Hlavní navigace

Kdy bude Vista?

1. 3. 2006

Sdílet

Operační systém Windows Vista s nejvyšší pravděpodobností nebude schopen do finální prodejní fáze vkročit dří...


Operační systém Windows Vista s nejvyšší pravděpodobností nebude schopen do finální prodejní fáze vkročit dříve než na úplném konci letošního roku. Tento fakt je však v rozporu s dosud platným harmonogramem, v rámci něhož bylo uvedení na trh stanoveno na měsíc říjen. Microsoft se tedy v nejbližší době bude muset odhodlat k oficiálnímu ohlášení v pořadí již několikátého zpoždění tohoto softwaru. Podobně je na tom také slibovaný Service Pack 3 pro Windows XP, toho se kvůli odkladům dočkáme až ve druhé polovině roku 2007.-CZ

Intel volí cestu DDR3

Druhá polovina roku 2007 se u Intelu ponese ve znamení přechodu na paměti typu DDR3. Celá akce proběhne podobně jako před časem zavádění DDR2, u nichž zpočátku platilo, že byly drahé a nevýkonné, ale později se díky zlepšení svých parametrů prosadily a dnes již v podstatě znamenají standard na platformě Intel. U AMD je situace o něco složitější, protože výrobce nyní stojí před problémem, zda zavést DDR2 a riskovat, že v době uvedení půjde již o zastaralou technologii, nebo raději rovnou počkat na další generaci pamětí v podobě DDR3.-CZ

Jak se daří AMD?

Z materiálů analytické společnosti Mercury Research vyplynulo, že AMD (Advanced Micro Devices) náleží na celosvětovém trhu s x86 procesory podíl 21,4%. Tento údaj se vztahuje ke čtvrtému kvartálu roku 2005 a znamená vůbec největší úspěch AMD za posledních 5 let. Daný výsledek však AMD evidentně nestačí, a tak si klade za cíl dosáhnout v nejbližších letech pomyslné 30% mety.-CZ

ATI vs. nVidia kdo s koho?

V oblasti grafických karet se právě schyluje k souboji titánů, Ati Radeon X1900XTX vyzve na nelítostný souboj čip nVidia 7900GTX. Ať již bude vítězem této bitvy jeden či druhý, o osudu celé války zatím zdaleka rozhodnuto není. Již nyní ale máme informace o zbrojení pro další kolo souboje těchto věčných rivalů. V laboratořích a dílnách nVidie právě vzniká jádro s krycím názvem G80, jež přijde na svět letos v červnu 80nm výrobním procesem. Novinka vybavená 32 pipelines bude pracovat s pamětí typu GDDR4, těšit se můžeme i na podporu Shader Model 4.0 a DX10. Ati ale nehodlá ponechat nic náhodě, a tak již v dubnu uvede jádro R600, vyráběné 65nm postupem. To umožní zvýšit takt VPU až na 800 MHz, sekundovat mu bude 512 MB GDDR4 256bitové paměti na frekvenci 1,8 GHz. Paměťová propustnost 57,6 GB/s mluví sama za sebe, podobně jako u nVidie nebude chybět implementace Shader Model 4.0 a DX ve verzi 10.

3GSM World Congress



Svátek mobilních komunikací 3GSM World Congress se konal v polovině února ve španělské Barceloně s ohledem na jeho rozsah a klíčový význam pro celé odvětví vám z něj na následujících stránkách přinášíme ty nejzajímavější informace. Podíváme se na stánky většiny významnějších výrobců mobilních telefonů a příslušenství, představíme vám i zajímavé trendy a změny, jež nás v následujícím roce čekají.

Levné véčko s rádiem

Návštěvu u Samsungu začaneme obhlídkou véčkového mobilního telefonu s označením X300 (86 x 46 x 20 milimetrů, 80 gramů). Jedná se o telefon nižší třídy se dvěma displeji, ten vnější je pouze černobílý (96 x 64 pixelů), barevný vnitřní má průměrné parametry (128 x x 160 pixelů, 65 tisíc barev). Fotoaparát, stejně jako většina moderních funkcí, v nabídce chybí. Jedinou zajímavostí, odlišující X300 od desítek podobných asijských véček, je přítomnost integrovaného FM rádia s pamětí pro třicet stanic.

Televize v mobilu

Příjem televizního signálu prostřednictvím technologie T-DMB (Terrestrial Digital Media Broadcasting) je hlavním lákadlem nově představeného Samsungu P900. Sledování televize bylo přizpůsobeno doslova vše, samotnou konstrukci nevyjímaje. Jde totiž o otevírací véčko (95 x 48 x
x 27 mm, 124 gramů), jehož vrchní stranu lze pootočit o 90 stupňů tak, aby displej (320 x 240 pixelů, 262 tisíc barev) zobrazoval televizní obraz co nejvěrněji. Interní paměť má kapacitu 100 MB, ale komu by to bylo málo, pomůže si microSD kartou. Samsung P900 zvládá GPRS, EDGE i Bluetooth, potěší také kvalitním dvoumegapixelovým fotoaparátem či hudebním přehrávačem. Jakousi specialitou je pak výstup, díky němuž si můžete pořízené fotografie prohlížet přímo na televizi.

