Hlavní navigace

Kde zjistit, jaké domény jsou v Česku blokované? Nyní je jich téměř čtyři sta

16. 12. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Sdružení CZ.NIC začalo letos na jaře zveřejňovat seznam zablokovaných některé internetové stránky, které používají především podvodníci. Většina uživatelů internetu ale netuší, kde seznam najít.

Představitelé sdružení CZ.NIC při spuštění novinky letos na jaře uvedli, že zveřejňováním seznamu chtějí „zvýšit transparentnost vyřazování jmen domén z DNS.“ Součástí seznamu je také i důvod, proč sdružení k blokování přistoupilo.

Server Novinky.cz nyní upozornil, že zatímco na jaře bylo zablokovaných domén kolem sedmi set, nyní jich je necelých čtyři sta.

Seznam zablokovaných domén najdete na této stránce CZ.NIC. V poslední době byly zablokovány především stránky, které se snažili uživatele internetu přesvědčit, že se jedná o web navázaný na portál ministerstva práce a sociálních věcí. S jejich pomocí se pak podvodníci pokoušeli připravit důvěřivé lidi o jejich úspory.

příloha_ovladnete_sva_data

Pozor, kam se přihlašujete

Před podvodnými stránkami varovalo opakovaně i samotné ministerstvo. Podvodníci podle něj napodobují jeho stránky včetně různých formulářů. S jejich pomocí se snaží žadatele o půjčku přesvědčit, aby se na jejich web přihlásili s pomocí bankovní identity. Tím se pak dostanou k jejich účtům.

„Tento typ podvodu považuji za skutečně odporný, protože cílí na lidi, kteří třeba mohou být ve finančních problémech. Mylně mohou získat dojem, že získají finanční pomoc, naopak ale přijdou i o své poslední peníze, které měli na účtu. Vždy je proto třeba důkladně zkontrolovat, na jakých webech se lidé pohybují,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Byl pro vás článek přínosný?