Hlavní navigace

Je lepší jablko s Intelem?

1. 6. 2006

Sdílet

Intel v počítačích Mac radostný úsměv nebo starosti a vrásky na čele? Dá se, že se s dlouho nemyslitelnými ...


Intel v počítačích Mac radostný úsměv nebo starosti a vrásky na čele?


Dá se, že se s dlouho nemyslitelnými spojenectvími v oblasti IT roztrhl pytel. Palm dělá zařízení s operačním systémem Windows a Apple používá procesory Intel, které by měly provozovat i Windows. Teď snad jen aby Dell začal dělat počítače s procesory AMD a Microsoft uvedl vlastní verzi Linuxu...
Jak je to vlastně s rychlostí nových intelovských Maců? Ne že by zákazníci měli na vybranou, Apple bude v budoucnu podporovat jen procesory Intel, takže pravověrní mekisté na ně budou stejně muset dříve či později přistoupit, ale zatím jsou na trhu k dispozici jak starší (ty dokonce občas za velmi příjemnou cenu, tedy v USA), tak intelovské verze. Vyplatí se tedy pospíchat? Vyplatí se počkat, až budou Macy plně optimalizovány na Intel, nebo je to jedno? Doufáme, že vám následující řádky pomohou se v této otázce lépe orientovat.

Dvě jádra lepší než jedno?

To bohužel nelze říci tak snadno, alespoň co se týče rychlosti. Vše závisí na typu aplikace, se kterou počítač pracuje. V minulosti se rychlost Maců odvíjela od frekvence procesorů, takže 1GHz PowerBook G4 byl o něco pomalejší než shodný 1,2GHz notebook. Dnes se pro zrychlení nepřidávají stovky MHz, ale rovnou celá procesorová jádra.
Tento přístup používal Apple i dříve, především u multiprocesorových Power Maců. Všechny současné verze Power Mac G5 jsou osazeny dvoujádrovými procesory, tedy vlastně dvěma procesory v jednom. A právě v tom je zakopáno jablko. Přidání procesorů u Maců neznamená automaticky stejné zvýšení výkonu jako zdvojnásobení frekvence. Aby se přidání procesoru projevilo, musí k tomu být uzpůsobeny i provozované aplikace.
Vzhledem k tomu, že multiprocesorové Power Booky s PowerPC jsou na scéně již delší dobu, jsou jim uzpůsobeny i náročné profesionální aplikace včetně Adobe Photoshopu, Mayi, Cinemy 4D, Final Cut Pro Studia a Adobe After Effects. Jakmile budou tyto aplikace uzpůsobeny i pro intelovské procesory, budou jistě na iMacích mnohem rychlejší. Oproti profesionálním nástrojům však obyčejné kancelářské aplikace optimalizací na dvojité jádro v minulosti neprošly, takže se jich dočkáme až v budoucnu. Mac OS X však již umí rozdělit výkon vícejádrového procesoru mezi několik souběžně spuštěných aplikací, takže výkonnostní nárůst je znát i v případě, pokud provozujeme zároveň několik náročných aplikací.
Abychom zjistili, nakolik využívají jednotlivé programy dualcorové procesory, rozhodli jsme se při testu jedno jádro vypnout. Výsledky ukazují, že některé úkoly v iPhoto (např. import obrázků a export filmu do formátu QuickTime) využívají druhé procesorové jádro mnohem více než jiné (export do souborů a webových stránek). Aplikace iTunes využívá druhé jádro při ripování MP3 souborů velmi výrazně, ale například Finder se při komprimaci souborů spoléhá pouze na jedno jádro.

Rosetta

Další problém, jemuž čelí dvoujádrové procesory Intel, spočívá v tom, že hovoří trochu jiným jazykem než starší procesory od Motoroly či IBM. Programy kompilované pro posledně zmíněné procesory nedokáží nativně běžet na intelovských čipech, takže je potřeba zapojit prostředníka, kterým je emulgační technologie Apple Rosetta. Ta překládá starší programy tak, aby je bylo možné spustit na procesorech Intel, což logicky výkon zpomaluje. Pokud jste si tedy před pár měsíci koupili PowerBook G4 a nyní chcete upgradovat na intelovský MacBook, poběží aplikace téměř o polovinu pomaleji, ale pokud hodláte upgradovat například z 2 až 4 roky starého PowerBooku, pravděpodobně určité zrychlení zaznamenáte.

Univerzální nemusí znamenat ideální

Vývoj softwarových aplikací je evoluční proces. I když Apple představil pro první intelovské stroje univerzální verze jejich aplikací, jsme si jisti, že se budou dále upravovat a vyvíjet tak, aby lépe spolupracovaly s novým procesorem. Představitelé Applu již naznačili, že nové programy iLife 06 budou lépe optimalizovány. Některé programy optimalizované pro PowerPC nabízejí funkce napsané specificky s ohledem na instrukční sadu Velocity Engine, kterou využívaly čipy G4 a G5. Tyto funkce bude třeba upravit tak, aby byly kompatibilní se sadou MMX/SSE, což je intelovský ekvivalent Velocity Enginu.
Vylepšení jistě nemine ani vývojářské nástroje Apple Xcode, ke změnám dojde i v samotném operačním systému. Ten sice podporuje nativně procesory Intel, ale míst pro optimalizaci se najde dost.

