Hlavní navigace

Krym patří pod Ukrajinu. Apple opravil údaj ve svých mapách

5. 3. 2022

Sdílet

 Autor: PCWorld
Společnost Apple upravila ve svých mapách údaj o Krymském poloostrově. Podle aktuálních dat patří Ukrajině. Je to reakce na agresivní válku, kterou na Ukrajině rozpoutal Vladimir Putin.

Apple změnila data o Krymu po osmi letech. Po anexi poloostrova, který Rusko zabralo v roce 2014, nejdřív společnost u Krymu neuváděla žádnou státní příslušnost.

Po pěti letech doplnila, že území náleží Ruské federaci. Údaj se ale zobrazoval jen ruským uživatelům. Ostatním se zobrazoval bez identifikace země.  Nyní se opět objevilo, že poloostrov patří Ukrajině.

Další změna v mapách od Apple už oficiální ale nebyla a již také zmizela. V pátek se na sociálních sítích objevily snímky z map, na nichž bylo uvedeno, že Ministerstvo obrany Ruské federace se ve skutečnosti jmenuje Ministerstvo fašismu Ruské federace. Nápis byl v angličtině i v ruštině. Jednalo se ale o změnu, kterou provedli hackeři bojující na straně Ukrajiny. Firma už pojmenování vrátila zpět.

ICTrocenka

K sankcím se postupně přidávají další technologičtí giganti

Apple nicméně na ruskou agresi reagoval jinak, z technologických gigantů byla jeho reakce nejrychlejší a nejtvrdší. V minulých dnech zavřel svůj ruský online obchod. Sice se na něj zájemci dostanou, nejde na něm ale nic koupit. Firma také uzavřela své kamenné prodejny v Rusku, výrazně omezil fungování platební služby Apple Pay a zablokoval aplikace oficiálních ruských médií. 

Ostatní technologičtí giganti jako je Google nebo Microsoft reagovali na situaci na Ukrajině pomaleji. Google vypnul své reklamní systémy tento čtvrtek. Podobně váhal i Microsoft, který teprve v pátek oznámil, že pozastavuje veškerý prodej produktů i služeb v Rusku. Přerušení dodávek svých výrobků do Ruska už také oznámil Samsung.

Byl pro vás článek přínosný?