Hlavní navigace

Jednoduchá řešení pro nejběžnější problémy s notebooky - 6.díl

27. 2. 2018

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Problémy s notebookem? Jednoduše se řiďte našimi návody a bude po problémech!

Předcházející díl

 

Nežijeme ani nepracujeme v právě přívětivém světě, zejména co se týče elektroniky, kterou každodenně používáme. Platí to třeba i pro naše notebooky, které takřka každý den čeká nějaký ten nepříjemný zážitek v podobě ne právě šetrného zacházení. I když se maximálně snažíme, abychom s elektronikou zacházeli co možná nejšetrněji, stoprocentně se nevyhneme tomu, abychom náš notebook něčím nepolili, aby nám neupadl, popřípadě aby se nestalo ještě něco daleko horšího.

Problém: Nefunkční větráček v notebooku

Cena: 300 – 500 Kč

Čas potřebný pro opravu: 1 hodina

Potřebný materiál: Šroubovák, stlačený vzduch, vysavač, náhradní větráček

 

Hlučný nebo nefunkční větráček je u vašeho notebooku nejen rušivým elementem, ale rovněž nepřivádí do vašeho notebooku dostatek chladného vzduchu, což může způsobovat jeho přehřátí a následné poškození elektroniky uvnitř notebooku. Výměna větráčku není nic složitého a pokud budete mít štěstí, je možné, že větráček nebudete muset ve svém notebooku měnit nikdy.

Můj notebooku má jednoduchý větráček, to však ani zdaleka není pravidlem, jelikož většina notebooků, zvláště těch herních a multimediálních má vestavěny dva nebo i více větráčků, která zajišťují proudění vzduchu přes procesor, grafickou kartu a pevný disk. Velmi často se ale větráčky zanášejí prachem, různými částečkami a špínou jako takovou, což způsobuje jejich hlučnost a snižuje jejich účinnost. Pokud je tedy váš notebook hlučný, popřípadě pokud se přehřívá, pak je oprava právě pro vás.

Ještě předtím, než se pustíte do samotné opravy, zjistěte, kudy do notebooku vchází chladný vzduch a kudy odchází horký vzduch – obvykle se jedná o jednu nebo několik drážkových mřížek na straně nebo ve spodní části notebooku. V notebooku klidně mohou být dvě nebo tři takové větrací mřížky, a proto hledejte pečlivě. Vložte plastovou trubičkou vedoucí od plechovky se stlačeným vzduchem do každé mřížky a vyfoukejte maximum prachu, který se zde nachází. Doporučuji přitom nasadit roušku nebo pustit vysavač, protože v mřížkách může být nahromaděno skutečně nebývalé množství prachu. Namísto stlačeného vzduchu, popřípadě po jeho použití můžete ještě vyzkoušet vytáhnout prach pomocí klasického vysavače.

Pokud to nepomůže, pak je čas nasadit tvrdší kalibr a otevřít skříň notebooku. Na spodní části skříně notebooku najdete spoustu šroubků, které je nejprve třeba odstranit, abyste vůbec mohli skříň otevřít. Ovšem samozřejmě záleží na tom, o jaký notebook se jedná. Například u některých notebooků se dostanete až po vyndání klávesnice. Pokud není na první pohled jasné, jak se do notebooku dostat, pak se podívejte do návodu, který jste dostali s notebookem, popřípadě se podívejte na Internet (jak bylo uvedeno dříve, je pro tento účel ideální YouTube), kde najdete návod, popř. ukázku toho, jak se skříň notebooku otevírá.

 

příloha_ovladnete_sva_data

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?