Hlavní navigace

Joint Operations - první dojmy

16. 11. 2003

Sdílet

Na poli 3D akčních her se již brzy objeví další lákavý titul. Vývojáři z Novalogicu po úspěšném Black Hawk Down pracují nejen na datadisku, ale rovněž na zbrusu nové akci, zaměřené především na multiplayer. Pojďte s námi nakouknout do indonéské džungle.

Vyprahlou zem Černého kontinentu vystřídaly zelené, životem kypící tropické džungle či romantické písčité pláže. Ebenoví Somálci se trochu vyšisovali na slunci a rázem jsou z nich krvežízniví indonéští separatisté. Jen jedno zůstává – vy, vaše zbraň a povinnost bránit demokracii a americké „národní“ zájmy.



Kdo měl tu čest blíže se seznámit se hrou Black Hawk Down, odnesl si z ní asi takovéto dojmy: hezká střílečka se vskutku dementní umělou inteligencí vojáků a velmi nízkou úrovní realističnosti. Ovšem právě díky nepříliš vysoké náročnosti, a tím i velice široké cílové skupině hráčů a úderné reklamě prodejnost rostla a dolárky se jen hrnuly. A tak není divu, že přesně ve stylu starobylého rčení „ruka trhu vládne všem, kupovat jim káže, peněženky otevře a vytáhne z nich gáže“ se lidé z NovaLogic rozhodli kromě datadisku Team Sabre přidat hladovým hráčům další nášup.



Joint Operations by měly být zaměřeny především multiplayer, a tak se na lokálních sítích či serverech NovaWorld bude moci v jednotlivých misích bít až 64 závisláků najednou. V tom navazují Joint Operations na tradici nastolenou Black Hawk Down – mapy jsou totiž většinou ohromné, a abyste si je opravdu užili a mohli ocenit jejich design, budete muset dát dohromady alespoň dvacítku hráčů. Už v betaverzi, kterou jsme měli možnost vyzkoušet, se objevil vcelku slušný počet map, ovšem stejně jako v BHD se některé lokace v různých multiplayerových módech opakují. Překvapivě jsme (alespoň prozatím) narazili jen na stejnou šestici módů, která se objevila již v původní hře – jmenovitě to jsou týmový deathmatch, King of the Hill, při kterém je úkolem obsadit a udržet danou pozici, Attack & Defend a jeho modifikace Search & Destroy, v nichž si týmy vzájemně ničí rozličné cíle, klasický CTF a Flag Ball, kde obě družstva bojují o jednu vlajku. Joint Operations navíc obsahují i hru pro jediného osamoceného vojáka, ta je tu ale jen do počtu a slouží spíše k osahání zdejších principů, než se vrhnete do multiplayerového klání.



Jak jsme prozradili již v úvodu, hra se přesunula z východního pobřeží Afriky do Indonésie, s čímž souvisí úplná změna prostředí. Z map, které jsme ochutnali, nám v paměti utkvěly zejména ty odehrávající se v neprostupné džungli. Ta je nádherně provedená, není v ní vidět na krok, nepřátelé jsou skvěle maskováni a kromě hustého podrostu narazíte tu a tam na polorozpadlé ruiny nebo domorodou vesnici. Další povedenou lokací je tichomořský atol s krásně zpracovaným pobřežím a cíli rozloženými na několika ostrovech, což značně komplikuje situaci – tým musí podnikat výsadky a zároveň bránit svoje území na jiném ostrově. Tady je nutná dokonalá komunikace se spolubojovníky, zvláště pak s těmi, kteří ovládají dopravní prostředky.



Ano, autoři konečně vyslyšeli přání hráčů a přidali možnosti ovládat vozidla, lodě i vrtulníky. Zatím jsme mezi přepravní a bojovou technikou zaznamenali dva přírůstky – premiéru mají například vznášedlo LCAC a útočná bugina, ale ve finální verzi by se měl objevit i kolosální transportér Chinook. Ovladatelná vozidla hře dodávají zcela nový rozměr a hráči nabízejí nové možnosti – velmi efektivní je například využití vrtulníku Little Bird při přepravě ukořistěné vlajky nebo jako létající kulometné hnízdo osazené několika vojáky. Nezodpovězenou otázkou zatím zůstává arzenál, výzbroj se totiž v betaverzi úplně shodovala s tím, co jsme viděli v BHD.



Ve vzduchu také visí otazník, čeho se vlastně NovaLogic tímto hybridem snaží dosáhnout. Vcelku slušný multiplayer obsahovala již původní hra a nová prostředí (včetně džungle) spolu s možností ovládat vozidla přinese již datadisk Team Sabre. Ani engine Black Hawk nedoznal nějakých hmatatelných vylepšení (snad mimo přidání různých druhů osvětlení lokací v rozličných denních dobách). Nezbývá než počkat do prvního kvartálu příštího roku, v němž se ukáže, zda za nápadem na stvoření Joint Operations stojí i něco jiného než jen prachsprostý mamon.

Byl pro vás článek přínosný?