Samsungy za pár kaček

Ani kategorie ultra low-end nezůstává u Samsungu bez povšimnutí, svědčí o tom nově představený model N700, jednoduchý hranatý telefon s monochromatickýcm displejem. Rozměry 105 x 42 x 14 milimetrů patrně nikoho neurazí ani nenadchnou, hmotnost však činí příjemných 71 gramů. Pro telefon je charakteristické poněkud netradiční ovládání, kdy střed čtyřsměrného ovladače neslouží k potvrzování, ale zastává funkci korekčního tlačítka. Do výbavy náleží pouze to nejzákladnější WAP 1.2.1, GPRS třídy 10, vnitřní paměť na 1 000 čísel, kalendář, 16hlasá polyfonie. Samsung N700 bude u zákazníků bojovat především extrémně nízkou cenou, proto se nám zdá pravděpodobné, že se s ním na našem relativně vyspělém trhu vůbec nesetkáme. O to větší radost z něj ale budou mít v zaostalých zemích Afriky či Asie.
Druhý z nových levných Samsungů, SGH-N710 (105 x 44 x 17,5 milimetrů, 76 gramů), vypadá o poznání přitažlivěji než výše uvedený model N700, trochu se dokonce podobá luxusnímu modelu D600. Černobílý displej má poměrně jemné rozlišení 128 x 128 obrazových bodů. Funkce opět naplní pouze základní potřeby, konkrétně jde o GPRS (třídy 10), WAP 1.2.1 a možnost propojení s PC USB kabelem. Příjemně nás v této cenové třídě překvapila baterie typu Li-Ion s kapacitou 800 mAh, jež by měla zvládnout až 300 hodin v pohotovosti nebo 7 hodin hovoru.

Čtyři giga ve walkmanu

Poslední z uvedených Sony Ericssonů, walkman W950i (106 x 54 x 15 milimetrů, hmotnost je 112 gramů), je podle našeho názoru z celé škály novinek této značky vůbec nejzajímavější. Model W950i vás již při prvním setkání zaujme svým elegantním designem. Tenké tělo přístroje v tmavě fialové barvě s oranžovými detaily je vyvedeno v matném provedení, na němž by neměly být vidět otisky prstů. Přístroj určený pro provoz v sítích GSM i UMTS pracuje na základě operačního systému Symbian s nadstavbou UIQ, má kvalitní dotykový displej (262 tisíc odstínů barev, rozlišení 240 x 320 pixelů) a 4 GB integrované flash paměti. Komunikace s PC může probíhat pomocí infraportu, Bluetooth nebo prostřednictvím USB 2.0 (podle standardu Mass Storage). Výhodou připojení přes USB kabel je i fakt, že se při něm telefon nabíjí. Hudební funkce zahrnují kromě multiformátového přehrávače (MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA) také FM rádio s RDS. Integrovaný fotoaparát tentokrát nečekejte, a to i přes podporu UMTS, kde byste jej teoreticky mohli využít k videohovorům. Podobně se "pozapomnělo" i na paměťovou kartu, tento fakt si ale kvůli obří 4GB kapacitě interní paměti ani nedovolujeme kritizovat. V prodeji budeme zařízení očekávat ve třetím čtvrtletí.

Malý a levný Sonerik

Druhý z telefonů představených Sony Ericssonem poznáte podle označení J100i. Cílovou skupinou jsou uživatelé s minimálními nároky na funkce, kterým vyhovuje malý (100 x 44 x 18 milimetrů), lehký (70 gramů) a především levný telefon. Stejně miniaturní jako celý přístroj je i použitý pasivní displej (96 x 64 pixelů), ten totiž podle našich odhadů nezabírá více než jednu pětinu čelní plochy telefonu. Tentokrát opravdu nemá cenu psát, co telefonu chybí k dokonalosti, protože by to byl extrémně dlouhý výčet, spíše se tedy zaměříme na to, co umí. Za zmínku stojí prakticky jen polyfonní vyzvánění, kalkulačka, budík a hry. V prodeji se J100i dočkáme ve druhém kvartálu letošního roku, čekat na nás bude v modrém a bílém barevném provedení. Cenu výrobce prozatím nezveřejnil.

Sluchátka bez drátů

Zájem poutalo na barcelonském výstavišti i nové hudební příslušenství od Sony Ericssonu bezdrátový stereofonní headset HBH-DS970. Jde o 27 gramů vážící černá sluchátka se stříbrnými a oranžovými detaily, jejichž primárním úkolem je zprostředkovat kvalitní poslech hudby z mobilního telefonu nebo jiného zařízení pomocí bezdrátové technologie Bluetooth 2.0. Využít ho ale lze i jako klasické bezdrátové handsfree k mobilnímu telefonování. Vyřizování hovorů, výběr hudby nebo například ovládání hlasitosti je snadné díky dálkovému ovladači s displejem. Sony Ericsson deklaruje na jedno nabití baterie výdrž až 6 hodin hovoru nebo přehrávání hudby. Pokud vás novinka zaujala, budete si na ni muset nějaký čas počkat, výrobce naplánoval uvedení na trh do druhého kvartálu.

Posila pro UMTS

Sony Ericsson na kongresu uveřejnil informace týkající se 3G modelu K610i (102 x 45,2 x 16,9 mm, 92 gramů), což bude přímý nástupce dnes dostupného K600i, jenž se stal u nás známým především díky podpoře GSM/UMTS. Použitý design se podobá spíše "walkmanu" W810i než původní K600i, ale takový byl zřejmě zájem výrobce, který právě v oblasti hudebních telefonů zaznamenává v poslední době největší úspěchy. K dispozici budou dvě barevné varianty, věčně moderní stříbrná (Urban Silver) a nevšední červená (Evening Red). Novinka K610i na rozdíl od již zmiňovaného předchůdce podporuje paměťové karty (typu Memory Stick Micro) s kapacitou až 1 GB, přímo v balení pak naleznete 64 MB. Použitý displej (176 x 220 pixelů, 262 000 barev) spadá do kategorie toho nejlepšího, co je dnes na mobilech k vidění. Pokud vás zajímají funkce, pak buďte klidní, K610i je jimi přímo nabitý, chybí prakticky jen EDGE. Vyzdvihnout musíme dvoumegapixelový fotoaparát s 2x digitálním zoomem, Bluetooth, hudební přehrávač (formáty MP3, AAC a eAAC+). Cenu zatím bohužel neznáme, jisté ale je, že na pultech obchodů se Sony Ericsson K610i objeví již v průběhu druhého čtvrtletí 2006.

