Hlavní navigace

Konec cvrlikání. Jaké jsou alternativy, když chcete odejít z Muskova Twitteru?

2. 11. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Elon Musk je novým vládcem sociální sítě Twitter. Hlavně v anglosaském světě to vyvolává otázky, co se s touto sítí stane. A tisíce uživatelů už kvůli tomu z Twitteru odešly. Možností, kam odejít, je poměrně dost.

Miliardář Musk se novým majitelem Twitteru stal minulý týden a hned začal vyhazovem některých manažerů, psali jsme to třeba na sesterské Lupě. Co s Twitterem dál bude, se zatím nevím, Musk své plány zatím příliš neodhalil. Mluví se ale třeba o zpoplatnění některých funkcí.

Někteří uživatelé zatím vyčkávají, další se už rozhodli z Twitteru odejít, jak upozorňuje třeba portál The Verge. Profitují z toho některé jiné sociální sítě, podle serveru TechCrunch třeba síť Mastodon získala jen během minulého pátku sedmdesát tisíc nových uživatelů. Právě Mastodon je jednou z alternativ, o které se mluví, pokud chce někdo z Twitteru odejít. Možností je ale mnohem víc. V tomto textu popisujeme některé z nich.

Mastodon

Mastodon v mnohém Twitter připomíná (sdílením fotek, vizuálním prostředí, lajkováním příspěvků atd.), ale nabízí i některé speciality. Například to, že příspěvky (toots) mohou mít až pět set znaků. Hlavní výhodou ale je, že se jedná decentralizovanou open-source platformou, což znamená, že nemá jediného vlastníka.

Uživatelské rozhraní Mastodonu na mobilech.

Uživatelské rozhraní Mastodonu na mobilech.

Autor: Mastodon

„V Mastodonu představujeme vizi sociálních médií, které si žádný miliardář nemůže koupit a vlastnit,“ uvádí se v připnutém příspěvku (je z dubna letošního roku) Mastodonu na Twitteru.

Sociální síť, kterou v roce 2016 založil vývojář Eugen Rochko, není financovaný přes reklamy. A tím, že je decentralizovaný, „nejedou“ všichni jeho uživatelé na jednom serveru. Naopak si mohou přepínat mezi různými servery. Na druhou stranu každý server obvykle hostí jen několik tisíc lidí najednou. U těch větších se ale může jednat o statisíce. Například nejpopulárnější server mastodon.social má podle serveru TechCrunch přes 812 tisíc uživatelů, japonský server pawoo.net přes 760 tisíc uživatelů.

Discord

Discord je oblíbený především mezi hráči. I na PCWorldu už jsme popisovali, jak se k němu připojit (třeba v textu Discord: návod pro naprosté začátečníky).

Desktopová podoba Discordu

Autor: PCWorld.com

Síť nabízí několik způsobů, jak se lidé mohou pomocí této platformy připojit. Uživatelé mohou komunikovat prostřednictvím hlasových hovorů, videohovorů a rychlých zpráv soukromě mezi sebou nebo v soukromých skupinách. A komunikovat s dalšími uživateli na specializovaných serverech, což je výhodně především pokud se zajímáte o konkrétní téma (třeba o streamování videoher).

Omezením Discordu je, že se uživatel může připojit maximálně ke sto serverům a každý server je navržen tak, aby mohl hostit až 250 000 uživatelů.

Reddit

Oproti Discordu nebo Mastodonu je Reddit mnohonásobně větší. Počet aktivních uživatelů se pohybuje kolem 430 milionů. S jeho pomocí se můžete zapojit do komunit, kde se řeší určité téma.

Cloud24

Reddit nicméně oproti Discordu vypadá poněkud zastarale (existuje už od roku 2005), navíc nenabízí tolik funkci jako jiné platformy. Uživatelům, alespoň podle jejich počtu, to ale evidentně nevadí.

Další možnosti

Možností, kam můžete z Twitteru odejít, je samozřejmě víc. Využít můžete třeba Hive Social, Cohost nebo Tumblr. Počítejte ale s tím, že nebudou mít takové množství uživatelů, což někomu, kdo je zvyklý na cvrlikání na Twitteru (uznáváme, že se to v poslední době hodně zvrtlo), může vadit.

Byl pro vás článek přínosný?