Hlavní navigace

Jak zjistit, kdo vám volal a jak telefonní číslo zablokovat?

5. 1. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Zavolalo vám neznámé číslo, nestihli nebo nemohli jste hovor zvednout a nevíte, zda volat zpět? Od 1. ledna 2022 by takových hovorů mělo výrazně ubýt, skončit mají marketingové hovory. Přesto nabízíme návod, jak některá čísla zablokovat, případně zjistit, o koho se (pravděpodobně) jedná.

Do konce loňského roku to bylo víceméně pravidlo. Třeba i několikrát do měsíce vám někdo zavolal z neznámého čísla a po zvednutí hovoru vám začal dotyčný na druhé straně nabízet zaručeně kvalitní investice, výhodné zboží nebo levný plyn či elektřinu.

Nechali byste se operovat robotickým chirurgem?

Od 1. ledna 2022 by měly takové nevyžádané marketingové hovory zcela skončit, zakázala je novela zákona o elektronických komunikacích, kterou loni na podzim schválili zákonodárci. Zjednodušeně řečeno nyní nesmí firmy kontaktovat nikoho, kdo k tomu nedal předem výslovný souhlas. Až do konce roku 2021 platil opačný princip – uživatel, který marketingové telefonáty nechtěl, s nimi musel vyslovit nesouhlas a ten zanést do oficiálního seznamu.

Dá se nicméně čekat, že to „telešmejdi“ ještě nějakou dobu budou zkoušet. Podle serveru Podnikatel.cz se tak může dít ještě do konce června 2022, kdy končí přechodné období pro nastavení nových podmínek pro marketingová volání. Zároveň je třeba odlišovat „telešmejdy“ s jejich nevyžádanými nabídkami od volání za účelem výzkumů trhu. To zůstane i nadále dovolené. 

Každopádně máte poměrně dobrou šanci zjistit, kdo se vám snažil dovolat a také číslo zablokovat. Můtže se vám to ostatně hodit i v jiných případech než u „telešmejdů“.

Co se dozvíte v článku
  1. Pozor na skrytá čísla
  2. Kdo volal? Nevyžádané hovory a jak je zjistit?
  3. Jak vznikají databáze telefonních čísel
  4. Jak zablokovat telefonního číslo na Androidu
  5. Jak zablokovat telefonní číslo na iPhone
  6. Aplikace pro zablokování hovoru

Pozor na skrytá čísla

Ještě než se dostaneme na zjišťování a blokování čísel, jedno malé upozornění. Běžně se můžete setkat i s takzvaným skrytým číslem. Je to jednoduchý koncept zvaný CLIR, neboli z anglického originálu Calling Line Identification Restriction. Pokud před volané číslo umístíte #31#, zobrazí se číslo volanému jako neznámé.

Rozeznáte fotografii od obrázku vytvořeného umělou inteligencí? Přečtěte si také:

Rozeznáte fotografii od obrázku vytvořeného umělou inteligencí?

Ačkoli takový hovor může být podvodný či se jedná o různý podivný marketing, dávejte si pozor: Skrytá čísla totiž běžně využívá třeba policie, lékaři, státní úřady, občas sami operátoři nebo třeba různé – legální – průzkumy. Zjistit, kdo volal ze skrytého čísla možné je (operátoři jsou povinni za poplatek identitu skrytého čísla odhalit) v případě, že nejde o předplacenou kartu nebo o hovor ze zahraničí.

Kdo volal? Nevyžádané hovory a jak je zjistit?

Mnohem častěji se ale můžete setkat (stále věříme, že novela výše uvedeného zákona praxi změní) s nevyžádaným hovorem z běžného čísla. Někdy po zvednutí neuslyšíte nic, jindy hudbu, jindy velmi nerudného jedince, který začne nabízet pojištění – možností je hodně, ale jen málokdy je to příjemný zážitek.

Jak ale zjistit, zda se pod neznámým číslem skrývá něco nevinného či relevantní nabídka, o kterou stojíte, anebo jestli tam číhá neoblomný prodejce podezřelého životního pojištění? Překvapivě nejde o nic těžkého.