Placka se třemi Gé

Nejtenčí mobil pro sítě třetí generace, tak zřejmě znělo zadání pro inženýry Samsungu, když pracovali na modelu Z150. První Samsung klasické konstrukce určený pro UMTS odlišíte od konkurence podle tloušťky pouhých 9,8 milimetru. Telefon je vybaven dvěma fotoaparáty, jejichž kvalita však odpovídá pouze rozlišení VGA. Vestavěná paměť dosahuje kapacity 50 MB, rozšíření pomocí přídavných karet bohužel není možné. Pozitivnější zprávou je přítomnost Bluetooth a slušného TFT displeje (176 x 220 obrazových bodů, 262 000 barev).

Motorolo, třes se

Aby nebylo novinek málo, představil Samsung na 3GSM produkt, který bude přímou konkurencí pro Motorolu Q. Jde o smartphone i320 s operačním systémem Windows Mobile 5.0. Proporce 111 x 59 x 12 milimetrů odpovídají tomu, že zařízení disponuje QWERTY klávesnicí, hmotnost se přesto drží na příznivých 86 gramech. Spouštění aplikací zajišťuje 64MB RAM a 128MB ROM, jistě se ale bude hodit i paměťová karta Micro SD. Zatímco oko zaplesá při pohledu na solidní TFT displej (320 x 240, 262 000 odstínů) či nad výstupem 1,3 megapixelového fotoaparátu, sluch pro změnu potěší MP3 přehrávač nebo vyzvánění stejného formátu. Pro práci se jistě bude hodit Bluetooth, Blackberry Instant e-mail či prohlížeč dokumentů Office.

Véčko sem, véčko tam

V množství představených Samsungů se snad neztratí ani véčko Z310, nástupce na našem trhu oblíbeného modelu Z300. Jediným podstatnějším rozdílem mezi nimi je nově přidaná podpora sítí UMTS u Z310. Telefon s označením Z330 (rovněž pro UMTS) má shodnou konstrukci, jeho výbava je však o něco chudší, mrzet by vás mohla zejména absence paměťových karet. Na toto negativum si ovšem budou moci stěžovat výhradně ti, kterým se podaří zaplnit 140 MB interní paměti. Třetí UMTS véčko, tentokrát označené jako Z520 (90 x 45 x 23 milimetrů, 105 gramů), se pochlubí MP3 přehrávačem se stereo reproduktory, dvoumegapixelovým fotoaparátem a Bluetooth.
Za pomyslný vrchol prezentace Samsungu bychom označili Z710, UMTS véčkový mobil s otočnou konstrukcí displeje. Ten má rozlišení QVGA (320 x 240) a dokáže odlišit až 262 000 barev. Pýchou tohoto Samsungu je fotoaparát 3,2 megapixelů s automatickým ostřením, makro režimem a bleskem. Telefonu k dokonalosti schází opravdu málo, má totiž MP3 přehrávač se stereo reproduktory a FM rádiem, 128 MB paměti a Micro SD kartu, Bluetooth, infraport, výstup na TV a celou spoustu dalších užitečných položek. Kdo si počká, ten se dočká ve třetím čtvrtletí 2006.

HSDPA a tři mega

Dalším lákadlem na stánku Benq-Siemensu byl model EF91 (GSM/UMTS), na první pohled vcelku nenápadné véčko s rozměry 92 x 46,5 x 23,5 milimetru a hmotností rovných 100 gramů. Při důkladnějším prozkoumání však dojem průměrnosti rychle vyprchá, zařízení totiž podporuje datové přenosy typu HSDPA (s rychlostí až 1,8 Mb/s). Stejně tak i fotoaparát ční nad průměrem, vyniká totiž schopnosti pořídit až třímegapixelovou fotografii. Kvalitu hlavního displeje nejlépe vyjadřují následující parametry: 240 x 320 pixelů, 262 000 odstínů. Externí displej je typu OLED a má rozlišení 96 x 64 obrazových bodů při 65 000 barev. Aby nebylo multimedií málo, zvládá EF91 i přehrávání hudby, kterou lze podobně jako další data uložit do 32MB interní paměti nebo na Micro SD kartu. Kvalitu zvuku je možné vylepšit prostorovým 3D efektem, hudbu lze poslouchat i přes stereofonní Bluetooth sluchátka. Pokud se vám Benq-Siemens EF91 líbí, počkáte si na něj zhruba do letních prázdnin.

Levní, ale stateční

Prezentace Alcatelu odhalila několik zajímavých low-endových modelů, s nimiž se ale v Evropě s nejvyšší pravděpodobností vůbec nesetkáme. Kupříkladu Alcatel OT-E265 je telefonem s naprostým minimem funkcí a nepříliš přesvědčivým displejem (pasivní CSTN, 102 x 80 pixelů), za jeho jediný klad bychom označili u čínsko-francouzského výrobce pokrokovou vysouvací konstrukci. Do pozic totálního low-endu výrobce pasoval model OT-E105 s monochromatickým displejem (102 x 80 bodů) a podporou 16hlasého polyfonního vyzvánění. O něco přitažlivější dispozice má Alcatel OT-C630, jediné představené véčko této značky, u nějž jsme zaznamenali CSTN displej 128 x 160 bodů, 65 000 barev. Ve výbavě počítejte s VGA fotoaparátem, infraportem a e-mailovým klientem. Suverénně nejlepším z představených Alcatelů je OT-E801, klasicky konstruovaný telefon s integrovaným přehrávačem hudby, podporou paměťových karet Micro SD a CSTN displejem (128 x 128, 65 000 barev).

