Hlavní navigace

Jaký je rozdíl mezi malwarem a virem

15. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © Spectral-Design - Fotolia.com
Jaký je v počítačovém žargonu rozdíl mezi malwarem a virem? Odpověď na tuto otázku není tak jednoznačná, jak by se mohlo zdát.

V závislosti na tom, jak technicky korektní chcete být, jsou viry podskupinou malwaru, případně obě slova znamenají totéž.

Slovo malware (z anglického malicious software, čili škodlivý software) popisuje jakýkoliv kus kódu, který byl vytvořen za účelem infikování vašeho počítače (nebo mobilního zařízení) a přiměl jej dělat věci, které nechcete, aby dělal, jako je masové rozesílání spamových e-mailů nebo krádeže bankovních hesel. Mezi malware patří trojské koně, červy či tzv. rootkity.

Stejně tak je typem malwaru i virus, ve svém technicky nejkorektnějším smyslu. Virus je škodlivým kódem, který se šíří infikováním existujících souborů, podobně jako se biologický virus šíří infikováním živých buněk.

Dříve běžné pravé počítačové viry jsou již docela vzácné. Zločinci už přišli na lepší způsoby šíření škodlivého kódu.

Jestli jsou ale viry vzácné, proč o nich lidé stále mluví? A proč nám na počítačích stále běží antivirové programy?

Viry byly dominantní formou malwaru v 80. a 90. letech, kdy se osobní počítače poprvé začaly masově šířit do domácností i firem. V té době pro škodlivý kód neexistoval jediný zastřešující pojem typu malware, takže lidé nazývali jakýkoliv škodlivý program virem.

A toto slovo se ujalo. Přestože vás program běžící na pozadí ve vašem operačním systému chrání před všemi (doufejme) typy malwaru, jmenuje se antivirus, a to prostě proto, že se tak odjakživa jmenovaly všechny podobné programy.

příloha_ovladnete_sva_data

Mimochodem, jestliže máte problém s malwarem, který není výhradně lingvistický, doporučujeme přečíst si ještě náš článek o tom, jak vyčistit počítač infikovaný malwarem.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?