Hlavní navigace

Když výpadek napájení či přepětí poškodí váš počítač - 1.díl

12. 4. 2016

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Při poškození počítače elektrickým proudem stále existuje šance, že jej oživíte, nebo alespoň zachráníte data uložená v počítači.

Elektrický proud se čas od času může chovat zcela nevypočitatelně. V elektrické síti může například dojít k přepětí, které může váš počítač úplně odepsat – tak, že bude úplně nepoužitelný. Riziko přepětí se sice dá minimalizovat používáním přepěťové ochrany, nicméně ani tato ochrana není stoprocentní. Navíc přepětí se typicky právě vyskytuje při ukončení výpadku napájení.

Pokud by došlo k vyřazení počítače z provozu právě kvůli přepětí nebo jiné katastrofě způsobené elektrickým proudem, v první řadě budete chtít zachránit data na počítači a teprve pak budete zjišťovat, co vlastně elektrický proud zničil. Je jisté, že daleko jednodušší a ve výsledku levnější je výměna zdroje v počítačové skříni než koupě celého počítače.

Záchrana dat z poškozeného počítače

Při poškození počítače elektrickým proudem je jako první na řadě již zmiňovaná obnova dat. Pokud si svá data pravidelně zálohujete, je to velmi jednoduché. Prostě vezmete poslední zálohu dat a obnovíte je na stávající disk (pokud zůstal nepoškozený), popřípadě na nový disk. Pokud snad ještě pořád nezálohujete, pak je třeba postupovat méně pohodlnými cestičkami.

Nejprve zkuste počítač spustit v nouzovém režimu. Ve Windows 7 a starších verzích Windows stačí spustit počítač a následně před samotným spuštěním Windows opakovaně tisknout klávesu F8. Pokud bude vše v pořádku, zobrazí se spouštěcí nabídka, z níž vyberte možnost Nouzový režim.

Ve Windows 8 použití klávesy F8 (popřípadě klávesové zkratky Shift+F8) pro vstup do nouzového režimu někdy funguje a někdy ne. Je docela pravděpodobné, že se vám to nepodaří.

Jakmile budete nouzovém režimu, spusťte program Průzkumník Windows (ve Windows 8 Průzkumník souborů), vyhledejte voje soubory a zkopírujte je na externí disk.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?