Nový mobil za pět stovek?

Na titul nejlevnější nový mobilní telefon bude zřejmě chtít aspirovat Philips S200. Již na první pohled jde o nenápadný mobil klasické konstrukce, vybavený modře podsvíceným černobílým displejem. Výbava zahrnuje pouze to nejnutnější paměť na 300 kontaktů, kalkulačku, budík a několik her. Odbytištěm tohoto přístroje se stanou především rozvojové trhy v Asii a Africe. Zda se bude Philips S200 prodávat i u nás, zatím netušíme.

Benefon s GPS

Zaujala i prezentace Benefonu, jež na 3GSM předváděl svou novinku s názvem Twig, mobilní telefon kombinovaný s GPS navigátorem. Mapy pro navigaci dodala firma Navteq, a tak by výsledný produkt měl vyhovět i požadavkům profesionálního využití např. v kamionové dopravě.

Tři Němci z Asie

Na stánku Benq-Siemens na návštěvníky čekaly další tři zbrusu nové mobilní telefony. Jeden z nich se snaží o nové pojetí kombinace mobil/hudební přehrávač, další dva jsou určeny pro sítě třetí generace.
Jako první si představéme Benq-Siemens S81 (109 x 49 x 13 mm, 99 gramů), telefon nevšedního vzhledu s podporou UMTS. Tvůrci designu zde zajímavým způsobem zkombinovali tvary přísně rovné s mírně zakulacenými, což ve výsledku přináší zajímavý efekt. Hlavní fotoaparát má rozlišení 1,3 megapixelu, je vybaven diodovým bleskem a dokáže obraz až 10x digitálně přiblížit. Nad displejem se nachází čočka VGA kamery, jejímž úkolem je zprostředkování videohovorů. Zajímavé je, že výrobce přistoupil k používání prediktivního slovníku iTap (známý z telefonů značky Motorola) místo osvědčeného systému T9. Vestavěná paměť 30 MB není konečná, lze ji dále rozšířit prostřednictvím karet typu Micro SD. K dostání bude ve druhém čtvrtletí 2006.

Benq-Siemens s f(i)lipem

Na první pohled si nebudete jistí, zda je to MP3 přehrávač nebo mobilní telefon, pak ale poznáte, že obojí je správně. Tak nějak bychom stručně charakterizovali Benq-Siemens EF51 (89 x 49 x 18 milimetrů, hmotnost 95 gramů). Zvýšené pozornosti se u přístroje těší speciální flip, na jehož přední straně se nacházejí tlačítka k ovládání hudebních funkcí, po odklopení pro změnu uvidí běžnou klávesnici mobilního telefonu. Hudební přehrávač zvládá kromě FM rádia také soubory typu MP3, AAC, AAC+, WMA, navíc by vás mohla zaujmout funkce Speech-to-Music, což je v podstatě spouštění vybraných písniček hlasovými povely. Nevšedním dojmem působí rovněž možnost sledovat v průběhu přehrávání text skladby. Z dalších parametrů vyzdvihneme 1,3megapixelový fotoaparát, displej s rozlišením 128 x 128 obrazových bodů a 262 000 barev však k úplné špičce rozhodně nepatří.

Jedna hot a druhá také Motorola

Motorola na kongres přivezla dvě nová véčka z kategorie low-end, hranaté W220 a zakulacené V195. Prvně jmenovaný mobil má šasi s rozměry 95 x 46 x 16,6 milimetru, hmotnost činí 93 gramů. Vizuální dojem v nás zanechal veskrze pozitivní, design se jednoduše řečeno povedl. Vnitřním displejem ale asi nikoho ohromovat nebudete, je totiž pasivní typu CSTN (128 x 128 bodů). Místo externího displeje se na vnější straně nacházejí barevné symboly, jež vás svým rozsvícením upozorní např. na příchozí SMS nebo vybitou baterii. Tento nápad hodnotíme jako výborný a doufáme, že se brzy objeví i u dalších levných véček. Fotoaparát u W220 zcela chybí, a tak výbava obsahuje pouze FM rádio, podporu zpráv MMS a WAP 2.0. Výdrž baterie má dosahovat 293 hodin v pohotovostním režimu nebo 497 minut hovoru. Očekáváme uvedení ve třetím kvartále 2006.
Oblé véčko V195 se v porovnání s W220 pochlubí o něco lepším displejem (128 x 160, 65 000 barev), který je ovšem bohužel stále pasivní (CSTN). Vnější displej je velmi malý, monochromatický, slouží prakticky pouze k zobrazení těch nejzákladnějších informací. Povrch telefonu byl vyroben z plastového materiálu Soft Touch, jenž se některými svými vlastnostmi přibližuje kovu. Paměť má kapacitu 10 MB, lze ji využít dokonce i pro přehrávání MP3. Tato krásná idea má ale jeden závažný nedostatek: telefon totiž nepodporuje paměťové karty. Z funkcí vybíráme Push-to-Talk, WAP 2.0 a GPRS třídy 10.