Classic a Windows

Uvedení Maců s intelovskými procesory představuje zlomový bod pro uživatele provozující aplikace pod Mac OS 9, a to proto, že tyto počítače nepodporují režim Classic, který je v Mac OS X určen pro starší aplikace. Používáte-li tedy programy psané pro Mac OS 9, nejsou pro vás intelovské Macy vhodné. Je velmi nepravděpodobné, že Apple bude podporovat Classic ještě do budoucna. Objeví se ale emulátory, které budou pracovat podobně jako VirtualPC. V době uzávěrky byly k dispozici dvě "experimentální verze" určené pro Macy s Intelem, a to SheepShaver (emulace Power Mac) a basilik II (emulace Mac Classic či Mac II). Jedná se však o emulátory, takže počítejte s tím, že programy provozované jejich prostřednictvím poběží velmi pomalu.
Až do uvedení operačního systému Mac OS X Leopard nebude k dispozici "konečná" verze systému, který by umožňoval spouštět na intelovských Macích Windows XP. Bootovat Windows XP přímo nelze, jelikož Mac OS používá bootovací systém zvaný EFI, kdežto Windows XP (a s největší pravděpodobností i následovník Vista) používá klasický BIOS. Na stránkách Applu si však mohou zájemci stáhnout veřejnou betaverzi tzv. Boot Campu, jenž by s určitými omezeními měl být schopen nabootovat Windows XP na intelovského Maca. Je ale třeba mít vlastní kopii Windows XP (Apple vám ji k počítači nedodá), intelovský Mac, Mac OS X Tiger verze 10.4.6, updatovaný firmware a trochu štěstí.6 0260/VAC o

ModelProcesorAdobe Photoshop CS2Cinema 4D XL 9.5.21Duplikace souboruiMovie 6.0.1iTunes 6.0.3Microsoft WordStart systémuUnreal Tournament 04Archivace Zip
(Test balíku)(Renderování)(Soubor 500 MB)(Filtr Aged)(Tvorba MP3)(Procházení souboru s 500 str.)(Čas)(Průměrný framerate)(Adresář o velikosti 1 GB)
MacBook ProCore Duo 2 GHz2:411:110:321:081:332:070:3251,63:0 8
PowerBook G4G4 1,67 GHz1:343:570:321:502:001:210:4023,03:2 9
iBook G4G4 1,42 GHz1:484:310:492:072:191:340:4314,14:3 3
iMacCore Duo 2 GHz2:311:110:181:021:251:580:2951,62:3 3
Power Mac G5Dual G5 2 GHz1:031:070:180:500:570:420:4243,72:5 1
kratší je lepšíkratší je lepšíkratší je lepšíkratší je lepšíkratší je lepšíkratší je lepšíkratší je lepšídelší je lepšíkratší je lepší

Intelovský iMac na našem stole

Maca s intelovskými vnitřnostmi jsme měli možnost vyzkoušet v praxi. Jak vypadá? Jako už bývá u Maců zvykem, je to z hardwarového hlediska zajímavá mašinka, která má řadu vychytávek, s nimiž se může rovnat jen pár značkových modelů "pécéček", ale ty se našem trhu téměř neprodávají.
V první řadě má velmi dobrý design, a to nehovoříme o bílé barvě a několika diodách, ani o image. Líbí se nám koncept počítače vestavěného do displeje (ano, taková PC existovala již před řadou let a například první dvě verze Aceru Veriton byly velmi dobré), ale výrobci PC se této koncepce z důvodů složitějšího upgradu a potřeby několika nestandardních součástek bojí.
Ale zpět k iMacu. Ten se tedy skrývá za 20palcovým displejem s rozlišením 1 680 x 1 050 pixelů (existuje i verze se 17palcovým displejem, ale ten je papírově o něco horší a rozhodně není tak impozantní). V námi testované konfiguraci měl 2GHz procesor Intel Core Duo, 512 MB DDR2 SDRAM (max. 2 GHz), 250GB pevný disk, grafiku ATI Radeon X1600 a multifunkční DVD vypalovačku se štěrbinovým vkládáním disků. Pro komunikaci s okolím je vybaven trojicí USB portů 2.0, dvojicí USB 1.1 (pro klávesnici a myš) a dvěma porty FireWire 400. Mnohem zajímavější je však vnitřní komunikační výbava, která obsahuje snad vše, co člověk potřebuje tedy vestavěnou gigabitovou síťovou kartu, Wi-Fi adaptér 802.11g (54 Mb/s) a vestavěný bluetoothový modul standardu 2.0 s EDR. Komunikace jsou navíc spravovány AirPortem, což je velmi přehledná a snadno ovladatelná aplikace. Využili jsme ji i pro připojení k internetu pomocí Eurotel CDMA, který jsme na ní (s návodem) připojili během dvou minut a bez nutnosti hledat ovladače.
Multimediální ladění podtrhuje dálkový ovladač, kterým lze spouštět video, DVD i hudbu. Pro milovníky obrazové komunikace přes síť je nad displejem umístěna integrovaná kamera (jsou zde i integrované reproduktory a mikrofon), takže lze v klidu videokonferovat. Bezdrátová komunikace je prima věc, ale co se týče klávesnice a myši, trvá Apple stále na drátech. Obě zařízení jsou USB a klávesnice je dokonce stejná, jakou už několik let známe z Maců. Byla sice před pár lety designově zajímavá, ale nepíše se na ní nijak skvěle a rozhodně neladí s designem počítače. Oceňujeme funkční kolečko a více tlačítek na myši.
Celkově se nám s Macem pracovalo i bavilo velmi dobře. Je vhodný jak do kanceláře, tak do multimediální domácnosti, ale jak už to u českých Maců chodí, je to dost nákladná hračka. Zatímco na webových stránkách Applu stojí tato konfigurace bez dolaru 1 700 USD, u nás je cena stanovena na 56 870 Kč vč. DPH.

Byl pro vás článek přínosný?