Hlavní navigace

Jak zjistit, zda je vaše telefonní číslo v balíku dat uniklých z Facebooku?

7. 4. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Chcete zjistit, zda mezi daty, které v roce 2019 unikly Facebooku a nyní se opět objevily v hackerském fóru, jsou i vaše údaje? Zkuste to na službě HaveIBeenPwned.

Kauza „úniku“ dat více než půl miliardy uživatelů populární sítě se vleče už od roku 2019. Facebook tehdy nedomyslel důsledky zavedení pomůcky pro vyhledávání přátel a hackerům se jednoduše podařilo vytáhnout data stamilionů uživatelů. Detailně to popisuje třeba náš sesterský web Lupa.cz.

Nyní se balík údajů ve velikosti 20GB objevil na hackerském fóru znovu. Facebook ale ani tentokrát neřekl, co přesně v něm je, jen zopakoval, že dva roky starou chybu už napravil. „Jsou to stará data. Problém jsme našli a opravili v srpnu 2019,“ uvedla sociální síť ve svém prohlášení.

Jde ale zjistit, jestli mezi údaji nejsou i ty vaše? Od Facebooku si pomoci nedočkáte.

Musíte jít prostě jinam. Konkrétně ke službě HaveIBeenPwned. Ta umožňuje vyhledat podle mailu, jestli v nabízeném balíku nejsou i vaše údaje. Není to ale dokonalé, protože na službě je k dispozici jen 2 529 621 jedinečných e-mailových adres. Služba nakonec přidala i vyhledávání podle telefonních čísel. Vyhledávání podle Facebook ID k dispozici není.

příloha_ovladnete_sva_data

K dispozici jsou i další služby, ve kterých můžete zkusit vyhledat, jestli Facebooku unikla i vaše data. Patří mezi mě například stránka s názvem HaveIBeenFacebooked.com.

Magazín PCMag ale správně upozornil, že narozdíl od prvně jmenované služby se jedná o novou aplikaci, u které si nemůžete být jistí, jestli i ona neukládá vaše data.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pod autorským pojmem „Redakce“ se rozumí společná práce redaktorů serveru PCWorld.cz.