Telefonujte přes Wi-Fi

Další z přístrojů od Nokie, véčkový mobilní telefon 6136, se zaměřil na zajímavou funkci, jíž je telefonování prostřednictvím bezdrátových sítí Wi-Fi. Integrovaná technologie UMA (Unlicensed Mobile Access) umožňuje předávání hovorů mezi sítěmi typu GSM, klasickou telefonní sítí a sítěmi podléhajícími protokolu IP, to vše při použití jediného zařízení. Přepojování mezi jednotlivými technologiemi obstarávají centrální body, které s koncovým zařízením komunikují přes Wi-Fi nebo Bluetooth. Jinak se model 6136 v mnohém podobá výše uvedené 6131, má stejný fotoaparát, podporu paměťových karet, hudební přehrávač, ovládá dokonce i zcela totožné způsoby datové komunikace s okolím. Výrazně se však liší v položce jménem displej ten u 6136 bohužel nedosahuje zdaleka takových kvalit, ale i tak svými 128 x 160 pixelů při schopnosti odlišit 262 000 barev stále patří k tomu lepšímu, co dnes můžete pořídit.

Nokia má miliony (barev)

Další zastávka patří finské Nokii, současnému vládci trhu s mobilními telefony. Nokia 6131 je GSM véčko, vynikající nad ostatními zejména brilantním vnitřním displejem (240 x 320 pixelů) se schopností odlišit až 16,7 milionů barev. Vnější displej dosahuje rovněž výborných parametrů (128 x 160 bodů, 262 000 barev). Výrobce u tohoto véčkového modelu vůbec poprvé přichází s automatickým otvíráním, kdy stačí jen zmáčknout tlačítko na kloubu a telefon se pomocí pružiny sám otevře. V oblasti dat ovládá Nokia 6131 GPRS i EDGE (oboje třídy 10), někdo možná ocení i HSCSD třídy 6. Nešetřilo se ani na integrovaném fotoaparátu, ten umí pořizovat snímky v rozlišení 1,3 megapixelu. Příznivci hudby v mobilu pro změnu ocení MP3 přehrávač ve spojení s FM rádiem. Veškerá pořízená data lze ukládat do paměti s kapacitou 32 MB, jejíž další rozšíření umožňují paměťové karty specifikace Micro SD.

Šedesát sedmdesát

Pokud jste si podobně jako celá řada dalších uživatelů oblíbili levný, ale poměrně reprezentativně vypadající mobilní telefon Nokia 6030, mohly by vás zajímat informace o jeho nástupci, Nokii 6070. Rozměry i hmotnost jsou téměř totožné jako u předchůdce, změna nás čeká v barevném provedení. Nokia 6070 se totiž bude prodávat ve stříbrné a světle modré variantě. Displej nijak nevybočuje z průměru, má rozlišení 128 x 160 obrazových bodů a umí zobrazit 65 000 barev. Vybavení podléhá trendům nižší střední třídy k dispozici máme GPRS i EDGE, ale jen třídy 6. Integrovaný fotoaparát s rozlišením VGA zvládá i natáčení krátkých videozáznamů. Zmínili bychom ještě FM rádio, infraport a Javu 2.0.

Trendy 3GSM 2006

Závěrem bychom rádi stručně shrnuli nové trendy, které se na nás v průběhu 3GSM World Congress valily doslova ze všech stran. Za zcela zásadní považujeme meziroční zlepšení kvality a dostupnosti hudebních přehrávačů, ještě loni jich na kongresu totiž bylo k vidění jako šafránu, zato letos jakoby výrobci mezi sebou najednou soutěžili, kdo je integruje do více modelů. Podobně se zlepšila situace na poli paměťových karet, na loňském 3GSM byly prakticky výsadou chytrých telefonů, letos už jimi disponuje daleko širší segment mobilů. Příjemné je i postupné zlepšování parametrů použitých displejů, kdy bychom letos za pomyslný vrchol označili Nokii 6131 s 16,7 miliony barev. Zdálo se nám také, že si mnozí výrobci konečně uvědomili význam mobilních telefonů v kategorii low-end (zejména pro rozvojové trhy), a tak začali houfně představovat kvanta nových modelů s nízkou pořizovací cenou. Mnoho nového se událo i v oblasti infrastruktury sítí 3G, jež poslední dobou zažívají celosvětový boom.

Motorola s dvojkou na dresu



Současná dvojka na poli mobilních telefonů, americká Motorola, si v loňském roce upevnila své postavení na trhu. Meziroční růst o 18 % vedl ve čtvrtém kvartále 2005 k rekordním prodejům ve výši 10,43 miliard USD, hodnota obratu za celý rok 2005 přitom činila 36,84 miliard USD. Počet vyrobených mobilních telefonů se oproti roku 2004 zvýšil přibližně o 40 % a přiblížil se tím na dosah magické hranici 150 milionů kusů za rok. Pro zajímavost dodáme, že Motorola v roce 2005 představila celkem 26 mobilních telefonů, z čehož 13 modelů patřilo do kategorie GSM, 6 telefonů bylo určeno pro CDMA a zbývajících sedm přístrojů našlo použití v sítích UMTS a iDEN.

Sony Ericsson když se daří

Také Sony Ericsson zveřejnil své výsledky za rok 2005. Výrobce si může gratulovat, dařilo se mu téměř ve všech sledovaných veličinách. Ve čtvrtém čtvrtletí 2005 zaznamenal Sony Ericsson 16,1 milionu prodaných mobilů, což mu přineslo tržby ve výši 2,3 miliardy euro. Celoroční prodeje v roce 2005 čítaly celkem 51,2 milionu mobilních telefonů, po přepočtení na tržby asi 7,26 miliardy euro. Srovnáme-li tyto hodnoty s rokem 2004, zjistíme, že Sony Ericsson zaznamenal růst ve výši téměř 25 %. Největšími tahouny úspěchu Sony Ericssonu se staly modely z inovativní řady Walkman (W800i, W550i a W900i).

