Hlavní navigace

Komentář: Odehraje se příští světová válka v kyberprostoru?

21. 2. 2012

Sdílet

 Autor: © Jesse-lee Lang - Fotolia.com
V posledních měsících o nich slýcháme stále častěji. Jako jednu z největších hrozeb je berou velké finanční instituce, firmy, politické strany a i tajné služby po celém světě. Řeč není o nikom jiném než hackerských skupinách.

Odříznout velké banky, napadnout jadernou elektrárnu, či jednoduše zablokovat weby tajných služeb FBI a CIA? Pro hackery žádný problém…Podle bezpečnostních odborníků nejsme daleko od kybernetické války, která by mohla napáchat gigantické škody.

Už tak dosti napjatou situaci ještě více rozvířilo zablokování serveru Megaupload americkými úřady. Tento akt rozezlil zejména hackery z uskupení Anonymous, kteří na oplátku zaútočili na organizace, jež proti pirátství a webům jako Megaupload vystupují. Jako první to schytaly stránky Bílého domu, ministerstva spravedlnosti, FBI a několika hudebních organizací, které se zabývají ochranou autorských práv. A i když se většina serverů po krátké době vzpamatovala, hackeři jasně ukázali, že kybernetická válka je mnohem blíže, než jsme si doposud mysleli.

To ale pořád není všechno – hackeři slibují ještě masivnější útoky, pokud by americký kongres odsouhlasil kontroverzní zákony SOPA a PIPA (podobné evropskému ACTA). Tento upravený zákon by americké vládě umožňoval cenzurovat jakoukoliv internetovou stránku na světě. Po demonstracích po celých Spojených státech a útocích na vládní weby a stránky tajných služeb CIA a FBI, se americký kongres rozhodl zákon odložit na dobu neurčitou. Pokud však bude v budoucnu schválen, může podle bezpečnostních odborníků odstartovat kybernetickou válku v USA.

Ovšem tyto útoky vypadají pořád směšně v porovnání s hrozbou, které brzy může čelit celý svět – kybernetickému útoku na energetické zdroje. Ve spojení hackerů s teroristy by byla jakákoliv válka brzy u konce, bez globálních energetických zdrojů jako je těžba ropy, petrochemický průmysl a energetika samotná. Tato situace by tedy měla být v zájmu světové bezpečnosti prioritou při zabezpečování energetických firem.

I když je těžké cokoliv předpovídat, kybernetické válce jsme mnohem blíže než kdykoliv předtím.


Co je SOPA?

Zvyšuje pravomoci amerických institucí a držitelů práva bojovat proti porušování autorských práv. Na základě rozhodnutí jakéhokoliv federálního soudu by bylo možné zakročit proti každému webu, na němž se nachází obsah porušující autorská práva nebo který jen odkazuje na závadný obsah.

 

Komentář přinesl spřízněný magazín Dvojklik.cz o vědě, technice a neznámém světě kolem nás.

Byl pro vás článek přínosný?