Hlavní navigace

Komentář: Když Firefox překonal IE6

5. 11. 2009

Sdílet

Tržní podíl webového prohlížeče Firefox je poprvé vyšší, než podíl jeho dnes již notně zastaralého kolegy, Internet Exploreru 6. Jedná se o maličkost, nebo o něco, čeho bychom si měli všimnout?

Komentář: Když Firefox překonal IE6



Abychom byli přesní, kdyby si onoho drobného detailu nevšimli autoři serveru Ars Technica http://arstechnica.com/microsoft/news/2009/11/october-2009-browser-stats-firefox-finally-passes-ie6.ars a následně Slashdot http://tech.slashdot.org/story/09/11/04/0226218/Firefox-Passes-IE6-In-Browser-Share, patrně by si nevšiml nikdo. Přesto se nejedná o událost, která by byla svým významem nepatrná. Proč? Pokusme se to objasnit.

Jablka a hrušky

Firefox je světově druhým nejpoužívanějším webovým prohlížečem hned za Internet Explorerem od Microsoftu. Na rozdíl od IE není pevně instalován do žádného operačního systému, byť se jedná o výchozí prohlížeč v Linuxových distribucích, a tak není divu, že reálný tržní podíl Firefoxu ve vztahu k ve Windows standardnímu IE vychází aktuálně zhruba 6:2 (zbývajících přibližně 12% přitom připadá na webové prohlížeče jiných značek). Tento poměr se pomalu, ale zato trvale mění ve prospěch Firefoxu, což lze vyčíst z aktuálních statistik. Nyní kombinovaný podíl Firefoxů (v různých verzích) v moři internetu mírně překročil podíl Internet Exploreru ve verzi 6.

Firefox

Na první pohled to musí působit jako míchání jablek a hrušek. Co může být zajímavého na tom, že jeden webový prohlížeč používá nyní více uživatelů, než jednu konkrétní generaci prohlížeče konkurenčního? Již na druhý pohled však situace tak jednoduchá není.

Dohánění

Jednotlivé verze Internet Exploreru jsou víceméně spojeny s verzemi operačního systému Windows, s nimiž byly původně distribuovány. IE6 byl standardní součástí Windows XP (vydaných v roce 2001!). IE7 jsme mohli najít ve Windows Vista, IE8 ve Windows 7. Prohlížeč je v rámci Microsoftem dovolených mantinelů možné aktualizovat na novější verze, a tak ne každá Windows XP jsou dodnes vybavena původním IE6 - mnoho jich ale prapůvodní browser stále obsahuje. Jedná se především o systémy, jejichž majitelé z nějakého důvodu nechtějí nebo nemohou provádět update systémových komponent.

„Dohánění“ a současné „předehnání“ Internet Exploreru 6 Firefoxem, jež je, pokud jde o aktualizace, mnohem dynamičtější, tak v podstatě znamená dvě věci. Především; stoupající počet uživatelů počítačů se zastaralým webovým prohlížečem od Microsoftu řeší jeho problém ne výměnou za novou verzi, ale paralelní instalací konkurenční alternativy. A za druhé: doposud nejpopulárnější verze Internet Exploreru - tedy verze 6 spojená s nejpopulárnější verzí Windows - začala po osmi letech konečně svůj skutečný ústup ze scény. Což ale paradoxně vůbec neznamená, že se stejným směrem musí ihned vydat i jeho nositelská Windows XP.

Závěrem

Jednoduchost, se kterou prohlížíte webové stránky, to, jak dobře vypadají a vaše uživatelská bezpečnost ve velké míře závisí na tom, jaký webový prohlížeč používáte. IE6 v současnosti v žádném případě není dobrou volbou. Firefox je mnohem lepší, ale stejně tak nový IE8.

Byl pro vás článek přínosný?