T-Mobile spustil UMTS

Závod o co nejrychlejší spuštění mobilní sítě třetí generace nakonec na Slovensku vyhrál

T-Mobile, když k datu 25. ledna 2006 uvedl v Bratislavě do provozu UMTS. Síť se skládá převážně z komponent značky Ericsson, nabídka 3G telefonů zahrnuje telefony Nokia N70 a Sony Ericsson K608i. Aktivace UMTS proběhne v průběhu prvního kvartálu automaticky u všech tarifních zákazníků T-Mobilu a bude samozřejmě bezplatná. Za používání UMTS se nebudou platit ani žádné měsíční paušály či další skryté poplatky. Ceny videohovorů byly stanoveny stejné jako u klasických hlasových služeb, odvíjejí se od používaného tarifu a účtují se vždy nad rámec volných minut. T-Mobile ale upozornil, že za těchto zvýhodněných cenových podmínek bude službu provozovat pouze do konce června letošního roku, potom možná dojde ke změně.

Startujte s Eurotelem

Až dosud byl tarifní program Start vyhrazen pouze pro majitele předplacených karet Go, kteří se rozhodli přejít na paušál. V rámci startu přenositelnosti čísel se však Eurotel (v období od 16. 1. do 31. 3.) rozhodl lákat nové zákazníky na možnost aktivace tarifu Start i bez předchozího používání služeb Go. Stačí zaplatit paušální poplatek na 12 měsíců dopředu (12 x 47,60 Kč = 571 Kč) a můžete hned začít volat do vlastní sítě za 5,36 Kč/min, pro ostatní sítě platí cena 7,14 Kč/min. Odeslání SMS přijde majitele tarifu Start na 1,19 Kč. V případě, že v uvedeném období plánujete přejít na Start z předplacené služby Go, ulehčí vám Eurotel rozhodování tím, že nemusíte splňovat dříve platnou podmínku o minimálně půlročním předchozím používání této karty. Uvedené ceny zahrnují 19% DPH.

250 SMS za 50 Kč Special Go

Od 15. ledna 2006 lze u Eurotelu aktivovat staronový Go tarif nesoucí název Speciál Go. Za jeho hlavní lákadlo považujeme možnost aktivace SMS balíčku, s nímž za 50 Kč (částka se odečítá pravidelně každý týden) můžete v průběhu sedmi dnů odeslat až 250 volných SMS do vlastní sítě. Na druhou stranu ale za textovku mimo síť Eurotelu zaplatíte 3,30 Kč, což už zdaleka tak výhodné není. Minuta volání u tarifu Speciál Go přijde na 5,50 Kč kamkoliv. to se zdá být také zajímavou nabídkou, ale pozor na dnes již nepříliš obvyklé účtování systémem 60+30 (první minuta celá a následně po půlminutách). Aktivaci Speciál Go byste v případě zájmu měli stihnout do 28. února. 2006.

Širokoúhlý mobil od Pantech

Pantech, v ČR prakticky neznámý výrobce mobilních telefonů, začne v nejbližší době prodávat mobilní telefon výsuvné konstrukce s displejem v širokoúhlém formátu 15 : 9. Podle výrobce použitý rozměr displeje přispěje k příjemnějšímu sledování filmů s podobným efektem jako na širokoúhlé televizi. Kromě této zajímavosti telefon přichází s dvoumegapixelovým fotoaparátem a slotem pro paměťové karty typu microSD, na něž lze mimo pořízených fotografií ukládat i filmy a hudbu. Novinka je určena výhradně pro korejský trhu a bude si rozumět pouze se sítěmi CDMA.

T-Mobile globálně

Celkový počet uživatelů skupiny T-Mobile International vzrostl v roce 2005 o 9 milionů. Zákaznická základna T-Mobile tak nyní čítá již 86,6 milionů uživatelů, přičemž přibližně 77,4 milionů z nich využívá služeb společností, v nichž má
T-Mobile International majoritní účast. Celkový čistý přírůstek zákazníků T-Mobile International se ve srovnání s loňským rokem mírně zvýšil a představuje nárůst ve výši zhruba 12 %. Jen T-Mobile USA zvýšil počet svých zákazníků o 4,4 milionu, což pro něj představuje více než 25% nárůst. Evropští operátoři spadající pod T-Mobile nově získali asi 3,9 milionu nových uživatelů. Například T-Mobile Deutschland navýšil svou zákaznickou základnu o 2,1 milionu uživatelů, z čehož 40 % tvoří tarifní zákazníci, a udržel si tak vedoucí postavení v silném konkurenčním prostředí německého trhu. Výrazný úspěch zaznamenal ve čtvrtém čtvrtletí také T-Mobile UK, jenž rozšířil svou zákaznickou základnu o 845 000 nových uživatelů, z čehož 319 000 tvoří tarifní zákazníci.

T-Mobile padl, vede Eurotel

Sčítání zákazníků podle údajů platných k 31. prosinci 2005 přineslo přinejmenším jedno překvapení, dočkali jsme se opětovného střídání pořadí v nekonečné soutěži o největšího mobilního operátora v ČR. Tento titul se po krátké odmlce navrací do rukou Eurotelu, který si v závěru roku výrazně polepšil a dosáhl až na hodnotu 4,676 milionu zákazníků, přičemž v cílové rovince tímto výkonem nakonec těsně předstihnul do té doby vedoucí T-Mobile s 4,63 miliony věrných. Nejvíce nových zákazníků v průběhu roku 2005 sice získal Oskar Vodafone (310 597), v kategorii celkového počtu klientů mu ale za 2,14 milionu příznivců patřila až třetí příčka.

