Hlavní navigace

Když výpadek napájení či přepětí poškodí váš počítač - 2.díl

14. 4. 2016

Sdílet

 Autor: © lucadp - Fotolia.com
Při poškození počítače elektrickým proudem stále existuje šance, že jej oživíte, nebo alespoň zachráníte data uložená v počítači.

Předcházející díl

 

Elektrický proud se čas od času může chovat zcela nevypočitatelně. V elektrické síti může například dojít k přepětí, které může váš počítač úplně odepsat – tak, že bude úplně nepoužitelný. Riziko přepětí se sice dá minimalizovat používáním přepěťové ochrany, nicméně ani tato ochrana není stoprocentní. Navíc přepětí se typicky právě vyskytuje při ukončení výpadku napájení.

Pokud by došlo k vyřazení počítače z provozu právě kvůli přepětí nebo jiné katastrofě způsobené elektrickým proudem, v první řadě budete chtít zachránit data na počítači a teprve pak budete zjišťovat, co vlastně elektrický proud zničil. Je jisté, že daleko jednodušší a ve výsledku levnější je výměna zdroje v počítačové skříni než koupě celého počítače.

Další možnosti záchrany dat

Pokud se vám nepodaří spustit Windows v nouzovém režimu, zkuste z CD nebo z vyměnitelného disku USB spustit nějakou distribuci Linuxu. Linux se dá z Internetu obvykle stáhnout v podobě „live“ distribuce ve formátu souboru ISO. Poklepáním na tento soubor se typicky spustí proces vypalování operačního systému na spustitelný disk CD. Pokud na poškozeném počítači nemáte žádnou optickou mechaniku, pak si vytvořte spouštěcí disk USB, a to třeba prostřednictvím nástroje Universal USB Installer.

Universal USB Installer

Označení „live“ u linuxové distribuce znamená, že lze operační systém Linux spustit přímo z disku CD či vyměnitelného disku USB a není třeba operační systém instalovat. Při výběru distribuce zvažte třeba velmi oblíbenou a skvěle vybavenou distribuci Ubuntu, popřípadě malou, ale svižnou distribuci Puppy, nebo distribuci PartedMagic, která obsahuje spoustu diagnostických a opravných nástrojů.

Pokud se vám nepodaří získat data z pevného disku ani tímto způsobem, pak budete muset vyndat pevný disk a připojit jej k jinému počítači. Co se týče postupu při vyndávání notebooku, pak se nejedná se o nic složitého, zejména v případě notebooku. Přesný návod naleznete v dokumentaci k vašemu počítači, která se dá najít i na Internetu.

Pevný disk po vyndání připojte pomocí adaptéru SATA-USB (tímto z něj dočasně přeměníte na externí disk) k jinému počítači. Adaptér SATA-USB se dá pořídit za cca 550 Kč.

Adaptér SATA-USB

Pokud se vám ani nyní nepodaří z pevného disku získat žádná data, budete muset využít služeb profesionálních firem zabývajících se obnovou dat – počítejte ovšem s tím, že obnova dat vás může přijít i na desetitisíce korun.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?