Hlavní navigace

K čemu je skrytá složka AppData a kde ji najdete

4. 12. 2014

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Součástí profilu je složka AppData. Jedná se o utajenou složku, kterou Windows před uživateli skrývají, ale která obsahuje důležitá data, o něž není radno přijít. Přečtěte si více!

Složka AppData či Application Data, popřípadě Data aplikací obsahuje data vytvářená programy. Ve složce AppData si vytváří svou vlastní složku prakticky každý program, který do počítače nainstalujete a do ní si následně ukládá různé údaje. Čistě teoreticky se uživatelé nemusí o údaje zde uložené nijak obávat.

Praxe je však bohužel poněkud jiná. Například v našem případě se ve složce AppData nachází všechny naše námi vytvořené šablony pro program MS Word a soubor programu Rychlé poznámky, který obsahuje všechny naše poznámky napsané a uložené v tomto programu. Používáte-li starší verzi programu MS Outlook, pak s největší pravděpodobností najdete data tohoto programu rovněž ve složce AppData.

Složku AppData není právě jednoduché najít, pokud nevíte, jak na to. Složka AppData se nachází ve složce, která nese název vašeho uživatelského jména. Jedná se tedy o stejnou složku, v níž se nachází složky Dokumenty, Hudba a další složky pro knihovny (pokud jste je samozřejmě nepřesunuli někam jinam). Na rozdíl od těchto složek je však složka AppData skrytá.

Pokud nemáte Windows nastavena tak, aby zobrazovala skryté soubory a složky, pak tuto složku ani neuvidíte. A pokud ji nevidíte, nemůžete na ni ani klepnout.

Existuje však jeden trik, kterým se do této složky přece jen dostanete. Klepněte na tlačítko Start, popřípadě se přesuňte ve Windows 8 do panelu Šém, klepněte na položku Hledat a do políčka pro vyhledávání zadejte řetězec %appdata% a následně vyberte ve výsledcích vyhledávání cestu ke složce Roaming.

Ptáte se, proč nám jde právě o složku Roaming? Důvod je ten, že proměnná prostředí s názvem %appdata% neukazuje přímo na složku AppData, ale na složku Roaming nacházející se ve složce AppData. Je to vcelku logické. Složka Roaming totiž obsahuje naprostou většinu všech souborů ve složce AppData, a to včetně těch, k nimž pravděpodobně budete potřebovat získat přístup.

Nicméně pokud se budete chtít přesto dostat přímo do složky AppData, pak pokud jste ve složce Roaming, není nic jednoduššího, než abyste v horní části okna, kde se zobrazuje cesta ke složce Roaming, klepli na položku AppData.

příloha_ovladnete_sva_data

Jakmile se do této složky dostanete, můžete odtud bez problémů kopírovat, popřípadě zálohovat všechny potřebné soubory. Při přesouvání či odstraňování se mějte velmi na pozoru, protože v důsledku takové manipulace se soubory můžete způsobit nefunkčnost programů!

Složka AppData

Byl pro vás článek přínosný?