Hlavní navigace

Čím vybavit nový počítač?

 Autor: Advantage Video Productions
Našli jste pod stromečkem nový počítač nebo notebook a přemýšlíte jaký software do něj nainstalovat? Přinášíme tipy na zajímavé programy.
Ondřej Špulák 26. 12. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Našli jste pod stromečkem nový počítač nebo notebook a přemýšlíte jaký software do něj nainstalovat? Přinášíme tipy na zajímavé programy.

Po rozbalení a prvotním spuštění počítače nastává ten pravý čas pro instalaci všech potřebných programů. Samotný operační systém obsahuje prakticky všechny základní nástroje potřebné k tomu, aby bylo možné počítač ihned začít používat. Nicméně celá řada vestavěných nástrojů nabízí pouze základní funkce a je tedy vhodné nainstalovat funkčně propracovanější programy. Případně je nutné doinstalovat software, který v základní výbavě zcela chybí. V novém počítači nebo notebooku také velmi často naleznete předinstalované zkušební či časově omezené verze programů, případně nežádoucí doplňky, které je vhodné rovnou odinstalovat. Můžete buď ručně projít seznam nainstalovaných aplikací a odstranit je, nebo využít specializovaný nástroj PC Decrapifier, který umí odebrat nechtěné programy, zástupce a aplikace spouštěné po startu.

V žádném novém počítači by neměl chybět kvalitní webový prohlížeč, který je bránou do online světa. Výběr je opravdu široký a pokud vám nevyhovuje předinstalovaný Microsoft Edge, který je součástí Windows 10, můžete sáhnout po některém z konkurenčních. Nelze opomenout aktuálně nejpoužívanější Google Chrome, na jehož základech je postavený i již zmíněný Edge, ale také Operu či Firefox. Za vyzkoušení stojí též tuzemský Seznam Prohlížeč.

Webové prohlížeče si kromě procházení webu běžně poradí i se zobrazením a základní prací s dokumenty ve formátu PDF, nicméně pokud chcete s těmito soubory pracovat pohodlně, pak si nainstalujte nějaký specializovaný nástroj jako Adobe Reader či Foxit Reader. Potřebujete-li naopak převést dokument z jakékoliv aplikace do formátu PDF, můžete použít PDFCreator, který libovolný tisknutelný dokument uloží do PDF a umožní i sloučení více „tisknutých“ dokumentů dohromady.

Zapomenout nesmíme ani na správce souborů, kteří vám zpohodlní práci se soubory a složkami a nahradí Průzkumník Windows. Nejznámějším nástrojem tohoto druhu je Total Commander. Ten je však placeným produktem. Existují však i bezplatné alternativy jako FreeCommander, Altap Salamander, nebo Q-Dir, umožňující práci dokonce až ve čtyřech panelech. Může se vám hodit také nástroj pro práci s komprimovanými archivy. Základní funkce nabízí samotný operační systém Windows, nicméně pokud budete chtít využít detailnější nastavení, případně více různých formátů, pak vám pomohou buď zmíněné souborové manažery, nebo oblíbené specializované programy WinRAR a 7-Zip.

V základní výbavě každého počítače by neměl chybět ani balík kancelářských aplikací, zahrnující textový editor, tabulkový kalkulátor, nástroj na tvorbu prezentací, apod. Nechcete-li platit za Microsoft Office, pak si můžete nainstalovat bezplatný LibreOffice nebo WPS Office Suite.

Základním kamenem výbavy každého počítače by měl být antivir. Ten obsahuje již samotný operační systém Windows 10. Před bezpečnostními hrozbami uživatele již po prvním spuštění Windows chrání Windows Defender. Existují však další bezpečnostní alternativy, poskytující bohatší paletu funkcí. Mezi známé nástroje, které jsou dostupné pro domácí použití zcela zdarma, patří Avast Free Antivirus či AVG AntiVirus FREE. K dispozici jsou i jejich placené varianty se širším rozsahem ochrany a doplňkovými funkcemi. Z placených produktů můžeme jmenovat také například ESET NOD32 Antivirus či komplexnější ESET Internet Security.

Pokud by vám nevyhovoval základní prohlížeč fotografií ve Windows, můžete sáhnout po FastStone Image Vieweru nebo IrfanView. K prohlížení videa je vhodný kupříkladu univerzální VLC Media Player.

Autor článku

Něco jsme propásli?

Dejte nám vědět. Upozornit redakci Stahuj
Velice děkujeme za Vaše podněty