Hlavní navigace

Kerio WinRoute Firewall 6.3.0

1. 6. 2007

Sdílet

Síťová ochrana příští generace Ne, aplikace výše uvedeného jména opravdu nemůže sama o sobě již překvap...


Síťová ochrana příští generace


Ne, aplikace výše uvedeného jména opravdu nemůže sama o sobě již překvapit nikoho, kdo má se síťovou bezpečností alespoň něco do činění. Řešení plzeňsko-kalifornské společnosti ve svém názvu nese stopy bohaté historie a poukazuje na zákruty, jimiž se "firewall pro malé a střední firmy" dopracoval až k současnosti. Ta se odehrává ve znamení verze uvolněné v březnu, o níž se nyní podrobněji zmíníme.
Podoba produktu se stabilizovala již před řádnou dobou, a proto na úvod pouze shrňme to hlavní: stále a pořád (což není urážka) se jedná o řešení na zabezpečení provozu na hraně sítě, typicky mezi firemním a internetovým prostředím. Nechybí rozhraní pro připojení zajištěným mechanismem VPN se zajímavým uživatelským komfortem a poměrně propracovaná kontrola řady protokolů na aplikační úrovni.
Když jsme dříve o tomto firewallu psali, po-ukazovali jsme na jeho pozvolný, ale zajímavý vývoj. Na tomto trendu se nic výrazného nezměnilo, a proto poslední verze, uvolněná zhruba po půlroce od předchozího vývojového stupně, může na první pohled působit až dojmem ustrnulé (pan Zrzavý by asi řekl "zamrzlé") evoluce. Navenek nejsou změny opravdu nijak výrazné (dále se zastavíme u jedné přece jen nové části) a nezbývá, než se podívat jinam než do ovládacího rozhraní.
Zásadní proměna se udála především uvnitř, kam oko uživatele běžně nedohlédne, a projevuje se škálou operačních systémů, na nichž může KWF běžet. Už jsme zvyklí, že pracuje bez problémů jak na serverech Windows, tak třeba na stanici XP. A proto možná na první pohled nepostřehneme, jak zásadní změnou je uvolnění verzí pro 64bitové platformy a především pak pro Windows Vistu.
V obou případech se jedná o inovaci zcela zásadní, a to především z důvodu, že schopnosti takovéhoto programu jsou životně závislé na kvalitě softwarových ovladačů (driverů), jež pracují v režimu jádra. Schválně, pokud jste zkusili 64bitová Windows nebo zápolíte s Vistou, jak dlouho jste čekali na funkční ovladače třeba pro grafickou kartu? Nebo kupříkladu pro něco "exotičtějšího", jako jsou Bluetooth rozhraní? Ba co díme, i takový kvalitní vypalovací program je trošku oříšek, a to vše proto, že většina výrobců se do vývoje plně 64bitových ovladačů nehrnula. KWF však adaptován byl a uvolnění jeho verzí pro zmíněné novější platformy je poměrně odvážným kouskem a zároveň důkazem, že i takto "driverově" citlivá aplikace může pracovat a fungovat dobře. Ti, kdo dnes a denně prosí Vistu na kolenou, aby pustila určitý program, jistě takovouto inovaci dokáží docenit.
Další a přece jen viditelnější změnou je zavedení součástí pro sledování statistik síťového provozu a tvorbu různých přehledů. Příslušná sledovací rozhraní jsou dostupná oběma dnes typickými způsoby: buď jako nová součást grafické konzoly v oddíle Stav pod jménem Statistiky, nebo pomocí webového rozhraní. Jedná se o poměrně cenné vylepšení: lze monitorovat jak aktivitu na daných síťových rozhraních, tak sledovat úhrny podle přihlašovací identity uživatelů. Škoda, že zde zůstaly některé podivnosti, jako třeba nemožnost volně specifikovat měřítko grafu Zatížení síťových rozhraní, nebo fakt, že přehled činnosti uživatelů nabízí dosti unifikované rozhraní s nemožností si záznamy přizpůsobit pro specifická časová období. Také jsme marně pátrali po jednoduchém tlačítku "export", jež by snadno existující reporty uložilo do souboru.
Výrobce u tohoto produktu výrazně pokročil vpřed, a to především adaptací na nové platformy. Pohříchu tyto změny nejsou nijak efektní, což zcela zastírá jejich význam.

Kerio WinRoute Firewall 6.3.0

Firewall pro malé a střední firmy.
Adaptace na nové platformy Ň velmi dobré
ovládání Ň statistiky ve webovém rozhraní
Nevyužití potenciálu pro statistiky a reporty
Ň necertifikované ovladače
K recenzi poskytla firma: Kerio Technologies, www.kerio.cz
Cena: 10 300 Kč (bez DPH) na 10 uživatelů/1 rok

Byl pro vás článek přínosný?