Hlavní navigace

Když zapomenete heslo pro přihlášení do Windows… - 1.díl

16. 7. 2018

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Nebojte, nic není ztraceno! Jen se budete muset potrápit zámek virtuálních zadních vrátek vašeho operačního systému.

Někdy se to prostě stane – najednou si prostě nemůžete vzpomenout na heslo pro přihlášení do Windows. Hlavně nepanikařte – máme pro vás v této nepříjemné situaci dobrou zprávu. Nic není ztraceno! Do operačního systému Windows se totiž dostanete, a to i když na počítači není žádný další účet správce systému.

Ano, z bezpečnostního hlediska to sice moc dobrá zpráva není, nicméně pokud máte legitimní důvody pro použití triků, které popisujeme níže, nic vám nebrání je použít. Navíc níže uvedené triky neumožňují nelegální přihlášení bez vašeho vědomí (při jejich použití se zapomenuté heslo nedozvíte, ale pouze jej změníte na nové) a ani neumožňují získat přístup k zašifrovaným datům. Mimochodem – šifrujete si svoje citlivá data, že ano?

Níže jsou uvedeny návody pro operační systémy Windows 7 a Windows 10. Uživatelé operačního systému Windows 8 mohou bez problémů použít návod pro Windows 10.

Windows 7

V případě Windows 7 budete potřebovat disk pro opravu systému. Můžete použít disk vytvořený klidně na jiném počítači s operačním systémem Windows 7, jen musí souhlasit bitová edice, tj. pro 64bitový operační systém Windows 7 musíte použít disk pro opravu systému vytvořený na počítači se 64bitovým operačním systémem Windows 7. To samé platí pro 32bitový operační systém Windows 7.

Abyste mohli změnit heslo, nejprve spusťte počítač z disku pro opravu systému. Při zobrazení výzvy, zda chcete zavést operační systém z disku DVD, stiskněte libovolnou klávesu.

Po chvíli se vám zobrazí obrazovka s možnostmi obnovení systému. Povšimněte si umístění operačního systému, kde by se mělo nacházet nějaké písmenko, typicky  C:, D: nebo jiné. Klepněte na tlačítko Další.

Možnosti obnovení Windows 7

V následujícím okně klepněte na odkaz Příkazový řádek.

Nástroje pro obnovení Windows 7

Po otevření okna příkazového řádku zadejte do něj postupně následující příkazy. Znak x v prvním příkazu nahraďte písmenkem disku, kde máte umístěn operační systém.

  • x:
  • cd windows\system32
  • ren utilman.exe utilhold.exe
  • copy cmd.exe utilman.exe
  • exit

Příkazový řádek Windows 7

Vyjměte disk DVD z mechaniky a restartujte počítač.

Po zavedení operačního systému Windows klepněte na ikonku Usnadnění přístupu, která se nachází v levém dolním rohu, čímž spustíte okno příkazového řádku.

Možnosti usnadnění na přihlašovací obrazovce Windows 7

Na příkazovém řádku nyní zadejte příkaz net user , kde řetězec nahradíte aktuálním uživatelským jménem (to je vidět na obrazovce) a řetězec nahradíte novým heslem, jehož znění už necháme na vás :-).

Reset hesla na příkazovém řádku ve Windows 7

Nakonec okno příkazového řádku zavřete a přihlaste se svým novým heslem.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?