Hlavní navigace

Konica Minolta zajišťuje tiskové služby pro Českou spořitelnu

Sdílet

Konica Minolta instaluje tiskárny do 654 poboček České spořitelny v České republice. Týdně je kompletně připraveno přibližně 80 tiskových řešení. Objem tisku činí přibližně 90 milionů výtisků ročně

Cloud24

Společnost Konica Minolta úspěšně prošla výběrovým řízením na dodávku tiskových služeb a řešení pro Erste Bank Group.Smlouva byla uzavřena na dobu pěti let, kdy bude Konica Minolta dodávat služby do všech poboček EBG v České republice, Slovensku, Rakousku, Maďarsku a Chorvatsku. Cílem celého projektu je optimalizace využití tiskových služeb podle požadavků EBG (interní firemní tisková politika), tj. centralizace tiskových služeb, sjednocení tiskových zařízení ve všech zemích a celkové snížení tiskových nákladů. Součástí dodávky je i odkup a ekologická likvidace starých zařízení.


V České republice se jedná konkrétně o 654 poboček České spořitelny, kde od začátku července instaluje Konica Minolta 300 zařízení měsíčně, týdně je tedy kompletně připraveno přibližně 80 tiskových zařízení. Po nasazení tiskového řešení od Konica Minolta bude Česká spořitelna využívat o tři čtvrtiny tiskových zařízení méně při zachování stejného objemu tiskových výstupů. Odhadovaný objem tisku je přibližně 90 mil. výtisků ročně, pro představu je to asi 9 000 výtisků na jednoho zaměstnance ročně nebo 24 výtisků na jednoho zaměstnance denně. Celkem bude do České spořitelny dodáno více než 2 000 tiskových řešení, která by měla být instalována do konce roku 2007.

Před nasazením služby eSetQ byl modifikován její nástroj SafeQ pro centralizaci správy tiskových služeb a sledování statistiky jednotlivých tiskových úloh. Součástí služby eSetQ je možnost zabezpečeného tisku přes SafeQ terminály, možnost omezení tiskových práv jednotlivým uživatelům potřeb či zařazení do zvolených pracovních skupin, funkce „follow me“ a vytváření detailních tiskových reportů podle požadavků Erste Bank Group. Terminálem pro zabezpečený tisk bude osazena třetina všech tiskových zařízení, instalace zařízení s terminálem začne v druhé polovině září.

Zabezpečený tisk primárně chrání dokument před jeho zcizením, kdy nedochází k manipulaci dokumentů neoprávněnou osobou a k vytištění dojde až po autorizaci uživatele pomocí čipové karty, uživatel má tedy fyzicky kontrolu nad každým tištěným dokumentem. Více než třetina z 654 poboček České spořitelny bude vybavena terminálem SafeQ s dotykovým displejem a snímačem čipových karet. Výhodu aplikace SafeQ je také zvýšení dostupnosti tisku funkcí „follow me“, která umožňuje vytisknout dokument na jakémkoliv jiném zařízení – dokument následuje uživatele.

Primárním požadavkem EBG byla snadná správa systému a evidence statistiky tiskových úloh v jednotlivých národních centrálách. Pro tyto účely bylo nutné modifikovat stávající systém evidence tiskových úloh SafeQ. Nasazené řešení pracuje se zpracováním tiskové úlohy na dané lokalitě a zároveň s centrální evidencí statistických informací o všech tiscích/kopiích i skenech. Díky tomu se výrazně snížil datový tok mezi centrálou a lokalitami. Podobný systém je novinkou, jeho nespornou výhodou je také možnost hromadných změn v nastavení tiskových zařízení přímo z centrály společnosti.

Dodávka tiskového řešení pro Erste Bank Group (EBG), která je v České republice zastoupena Českou spořitelnou, znamená výrazné změny nejen v tiskovém parku společnosti, ale přispěje i k významnému snížení nákladů na tisk. V ČR využívala Česká spořitelna přibližně několik tisíc tiskových strojů nejrůznějšího stáří a značek, nasazení tiskového řešení společnosti Konica Minolta znamená snížení počtu strojů o více než tři čtvrtiny při zachování stejných výstupních objemů výtisků.
Unikátnost řešení spočívá v nabídce kompletních služeb, nikoliv v nabídce konkrétního stroje, což umožňuje v konečném důsledku flexibilitu v nasazení či přesunutí jednotlivých tiskových zařízení např. v případě rozšíření nebo otevření dalších poboček EBG.

Náklady na provoz tiskového řešení budou několikanásobně nižší. Při starším modelu tiskového řešení byly tiskové stroje ve vlastnictví společnosti, která zajišťovala svépomocí jejich správu a provoz. V takovém případě nebylo možné vytvořit přesný přehled o nákladech na tisk. V novém modelu nakupuje EBG tiskové služby a nemusí spravovat obrovský tiskový park. Paušální platba za dodání tiskových služeb je transparentní a umožňuje přehledné sledování nákladů. Veškeré zajištění provozuschopnosti, servisu a dalších desítek parametrů je specifikováno smlouvou s Konica Minolta, která má tyto činnosti na starost.

Zdroj a foto: Konica Minolta

- - Václav Maletínský

Byl pro vás článek přínosný?