Hlavní navigace

Kamerka místo pitbulla

1. 9. 2007

Sdílet

Ethernetová kamera, tedy IP zařízení, které můžete zapojit do sítě a vzdáleně tak dohlížet na potřebné místo...


Ethernetová kamera, tedy IP zařízení, které můžete zapojit do sítě a vzdáleně tak dohlížet na potřebné místo instalace, je dnes v nabídkách firem produkujících síťové komponenty vcelku běžnou záležitostí. Byli jsme proto zvědaví, čím překvapí konkurenci novinka firmy D-Link označovaná jako DCS-950G.
Na úvod je nutné zmínit, že DCS-950G nabízí mimo 10/100Mb/s „drátového“ rozhraní také možnost bezdrátové komunikace prostřednictvím standardu 802.11g, což ostatně dokládá odnímatelná 2dBi anténa umístěná zezadu šasi. Tu lze (díky použitému RP-SMA konektoru) v případě potřeby nahradit anténou s vyšším ziskem. Plastové provedení kamery dále dává tušit, že s jejím nasazením můžete počítat výhradně uvnitř budov. Kulatá konzola, na které drží nožka s kamerou, má několik děr pro případné ukotvení šrouby.
Kamerka je dodávána se vším potřebným včetně síťového kabelu a lokalizovaného instalačního manuálu. Češtinu však dále budete muset oželet jak v rámci veškerého dodaného softwaru, tak u webového rozhraní ovládání kamery, což je škoda. Instalace kamery proběhla bez potíží, k vyhledání nebo změně IP adresy zařízení vám v nouzi pomůže utilita z přiloženého CD-ROMu.

Ani se nehněte

Nastavení a ovládání kamery lze provádět dvěma způsoby, prostřednictvím webového rozhraní nebo klientské PC aplikace. Vzdáleně přes prohlížeč jsou dostupná nastavení parametrů síťové komunikace (DHCP apod.), u konfigurace Wi-Fi připojení můžete 128bitové WEP šifrování nahradit výrazně bezpečnějším WPA-PSK, samozřejmě zde lze ovlivňovat parametry obrazu. V nejvyšším rozlišení 640 x 480 bodů při 30 snímcích/s byl přenášený obraz ostrý a plynulý, mírné zpoždění se objevilo až u výrazně prudkých pohybů. To, co v prohlížeči prostřednictvím kamery vidíte, jednoduše tlačítky zaznamenáte ať už ve formě AVI videa nebo JPEG snímku na předem definované místo na disku. K dispozici jsou i funkce pro zrcadlové převrácení obrazu nebo noční snímek. Samozřejmostí je možnost vytvoření libovolného počtu heslem opatřených účtů, logy událostí nebo možnost přenosu zvuku (kamera má mikrofon).
Klientská PC aplikace duplikuje některé funkce z webového rozhraní. Jednou z jejích hlavních činností je zprostředkování obrazu z více kamer současně, definování funkce detekce pohybu a následné způsoby záznamu a varování.
Právě funkce sledování (detekce) pohybu nás na kamerce potěšila nejvíce. DCS-950G spustila záznam při mírném pohybu ve vzdálenosti 5 metrů, poslala varovný e-mail (předem definováno) a uložila video na lokální disk. Pro lepší orientaci v záznamech je v názvu soubor opatřen datem pořízení a délkou záznamu. Deset minut snímání v nejvyšším dostupném rozlišení ukrojilo z disku 22 MB.
Bezpečnostní kamerka DCS-950G se D-Linku povedla. Při jejím testování jsme nenarazili na zásadnější problém, pouze při přenosu zvuku občas docházelo k ozvěně či zpoždění, mikrofony v takových zařízeních přílišnou kvalitou zatím neoplývají. Diskutabilní je cena zařízení – v porovnání s konkurencí a podobně vybavenými modely sice není vyšší, ale pro běžného koncového je výdaj na hranici 5 000 Kč včetně DPH bolestivou investicí.

D-Link DCS-950G

IP kamerka pracující jak prostřednictvím fasthethernetového, tak Wi-Fi připojení (standard 802.11g) s funkcí detekce pohybu .
Klady: funkce sledování pohybu, Wi-Fi, kvalita přenášeného obrazu
Zápory: některé funkce dostupné pouze z klientského softwaru, nedostatečná lokalizace
Cena vč. DPH: 4 840 Kč
www.dlink.cz
Hodnocení: 3

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku