Hlavní navigace

Upgrade staršího počítače na Windows 10 nebo 11? Nezapomeňte provést tuto operaci, ušetříte spoustu času

1. 8. 2022

Sdílet

 Autor: Microsoft
Odhodlali jste se po letech váhání přejít ze starých Windows 7 na něco novějšího? Poradíme, jak vás několik minut práce později ochrání před hodinami frustrace.

Tak – a je to tady. Konečně jste se rozhodli s definitivní platností opustit operační systémy Windows 7 či Windows 8. A nám nezbývá, než vám pogratulovat.

Vždyť operační systém Windows 7 zmizel v propadlišti dějin už před více než dvěma lety a operační systém Windows 8 potká stejný osud příští rok. Soudobé operační systémy Windows 10 a Windows 11 jsou oproti těm starším jednoznačně daleko bezpečnější, nabízejí celou řadu velmi povedených nových funkcí a zajišťují lepší podporu nového hardwaru a softwaru.

Patříte-li mezi takové ty běžné uživatele, pak pravděpodobně provedete zdarma dostupný, tzv. in-place upgrade stávajícího operačního systému Windows na verzi Windows 10. Jedná se o takový upgrade, při němž se v počítači zachovají všechny vaše soubory a aplikace.

Tento způsob upgradu je v podstatě velmi jednoduchý – nejprve si vytvoříte zálohu počítače (tuto operaci provádí všichni prozíraví uživatelé, kteří nechtějí zbytečně přijít o svá data, kdyby se něco nepovedlo), během procesu upgradu klepnete na několik tlačítek a pak se pohodlně usadíte a necháte počítač, aby upgrade provedl.


Jakou verzi systému Windows máte nejraději?


Pokud stojíte o operační systém Windows ve verzi 11, pak bude třeba tento proces upgradu provést hned dvakrát, protože správný způsob upgradu z Windows 7 nebo Windows 8 na Windows 11 je třeba provést tak, že nejprve provedete upgrade na Windows 10, a teprve pak provádíte upgrade na Windows 11.

Během přechodu na novou verzi operačního systému se může stát, že operační systém Windows ztratí přehled o stavu aktivace. Pokud budete mít na počítači neaktivovanou verzi operačního systému Windows, pak tím sice počítač nijak nerozbijete, ale budete mít jednak omezené možnosti přizpůsobení, jednak přístup k některým službám, aplikacím a aktualizacím systému.

Není ale žádný důvod k tomu, abyste na počítači měli novou verzi operačního systému Windows v neaktivovaném stavu. Před zahájením upgradu si v každém případě nezapomeňte poznamenat produktový klíč staré verze operačního systému Windows.

Není nutné hledat instalační disky se starými verzemi operačního systému Windows. Produktový klíč operačního systému Windows zjistíte i pomocí programu Magical Jelly Bean Keyfinder, kde vás bude zajímat řádek s označením CD Key (na obrázku je vidět v červeném obdélníku).

Pořádkumilovní uživatelé jistě mají své produktové klíče někde uložené, a ti ostatní, kteří jsou s pořádkem poněkud na štíru, mají tak trochu štěstí v neštěstí, protože pokud neví, kde mají své produktové klíče schované, mohou si pomoci nástrojem Magical Jelly Bean Keyfinder, který dokáže produktové klíče zjistit. Stačí tedy program stáhnout, nainstalovat, spustit a pak jen v okně programu zjistit požadované klíče. Vás bude zajímat klíč uvedený na řádu CD Key.

Jedná se o řetězec o 25 znacích, který si opište – zapište si jej nebo si udělejte snímek obrazovky, který bude tento klíč obsahovat. (A když už budete dělat snímek obrazovky, nezaškodí, pokud bude snímek obrazovky obsahovat i další informace, které se v tomto okně nachází – budou se vám hodit zejména tehdy, pokud budete někdy potřebovat kontaktovat podporu.) Pokud tedy dojde při aktualizaci k odstranění informací o licenci, pak postačí zadat vámi zjištěný klíč pro aktivaci systému Windows.


Jak se z Windows 11 vrátit zpět do Windows 10
Přečtěte si také:

Jak se z Windows 11 vrátit zpět do Windows 10

Po upgradu na systém Windows 10 můžete problémy s aktivací ještě více minimalizovat tím, že licenci svážete s účtem Microsoft. Je to velmi jednoduché – zrušte přihlašování pomocí místního účtu a povolte naopak přihlašování pomocí účtu Microsoft.

příloha_ovladnete_sva_data

Pokud někdy v budoucnu dojde k výměně hardwaru (například pokud třeba odejde základní deska), popřípadě pokud při dalším upgradu se nerozpozná vaše digitální licence k operačnímu systému, pak postačí spustit nástroj pro řešení problémů s aktivací a znovu aktivovat systém Windows.

Nebudete tedy muset nikde složitě hledat produktový klíč pro svůj operační systém a ani se nebudete muset zabývat prováděním čisté instalace operačního systému Windows 11, který bohužel ne vždy licenční klíče operačních systémů Windows 7 nebo Windows 8 správně rozpozná.

 

Získejte pro svůj produkt či službu ocenění IT produkt roku! Soutěž „IT produkt roku“ vyhlašuje redakce Computerworldu s cílem vyzdvihnout výrobky disponující vlastnostmi, které je významně odlišují od konkurenčních produktů stejné kategorie. Může přitom jít jak o celkově inovativní pojetí produktu, tak o jednotlivé funkční zdokonalení, výrazně zjednodušené ovládání nebo třeba o výjimečně příznivou cenu.

Soutěž probíhá ve třech samostatných kolech v kalendářním roce a každý postupující produkt či služba do jednoho ze tří finálových kol získává právo na titul IT produkt roku.

Máte-li zájem účastnit se soutěže IT produkt roku, neváhejte. Kontaktujte nás prosím na itprodukt@iinfo.cz.

O přihlášku a více informací si můžete napsat nebo zavolat na telefonech 776 204 420 nebo 604 266 707 či 725 326 893, případně na také na adrese itprodukt@iinfo.cz.

Byl pro vás článek přínosný?