Hlavní navigace

Kdo si hraje, nezlobí – a ještě se něco naučí

15. 1. 2009

Sdílet

Všichni známe pravdivé přísloví „co se v mládí naučíš…“, a tak se snažíme vštěpovat našim dětem co nejvíce užitečných znalostí již od útlého věku.

Jednou z dovedností, které by si měly naše ratolesti osvojit co nejdříve, je počítačová gramotnost. Přece ale nemůžeme nechat ratolesti pracovat s počítačem jako takovým, protože je pro ně moc složitý, říkáte si možná. Existují však i produkty, které jsou uzpůsobeny dětskému myšlení.


Comfy Easy PC

comfyTato interaktivní klávesnice pro děti od jednoho do tří let pracuje s programy v poměrně velkém množství světových jazyků, bohužel ne v češtině (obsahuje britskou a americkou angličtinu, dánštinu, holandštinu, francouzštinu, hebrejštinu, italštinu, japonštinu, korejštinu, norštinu, portugalštinu, španělštinu, švédštinu, turečtinu a arabštinu). I tak se ale jedná o zajímavou výukovou hračku – spousta dětí navštěvuje kurzy cizích jazyků od útlého věku a je všeobecně známo, že vrámci jazykového vzdělání je velmi efektivní, když dítě nemá v určitých situacích jinou možnost, než použít právě komunikaci v cizím jazyce. Vyžaduje to sice jazykovou zdatnost rodičů, kteří při používání hračky asistují, ale ani to již není ve většině rodin překážkou. Klávesnici stačí připojit k počítači přes USB port a nainstalovat software, který je přibalen na CD a je rozdělen do tří výukových úrovní.

Programy zahrnují osvojování dovedností od těch nejjednodušších, jako je rozpoznání barev, až po složitější – například fotografování, ovládání internetu, nebo dálkové ovládání televizoru. Pomocí tlačítek se také ovlivňuje zvuková a obrazová aktivita programu a s dítětem v průběhu her komunikují obyvatelé „Comfylandu“ – virtuálního světa uvnitř počítače.  Na www.onestepahead.com zakoupíte klávesnici za 69.95 $ a jednotlivá CD s výukovými programy za 24.95 $. Pokud vás zajímá, jak vypadají obrazovky v základní úrovni hry, podívejte se zde. Pokud chcete vyzkoušet demoverzi programu, můžete tak učinit zde.


Phun

phunTento freeware (zdarma ke stažení), je vlastně simulátorem fyzikálních jevů. Jeho autorem je švédský student Emil Ernerfeldt a hodí se pro pro děti, které už dokáží číst alespoň v češtině – program je dostupný v lokalizované verzi v českém jazyce. Jednoduše nakreslíte myší objekt podobně jako v programu Malování a poté mu v menu navolíte fyzikální vlastnosti – tedy například hmotnost, nebo konzistenci. Podle navolených vlastností se pak objekt chová stejně, jako v reálném světě. Objekty rozpohybujeme například manipulací s nimi samotnými pomocí uchopení a tažení myší, nebo nakláněním „podlahy“.

Možností manipulace je nezměrné množství. V podstatě můžete sestavit i „stroj“ – k tomu jsou vám k dispozici prvky jako kladky, řetězy, klouby, pružiny, či motory. Jednoduše řečeno, lze v prostředí tohoto programu sestavit jakýsi „mikrosvět“, který se chová přesně podle fyzikálních zákonů našeho reálného světa. Děti si tak osvojují podvědomé reakce na fyzikální jevy a rodiče se mohou báječně bavit. Více podrobných informací a program ke stažení hledejte na www.phunland.com.


www.nadanedite.cz

nadane diteTento web je bohatým zdrojem informací, produktů a služeb, zaměřených na rozvoj talentu vašich dětí. Ať už je vaše dítě nadané v jakémkoliv směru, dozvíte se zde, jakým způsobem jeho schopnosti vůbec zjistit a podporovat je, kam své dítě přihlásit do soutěže, nebo speciálně zaměřených kurzů. Součástí stránek je také e-shop. Ten nabízí spoustu zajímavého softwaru, od výukových her pro nejmenší (Martínkova zvířátka, Alenka a věci kolem nás, nebo Grafický program pro rozvoj tvořivosti nejmenších dětí), přes výukové programy klasických školních předmětů (matematika, jazyky), až po encyklopedie. V sekci downloads naleznete ke stažení flashové ukázky jedntlivých programů.

příloha_ovladnete_sva_data


Samorost

samorostNebojte se, rozhodně vás nechceme nabádat, abyste své děti nechali růst jako dříví v lese. Samorost je název unikátního projektu flashové hry, kterou je možné hrát přímo na webu tvůrců. Velmi pěkná grafika vtáhne vaše dítě do děje a ovládání je jednoduché, bude pouze klikat myší a pomáhát tak malému skřítkovi v různých dobrodružstvích. Řešení je vždy logické, ale zároveň originální. Hra je vhodná pro děti od školního věku a když si nebudou ve vyšších úrovních vědět rady, určitě jim rádi pomůžete – roztomilý svět Samorostu zaujme i vás.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku