovkami a podobnými parametry, odlišuje jednotlivé tablety právě prostředí a nabízený software. Toužíte po tabletu, který využívá operační systém Android? Jsou v tabletu nainstalovány hry, které vaše dítě zaujmou? Jsou na tabletu instalovány aplikace vzdělávacího charakteru? Chcete používat cartridge nebo byste raději upřednostnili práci pouze s obsahem digitálního charakteru?

příloha_ovladnete_sva_data

 

Příští díl tohoto seriálu bude věnován problematice dostatečného množství místa pro ukládání dat, dále možnosti používání stylusu a v neposlední řadě i ceně.

Byl pro vás článek přínosný?