Nokia N91 nabírá zpoždění

Ačkoliv měla být Nokia N91, designově zajímavý hudební mobil s vestavěným harddiskem o kapacitě 4 GB, uvedena na trh již na konci roku 2005, podle nejnovějších informací to vypadá, že se jí dočkáme až letos v dubnu. Pro pořádek připomeneme, že jde o smartphone z řady Series 60, o jehož zaměření na hudbu svědčí kromě již zmíněného pevného disku také plnohodnotný 3,5mm jack pro použití běžných sluchátek. Klávesnice je ukryta pod odsunovacím flipem, na jehož povrchu se nacházejí tlačítka pro ovládání funkcí souvisejících s přehráváním hudby. V rámci bohaté výbavy (Bluetooth, Wifi, EDGE, USB 2.0) nesmí chybět ani fotoaparát s rozlišením 2 megapixely. Cenu přístroje předběžně odhadujeme kolem 20 tisíc Kč.

Nechte si platit za volání

Podobně jako T-Mobile na Slovensku s programem Easy Bonus, rozhodnul se i britský "3" platit svým klientům za příchozí hovory. Zákazníci dostávají v rámci věrnostního programu pět pencí (přibližně 2 Kč) za minutu příchozího hovoru a dvě pence (80 haléřů) za každou dorazivší SMS. Získaný bonus, jehož průměrnou výši operátor odhaduje na 40 liber ročně, lze využít k bezplatnému čerpání dalších mobilních služeb.

Velké Go sady jdou ze hry

Eurotel se rozhodnul provést změnu distribuční politiky u svých Go sad. Za uplynulá léta jsme si zvykli na to, že bylo možné si zakoupit "malou" Go sadu, obsahující pouze předplacenou SIM kartu, nebo "velkou" Go sadu, jež mimo SIM karty obsahovala i mobilní telefon. Nyní se od konceptu "velké" sady zcela upouští, Eurotel bude prodávat pouze Go karty s kreditem 50 Kč za 245 Kč, telefon si zákazník v případě zájmu vybírá z běžné nabídky operátora. V případě, že si zakoupí mobilní telefon s Go kartou dohromady, získá slevu ve výši 45 Kč. Eurotel tuto změnu prezentuje jako příznivou, neboť údajně dává zákazníkovi více svobody při výběru telefonu. Náš dojem z ní je však právě opačný, máme totiž za to, že proklamovanou volnost měl zákazník již předtím a operátor tímto krokem pouze maskuje celkové zdražení. Abychom však Eurotelu nekřivdili, musíme dodat, že se po lednovém nepopulárním navýšení cen mobilních telefonů jeho nabídka vrátila zpět do normálu. Například telefon Nokia 6020 si v únoru můžete u Eurotelu pořídit o 900 Kč levněji než v lednu (sleva 17 %).

EU: Roaming je příliš drahý!

Eurokomisařka pro telekomunikace Viviane Redingová se hodlá zasadit o snížení cen mezinárodních hovorů. Cílem je, aby mezistátní hovory v rámci EU u operátorů nestály o mnoho více než vnitrostátní. Konečné rozhodnutí by mělo být známo v létě. Evropská komise rovněž zkoumá stížnosti na údajné zneužívání dominantního postavení ze strany Vodafone, T-Mobile a O2. Pokud by se tato obvinění prokázala, smí regulační orgány udělit pokutu až do výše 10 % celosvětových ročních tržeb operátora.

Manažer s Wi-Fi

Nokia se rozhodla inovovat komunikátor 9300, který ve své době nabídnul při menší hmotnosti i rozměrech funkční vlastnosti srovnatelné s Nokií 9500, ale k pomyslné dokonalosti mu bohužel chyběla podpora Wi-Fi. Nyní se na trhu objevuje Nokia 9300i, jež má za úkol tento nedostatek napravit. Zachovány zůstaly veškeré parametry staré dobré 9300, přibyla pouze možnost pracovat s bezdrátovou sítí. Cena přístroje byla stanovena přibližně na 22 500 Kč, což je asi o 6 tisíc Kč více, než dnes stojí původní varianta 9300 bez přídomku i.

PCMCIA pro CDMA

V nabídce Eurotelu se nově objevila PCMCIA karta Ubiquam UM-300C vhodná pro použítí v datové CDMA síti. Jedná se o zajímavou alternativu ke stávajícím externím modemům značky AnyData, které pro svůj provoz vyžadují zapojení do USB, což v případě práce s notebookem není právě pohodlné řešení. Cenu ani dostupnost novinky zatím bohužel neznáme.

