Hlavní navigace

Kdy se dozvíme více o Windows 7?

15. 8. 2008

Sdílet

Spolupracovníci a blízcí obchodní partneři Microsoftu se brzy (v říjnu letošního roku) dočkají prvních bližších informací o operačním systému označovaném jako Windows 7.

příloha_ovladnete_sva_data

Spolupracovníci a blízcí obchodní partneři Microsoftu se brzy (v říjnu letošního roku) dočkají prvních bližších informací o operačním systému označovaném jako Windows 7. Dojde k tomu na akcích Professional Developers Conference a také na Windows Hardware Engineering Conference, které proběhnou v Los Angeles.

Softwarový gigant o novém operačním systému (který by se měl na trhu objevit již za rok a půl) zatím mluví velmi zřídka a vyhýbavě, což souvisí s jeho novou strategií týkající se omezené medializace právě vyvíjené generace Windows. Změna strategie v této věci zřejmě úzce souvisí s kauzou Windows Vista, kde Microsoft aplikoval právě opačnou taktiku, kdy o Vistách vypouštěl informace více než ochotně. To se nakonec ukázalo být chybou, neboť někteří uživatelé byli posléze výsledkem poměrně zklamáni, protože některé z věcí, o nichž se Microsoft v průběhu vývoje zmiňoval, nebyly do finálního produktu jménem Vista vůbec zakomponovány.

Nicméně účastníci výše zmíněných konferencí budou mít přístup k informacím, které sám Microsoft označuje jako „podrobné technické specifikace Windows 7“. Otázkou je, zda se informace, které padnou v konferenčních sálech, podaří udržet stranou od odborné veřejnosti. Spekulativní potenciál tohoto tématu je evidentně veliký.


Zmíněné informace jsme získali z firemního blogu společnosti Microsoft - Engineering Windows 7, kde se dva čelní vývojoví představitelé Windows 7, team leadeři Steven Sinofsky a Jon DeVaan zavázali k tomu, že zde budou pravidelně publikovat informace ze zákulisí projektu Windows 7, a to až do doby, kdy budou Windows 7 skutečně na trhu.

Ptáte se, co o Windows 7 vůbec víme s železnou jistotou? Po pravdě toho není mnoho, snad jen oficiální datum uvedení, kterým by měl být počátek roku 2010. Poměrně zaručeným dojmem také působí zmínky Microsoftu o technologii Multitouch, která by měla zajišťovat interakci uživatelů s Windows pomocí propracovaného dotykového ovládání. V souvislosti s tématem Multitouch se objevilo jedno oficiální demo, které naleznete zde.

Použití dotykové technologie se hodí například při práci s fotografiemi, kdy Multitouch dovoluje uživateli lepší práci s nástroji, snazší zoomování, otáčení a další operace, a to pouze za použití několika prstů, jejichž vhodná koordinace zajistí efektivnější práci.

- - Jan Mazal, Paul Trotter

Byl pro vás článek přínosný?