Hlavní navigace

Jaká je budoucnost společnosti Apple a jejích produktů?

12. 3. 2007

Sdílet

Americký analytik Shaw Wu věří, že součástí budoucí strategie společnosti Apple je široké využití flash pamětí v jejích výrobcích. Již nyní prototypy obsahuji NAND flash paměti a Apple dále spolupracuje s jejich dodavateli

příloha_ovladnete_sva_data

Apple flash subnotebook


Jedním z budoucích produktů bude velmi pravděpodobně malý notebook (subnotebook) plně vybavený flash pamětí a celá řada přehrávačů iPod s flash pamětí by se na trh měla dostat ještě před začátkem roku 2008. Shaw Wu předpokládá, že nový notebook bude k dostání ve druhé polovině roku 2007 tak, aby Apple plně využil současnou silnou poptávku po MacBook a MacBook Pro.

Zda se tak skutečně stane, to by mohl silně ovlivnit cenový vývoj flash pamětí, například pokud by jejich ceny neklesaly předpokládaným tempem, mohlo by to posunout datum zahájení prodeje notebooku. Jeden gigabajt flash paměti nyní stojí kolem pěti amerických dolarů, takže 32GB vyjde na 160 dolarů, což je mnohem více než běžné pevné disky. Ať se již tedy flash notebook od Apple dostane na trh letos, či až příští rok, bude určen je pro velmi movité zájemce.

iPhone OS X je připraven k použití

Je pravděpodobné, že nový flash iPod bude používat stejnou „očesanou“ verzi operačního Mac OS X jaká je určena i pro Apple iPhone a bude také v chystaném subnotebooku. „Mini“ Mac OS X je méně náročný na zdroje než plná verze operačního systému a k provozu mu stačí 4GB místa.



Nové flash iPody do konce roku

Podle množství více či méně oficiálních zpráv lze usuzovat na to, že budoucí řada přehrávačů iPod bude zcela vybavena flash pamětmi místo nynějších micro disků.

Ukládání dat na flash paměti má oproti diskům s pohyblivými částmi řadu výhod: paměť je rychlejší, takže načítání souborů i spouštění systému je kratší, celková nižší spotřeba energie, menší velikost a potenciálně delší životnost, ačkoli v tomto případě je dosti nepravděpodobné, že by přístroj zastaral dříve technicky než morálně.
Na druhou stranu je docela možné, že nedojde k celkové migraci k flash pamětem, pokud jejich relativně vysoká cena ještě přetrvá. Spotřebitelé dají často přednost vyšší kapacitě spojené s nižší cenou, což znamená využití mikrodisků. Zvláště výrazný je tlak na kapacitu u video iPodu.



Širokoúhlý iPod zatím ne

Špatnou zprávou pro současné i potenciální uživatele video iPodu (vPod) je, že varianta se širokým displejem (16:9) zatím není a v brzké budoucnosti ani nebude. Apple něco takového plánuje nejdříve po červnovém uvedení iPhone, ale spíše mnohem později. Existující modely vPod nebudou vybaveny novým displejem, další variace povedou směrem zvyšování kapacity. Současné modely vPod se prodávají s disky o kapacitách 30 a 80GB.



Úspěšný Apple

Společnost Apple již dávno není jen synonymem pro počítače Mac, naopak hlavními tahouny zisků jsou iPod, vPod a jak firma doufá, přibude k nim i iPhone. Co činí Apple úspěšnou společností? Výborný hardware, silná značka, využívání vlastních technologií, jejich dobrá patentová ochrana a rozšiřující se síť vlastních maloobchodních prodejen.

Povzbuzením pro růst společnosti by v blízké budoucnosti mohl být, kromě zmíněného iPhone, nový operační systém Mac OS X „Leopard“, další partneři poskytování filmů a hudby a nové mobilní telefony střední třídy.

Z úspěchů Apple těží samozřejmě i partnerské společnosti, ze zvýšeného zájmu o flash paměti může mít velký užitek například SanDisk. Pokud se splní odhady a Apple bude masivně poptávat flash paměti, mohl by spotřebovávat až 10% jejich čtvrtletní produkce.

Foto: Apple, IDG, www.sciam.com

- - Alexandr Radecký

Byl pro vás článek přínosný?