Jedna z nejhorších aplikací Windows doznala vylepšení Přečtěte si také:

Jedna z nejhorších aplikací Windows doznala vylepšení

Na českém internetu totiž naleznete celou řadu služeb, které vám o telefonním čísle řeknou víc. Je to jednoduché:

  • Zapněte prohlížeč a buď navigujte přímo na jednu z webových stránek vypsaných níže nebo do vyhledávače (Seznam, Google, Bing aj.) napište vybrané telefonní číslo. Formát není příliš důležitý, +420607123456, +420 607 123 456, 607 123 456 či 607123456 dají výsledek velmi obdobný. 
  • Z nabídky stránek vyberte jednu z relevantních. Na výběr by jich mělo být hodně, kupříkladu půjde o weby vyhledatcislo.cz, muzutozvednout.cz nebo kdomivolal.eu

Pokud k číslu neexistují žádná hodnocení nebo je jich jen velmi málo, pravděpodobně se jedná o běžný hovor. Pokud naopak má číslo hodnocení hodně a ta jsou uvedena jako „nebezpečná“, „obtěžující“ a podobně, pak jde velmi pravděpodobně o nevyžádané, nechtěné hovory z pochybných call center.

Díky několika velmi jednoduchým krokům tak vcelku spolehlivě zjistíte, zdá jde o hovor očekávaný (nebo o omyl) či zda se vám snaží dovolat někdo, komu volání zvedat nechcete. Samozřejmě můžete mít smůlu a nevyžádaný hovor přijde z čísla, které v databázi ještě není. V tom případě doporučujeme rovnou číslo hodnotit jako nebezpečné pro další uživatele a zablokovat jej.

Návod: Jak ovládat počítač na dálku prostřednictví Chromu Přečtěte si také:

Návod: Jak ovládat počítač na dálku prostřednictví Chromu

Přikládáme také seznam několika webů, na nichž můžete seznamy spamových čísel nalézt. Většinou budou k dispozici na vícero databázích. Obdobných stránek je mnohem více, na těchto však výsledky nacházíme nejčastěji.

  • www.muzutozvednout.cz
  • www.kdomivolal.eu
  • www.kdomivolal.cz
  • www.vyhledatcislo.cz
  • www.telefonnidatabaze.cz
  • www.telforum.cz

Jak vznikají databáze telefonních čísel

Redakce PCWorld.cz oslovila provozovatele některých zmíněných webů s dotazem, jak jejich databáze čísel vzniká. Hlavní roli mají uživatelé, kteří přidávají jak čísla, tak i komentáře k nim.

„Jsou tři zásadní zdroje informací. V první řadě jsou to naši uživatelé, kteří hlásí nová neznámá čísla. Potom automatický sběr dat (z volně dostupných internetových zdrojů, nebo anonymní statistiky neznámých čísel od uživatelů naší aplikace), a dále popis čísel našimi administrátory,“ uvedli zástupci webu muzutozvednout.cz.

V případě webu vyhledatcislo.cz přidávají telefonní čísla jen uživatelé. „Telefonní čísla nijak neprověřujeme. Prověřujeme ale obsah komentářů – manuálně i automatizovaně. Komentářů přibývá měsíčně kolem devíti tisíc a tak pět set z nich odstraníme, protože se jedná o spam, vulgární komentáře nebo snahu ovlivnit celkové hodnocení telefonního čísla pomocí nepravdivých zkušeností,“ uvedl provozovatel webu Matěj Šerák.

Jak je ve skutečnosti velké Rusko? Speciální web vám to ukáže Přečtěte si také:

Jak je ve skutečnosti velké Rusko? Speciální web vám to ukáže

Kolik čísel jednotlivé weby mají v databázi, jasné ale není. Zástupci webu muzutozvednout.cz uvedli, že se jedná desítky milionů, protože podle nich funguje projekt ve víc než čtyřiceti zemích. I vyhledatcislo.cz není vázáno podle Matěje Šeráka jen na Českou republiku. „Naše fórum provozujeme ve více než 30 zemích,“ dodal.

