Hlavní navigace

Kubánský boom mobilních telefonů

16. 4. 2008

Sdílet

S uvolňováním poměrů na Kubě přišlo povolení pro občany „Ostrova svobody“, že mohou konečně vlastnit mobilní telefony. Zdá se, že jsou liché obavy, že si to ve skutečnosti většina lidí nebude moci dovolit.

příloha_ovladnete_sva_data

Nový vůdce Kuby Raul Castro postupně uvolňuje některá omezení platná dříve pro Kubánce, například nyní si mohou koupit mobilní telefon, počítač či DVD přehrávač. Tyto přístroje jsou ovšem pro spoustu Kubánců velmi nákladnou záležitostí, nicméně se ukazuje, že zrovna mobilní telefony si asi pořídí víc lidí, než se původně čekalo, rozjíždí se poměrně intenzivní obchod.

Alejandro byl jedním ze stovek Kubánců čekajících ve frontě státního obchodu s mobilními telefony v koloniální čtvrti Havany (fronty jsou symbolem centrálně plánovaného hospodářství, takové bývaly i u nás). Samostatně podnikající Alejandro už delší dobu používá mobilní telefon napsaný na jméno jistého cizince, kteří samozřejmě měli právo mobilní telefony vlastnit. K tomuto kroku se uchylovalo mnoho jeho kubánských spoluobčanů. Nyní mohou konečně vlastnit mobilní telefon legálně, i tento malý krok vítají lidé žijící v diktatuře s povděkem.

Průměrný Kubánec musí za mobilní telefon nabízený státním monopolem zaplatit přibližně devět měsíčních platů (jen si představte, že bystě za mobilní telefon měli zaplatit bezmála 190 tisíc korun), přesto se očekává, že v brzké době si ho koupí tisíce lidí. První zájemci si museli připlatit ještě víc, jakousi luxusní přirážku. Jedním z nich byl 33letý Gustavo, který sice ocenil krok vlády, ale zároveň se negativně vyjádřil o příliš vysoké ceně telefonu, která rozhodně neodpovídá mzdám obyvatel. Ne že by telefony byly drahé, ale platy jsou velmi nízké.

Kuba je americkou zemí s nejnižším podílem mobilních telefonů, nynější krok to jistě zlepší, navíc Kubánci budou moci konečně relativně svobodněji volat i do zahraničí. Prodej telefonů a provoz sítě je plně v rukou státního telekomunikačního monopolu ETECSA.

Ve státním sektoru zaměstnaný Kubánec si průměrně vydělá 18 amerických dolarů měsíčně. Spotřební elektronika i mobilní telefony se prodávají za konvertibilní peso (CUC), které stojí 24x více než běžné nepřevoditelné peso. Mobilní telefon stojí kolem 60 CUC, což přibližně 65 dolarů (~1040 českých korun).

Obecně si mohou mobilní telefon dovolit lidé napojení na turistický průmysl, ti co pracují v zahraničních firmách či dostávají peníze od příbuzných v zahraničí, což je odhadem dohromady až 60% obyvatel ostrova.

Lze pouze spekulovat o tom, že Raul Castro se posledními kroky snaží nasměrovat zemi k pozvolným ekonomickým reformám, z kterých by měli užitek armádní špičky, protože armáda je tím subjektem, který kontroluje většinu turistického průmyslu a firem se zahraniční kapitálovou účastí.

- - Alexandr Radecký

Byl pro vás článek přínosný?