Hlavní navigace

Jak zvýšit životnost baterie ve vašem notebooku

9. 11. 2014

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Také se vám zdá, že je kapacita baterie vašeho notebooku stále menší a menší? Možná už ve vás zahlodal červík pochybností, zda o baterii správně pečujete. Víte vůbec, jakým způsobem o ni pečovat tak, aby vám její výdrž připadala vyhovující co možná nejdéle?

Žádná baterie nevydrží napájet notebook navěky. Na rozdíl třeba od diamantů, které vydrží věčnost. Na druhou stranu je pravda, že při správné péči o baterii v notebooku vám tato baterie vydrží přinejmenším tak dlouho, dokud si nenašetříte na nový notebook.

Všechno je však stejně otázka kompromisu. Pokud se totiž budete snažit baterii v notebooku poskytnout tu nejlepší možnou péči, záhy zjistíte, že je to tak pracné, že se vám to ve svém důsledku nevyplatí. A proto všeho s mírou!

V tomto článku vám prozradíme možná ne tak efektivní způsob péče, ale pro každodenní používání je rozhodně velmi praktický. Pojďme na to!

Když budete doma, napájejte při práci notebook z elektrické sítě. Pokud si myslíte, že budete na notebooku doma pracovat minimálně týden, pak notebook vypněte a baterii vyndejte.

Když následně budete baterii potřebovat, pak ji zase do notebooku vložte. Pokud jste baterii používali naposledy před dvěma měsíci, pak zkontrolujte stav nabití a předtím, než se vydáte na cesty, baterii v notebooku dobijte.

V žádném případě nikdy nevyndávejte ani nevkládejte baterii do notebooku, pokud je notebooku spuštěný. Před jakoukoliv manipulací s baterií notebook vypněte!

Tento přístup je zřejmě ze všech možných přístupů skutečně nejpraktičtější. Nyní vám prozradíme poněkud krajní způsob péče o baterii:

Pokud vám má baterie vydržet co nejdéle, nikdy ji nenabíjejte na více než 80 procent a nikdy nenechte baterii vybít pod 20 procent její kapacity. Když máte notebook připojení do elektrické sítě, sledujte, jak se nabíjí baterie notebooku. Jakmile úroveň nabití dosáhne či překročí 80 procent kapacity, vypněte počítač, vyndejte baterii a znovu spusťte počítač. Když pak potřebujete vzít notebook s sebou na cesty, pak jej vypněte a znovu do něj vložte baterii.

Pokud máte notebook spuštěný a běží vám na baterii, pak v okamžiku, kdy kapacita baterie poklesne pod 20 procent, notebook vypněte a nespouštějte jej do chvíle, dokud jej nebudete moci znovu připojit do elektrické sítě.

příloha_ovladnete_sva_data

Jak sami vidíte, je tento způsob péče o baterii poměrně náročný a pro většinu uživatelů velmi obtížně realizovatelný.

A ještě jedna rada na závěr: Čím má baterie vyšší teplotu, tím rychleji stárne. Proto se snažte svůj notebook chladit, seč vám síly stačí.

Byl pro vás článek přínosný?