Jak zablokovat telefonního číslo na Androidu

Jak na Androidu, tak na iOS je velmi jednoduché zablokovat konkrétní telefonní číslo. Na Androidu postupujte následovně:

  1. Otevřete aplikaci volání – obvykle bílý telefon na modrém či zeleném pozadí, zkrátka aplikace, ze které telefonujete.
  2. V pravém horním rohu klepněte na tři tečky a vyberte nastavení.

Dál se již postup liší dle verze Androidu, výrobce mobilu, občas i dle konkrétního modelu. Prakticky vždy je však k dispozici „Identifikace volajícího a spam“, což je ochranný prostředek od Googlu umožňující identifikovat a spam a firemní čísla, a hovory filtrovat.

Dále jde vždy blokovat konkrétní čísla, a blokovat čísla nerozpoznaná. Pro přidání nového čísla do seznamu postačí toto číslo podržet a klepnout na „Zablokovat / nahlásit spam“ nebo obdobnou volbu.

Jak zablokovat telefonní číslo na iPhone

Pro zařízení s iOS (iPhone) je proces obdobný:

  1. Přejděte do aplikace Telefon a v historii volání najděte číslo číslo, které chcete zablokovat.
  2. U čísla klepněte na tlačítko Další informace (písmeno i v kroužku)
  3. Na další obrazovce najdete úplně dole červeně označenou volbu „Zablokovat volajícího“ a klikněte na ní.

Pokud budete chtít číslo někdy v budoucnu odblokovat, tak to odbavíte ve volbě „Zablokované kontakty“. Stačí se proklikat následovně Nastavení > Telefon > Zablokované kontakty.

Aplikace pro zablokování hovoru

K dispozici jsou uživatelům také aplikace, které umožňují hovory blokovat. Dlouhodobě spolehlivá je kupříkladu aplikace Hiya (iOS) nebo velmi dobře hodnocená ryze česká appka Můžu to zvednout?, která je dostupná pro Android i pro iOS.

příloha_ovladnete_sva_data

Aplikace fungují vesměs podobně jako blokování přímo v telefonu, jsou však vhodnou náhradou u těch telefonů, které v základu blokování čísel neumožňují (dnes již velmi vzácné), nebo pokud chce uživatel nad blokováním spamových čísel zvýšenou kontrolu.

Když už si umíte číslo volajícího vyhledat i ho zablokovat, nemusíte se nevyžádaných hovorů obávat. 

Jak zjistit kdo volal?
  • Zapněte prohlížeč a buď navigujte přímo na jednu z webových stránek vypsaných níže nebo do vyhledávače (Seznam, Google, Bing aj.) napište vybrané telefonní číslo.
  • Formát není příliš důležitý, +420607123456, +420 607 123 456, 607 123 456 či 607123456 dají výsledek velmi obdobný. Z nabídky stránek vyberte jednu z relevantních. Na výběr by jich mělo být hodně, kupříkladu půjde o weby vyhledatcislo.cz, muzutozvednout.cz nebo kdomivolal.eu
Jak zablokovat telefonní číslo na Androidu?
  • Otevřete na svém telefonu se systémem Android aplikaci volání – obvykle bílý telefon na modrém či zeleném pozadí, zkrátka aplikace, ze které telefonujete.
  • V pravém horním rohu klepněte na tři tečky a vyberte nastavení.
Jak zablokovat telefonní číslo na iPhone?
  • Na svém telefonu se systémem iOS přejděte do aplikace Telefon a v historii volání najděte číslo číslo, které chcete zablokovat.
  • U čísla klepněte na tlačítko Další informace (písmeno i v kroužku) Na další obrazovce najdete úplně dole červeně označenou volbu „Zablokovat volajícího“ a klikněte na ní.
  • Na další obrazovce najdete úplně dole červeně označenou volbu „Zablokovat volajícího“ a klikněte na ní.

Byl pro vás článek přínosný?