Hlavní navigace

Když Windows neodpovídají: návod na opravu OS - 2. díl

22. 12. 2013

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Také patříte mezi ty uživatele, kteří rádi zkouší, co všechno Windows vydrží? Aby ne, když má tento systém tolik možností konfigurace.

Faktem je, že vaše experimenty nemusí dopadnout vždy podle vašich představ. Pak nastává čas vrátit systém do výchozího nastavení. V tomto seriálu vám ukážeme, jak na to.

Předchozí díl

Historie souborů

Pokud jste se rozhodli přejít na operační systém Windows 8 nebo Windows 8.1, pak vám firma Microsoft v rámci těchto nových operačních systémů nabízí možnosti ochrany nejen operačního systému jako takového, ale i vašich dat, a to v rámci nové funkce Historie souborů, pokud si ji ovšem povolíte.

Funkce Historie souborů pravidelně zálohuje obsah knihoven Windows, pracovní plochy, kontaktů a oblíbených složek na externím pevném či síťovém disku, popřípadě dalších umístění. Při standardním nastavení probíhá zálohování každou hodinu. Určitě oceníte, že se při každém zálohování ukládají soubory ve verzi, v níž se nachází v okamžiku zálohování, takže pokud budete chtít provést obnovu ze zálohy, můžete si vybrat, v jaké verzi budete chtít soubor obnovit.

 

Pokud chcete využívat funkci Historie souborů, musíte mít v počítači kromě disku s operačním systémem další pevný disk

Chcete-li povolit funkci Historie souborů, pak se ujistěte, že máte k počítači připojený nějaký další disk a poté použijte nástroj Ovládací panely > Systém a zabezpečení > Historie souborů. Podrobnější možnosti konfigurace této funkce naleznete v levém postranním panelu okna Historie souborů.

Tato jinak naprosto skvělá funkce má bohužel i své stinné stránky. Zřejmě tou nejzávažnější je její závislost na knihovnách Windows. (Proč Microsoft nevyužil pro zálohování SkyDrive?)

V první řadě je třeba podotknout, že operační systém Windows 8.1 standardně funkci Knihovny standardně skrývá, takže je třeba je v první řadě zobrazit. Knihovny zobrazíte tak, že spustíte program Průzkumník Windows a na kartě Zobrazení klepněte na položku Možnosti. V dialogovém okně Možnosti složky pak na záložce Obecné povolte v poli Navigační podokno možnost Zobrazovat knihovny.

příloha_ovladnete_sva_data

Ptáte se, jak postupovat, pokud ukládáte soubory do složky, která není součástí knihoven Windows? Řešení je prosté: prostě tuto složku do knihoven přidejte. Klepněte pravým tlačítkem myši na knihovnu, do níž má složka se soubory patřit (například knihovna Dokumenty, Hudba apod.) a z místní nabídky vyberte položku Vlastnosti > Přidat a poté požadovanou složku vyberte.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?