Bonusy z přenositelnosti

S nástupem přenositelnosti čísel mezi operátory se na zákazníky doslova přivalila vlna různých zvýhodnění, jejichž cílem je přetáhnutí zákazníků od konkurence. Pro nově aktivované nebo prodloužené paušální programy se smlouvou na dobu určitou(2 roky) nabízí T-Mobile do 31. 3. kromě aktivace za korunu také možnost vybrat si balíček volných minut navíc po dobu 12 měsíců, 100 volných SMS měsíčně na 24 měsíců nebo surfování zdarma v období 3 měsíců. Počet bonusových volných minut se odvíjí od zvoleného tarifu, naproti tomu množství textovek a tříměsíční lhůta pro bezplatná data jsou pro všechny tarify shodné. Pro zákazníky, kteří chtějí přenést své oblíbené telefonní číslo k T-Mobile od konkurence a přitom budou i nadále preferovat předplacenou službu, je připraven speciální balíček "Přecházím na Twist" za 499 Kč, obsahující počáteční kredit 300 Kč.
Eurotel přichází s nabídkou pro ty, kteří si od 23. ledna do 31. března 2006 aktivují jeden z nabízených tarifů (ať již v rámci přenositelnosti nebo mimo ni) a podepíší k němu smlouvu na 24 měsíců. Jako odměnu získají k tarifům Silver, Gold, Platinum či Diamant měsíčně 100 minut pro víkendová volání do jakékoli sítě po dobu až jednoho roku zdarma. Zákazníci, kteří si vybrali jeden z tarifů Platinum nebo Diamant, získají dalších 400 minut měsíčně po dobu jednoho roku pro volání zdarma do kterékoli z českých sítí. Všichni zákazníci Eurotelu mají možnost až do konce března využívat volání po třetí minutě do vlastní sítě a na pevnou linku zdarma (platí ve všední dny od 19 do 7 hodin a o víkendech). Podpis smlouvy na 24 měsíců a výběr vhodného minimálního plnění vám mimo jiné umožní získat nové mobilní telefony za zvýhodněných podmínek již od 1 Kč.
Ani Vodafone nemůže za svými konkurenty zaostávat, a tak s příchodem přenositelnosti vylepšuje podmínky pro nově příchozí zákazníky. Klíčovou nabídkou je Zkus Vodafone měsíční lhůta na vyzkoušení služeb Vodafone zcela zdarma. Zákazník si aktivuje libovolný z Vodafone Naplno tarifů, k němuž dostane jeden bezplatný měsíční paušál a navrch ještě 300 Kč na čerpání dalších služeb (vyjma audiotextových linek a roamingu). Pokud je s Vodafone spokojen, zůstane u něj a po prvním měsíci zdarma začne platit běžné tarifní poplatky. Rozhodne-li se Oskarových služeb dále nevyužívat, musí o tom operátora informovat do 30. dne od počátku poskytování služeb, jinak bude smlouva automaticky prodloužena minimálně o další měsíc. V případě odchodu po měsíční zkušební lhůtě zaplatí zákazník pouze to hovorné, které vyčerpal nad rámec volných minut a 300 Kč dárku. V případě zájmu o tuto nabídku doporučujeme řádné pročtení odkazu Právní podmínky, jež naleznete na www.vodafone.cz v sekci Zkus Vodafone.

Levný kolibřík

Samsung připravil nový levný telefon klasické konstrukce, jde o model SGH-C120, nepřímého pokračovatele SGH-C200. Novinka má sice pouze pasivní displej, ale díky rozlišení 128 x 128 pixelů při schopnosti odlišit 65 tisíc barev je jeho kvalita pro běžné použití dostatečná. Z dnes běžné výbavy u C120 rozhodně nehledejte fotoaparát, Bluetooth nebo infraport, Samsung tentokrát šetřil všude, kde se dalo. Typickému uživateli tohoto telefonu by měla stačit paměť na 200 SMS, 40hlasá polyfonie a jednoduchý kalendář. Příjemnou vlastností je naopak hmotnost telefonu, výrobce udává hodnotu pouhých 66 gramů. Cena Samsungu SGH-C120 by podle dostupných informací neměla být vyšší než 2 500 Kč.

Zapomeneme na Oskara?

První únorový den se stal osudným pro pětileté dítko jménem Oskar, definitivně ho převálcoval rozjetý mezinárodní rychlík jménem Vodafone. Co se však změnilo pro běžného zákazníka? Zvykat si musíme na některé nové názvy služeb, například z Oskarty máme nyní Vodafone kartu, OskarKontakt se přeměnil na Vodafone prodej. S více či méně vtipnými "Oskarismy" se budeme zřejmě muset nadobro rozloučit, Vodafone se snaží od počátku tvářit o mnoho seriózněji než blahé paměti Oskar. Před časem také proběhla internetem poplašná zpráva, že Vodafone hodlá v brzké době uzavřít bezplatnou SMS bránu. Tato informace však byla posléze vyvrácena, neboť operátor si v současné situaci ani nemůže podobný krok dovolit, došlo by totiž k výraznému poškození pracně (a draze) vybudované značky Vodafone v očích zákazníků. Ušetřena nezůstala ani internetová prezentace operátora, po zadání www.oskar.cz jste nyní automaticky přesměrování na zbrusu nový web www.vodafone.cz. Ten se sice svému předchůdci v některých ohledech podobá (orientace na červenou barvu), ale například struktura menu doznala četných zásahů.

Vodafone změnil roaming

Zásadní změny podmínek poskytování roamingu proběhly ihned po dokončení transformace Oskara ve Vodafone. Kdo by čekal, že největší globální operátor nabídne pro volání v zahraničí výhodnější ceny než Oskar, bude ale možná zklamán. Vodafone v rámci Vodafone World rozdělil celý svět do tří roamingových zón, v nichž jsou stanoveny jednotné sazby za hovory. Pokud voláte z některé ze sítí skupiny Vodafone, ušetříte oproti běžné taxe 15 %. Účtování za roaming platí ve stejné výši jak pro majitele tarifu, tak i pro předplacenkáře, konkrétní ceník hledejte na webu www.vodafone.cz v sekci Služby, Roaming a mezinárodní hovory. Ve srovnání s konkurencí je Vodafone sice i nadále nejlevnější, ale v mnoha případech vás jeho účtování vyjde dráž než dříve s Oskarem.

Byl pro vás článek přínosný?