Hlavní navigace

Jak žít udržitelně, pohodlně a bez strachu z vyhozených jističů

7. 6. 2022

Sdílet

 Autor: aappp / Shutterstock.com
Kdo by netoužil po bydlení v bezproblémové domácnosti, kde vše funguje přesně tak, jak má? Aby jističe nemusely přerušovat přívod elektrického proudu do elektrického obvodu, osvojte si několik pravidel, co budete respektovat. Která to jsou a jaké výhody s sebou, kromě fungující domácnosti, jejich dodržování přináší?

Jističe vás chrání před újmou na zdraví při zkratu a nadproudu

Stalo se to již jistě každému z vás. Ať už jste rozsvítili světlo, zapojili do zásuvky rychlovarnou konvici nebo třeba pračku, následkem této akce bylo, jak se říká, vyhození pojistek. Ve skutečnosti se ale jednalo o vyhození jističe. Ten má totiž za úkol vás ochránit právě v případě, kdy dojde k nadproudu nebo zkratu. Aby u vás nedošlo k újmě na zdraví, jističe automaticky přeruší přívod elektrické energie. Vy nepřijdete k úhoně a jističe pouze znovu nahodíte. Všichni jsou tak v bezpečí a není nutné volat pomoc. Lze ale těmto událostem nějak předcházet?

Spotřebiče důsledně vypojujte ze zásuvek

Vznik zkratu sice ne vždy ovlivníte, ale co naopak ovlivnit můžete, je počet připojených spotřebičů. Abyste nepřetížili obvod, jednoduše všechny spotřebiče, které aktuálně nevyužíváte, vždy vypínejte a vypojujte ze zásuvek. Během vaření, kdy nepoužíváte rychlovarnou konvici či kávovar, mohou být oba přístroje vypnuté a jejich přívodní kabely nemusí být v zásuvce.

Nabíječky mohou způsobit požár a zbytečně vám zvyšují spotřebu elektřiny

Pozor si dejte také na nabíječky, které nic nenabíjí. V případě nabíječek, které jsou zapojené v zásuvce naprázdno, totiž hrozí riziko vzniku požáru. K tomu většinou dochází v případech, kdy se mezi vstupem a výstupem nabíjecího kabelu nachází nedokonalá izolace. Dalším důvodem, proč nabíječky důsledně vytahovat ze zásuvek pokaždé, když daný přístroj nabijete, je nasnadě – i nabíječka, která nic nenabíjí, totiž spotřebovává elektrickou energii.

Sviťte rozumně a vhodnými žárovkami

V některých případech mohou být za vyhozené jističe zodpovědné také špatně zvolené žárovky. Kromě výměny žárovky tedy pracně musíte vracet jističe na své místo. Těmto událostem lze předcházet volbou žárovek. Pro dokonalé osvětlení vašeho domova vám skvěle poslouží úsporné žárovky, které mají nižší spotřebu elektřiny, delší životnost, ale poskytnou vám totožné osvětlení.

příloha_ovladnete_sva_data

Nebojujte s jističi ve své domácnosti a dělejte vše pro to, aby nedocházelo k jejich častému vyhazování. I malé krůčky mohou vést ke změně, a některé dokonce i ke snížení spotřeby elektřiny. 

Nepoužívané přístroje vždy důsledně vypojujte ze zásuvek, nabíječky nenechávejte zapojené po nabití přístrojů a zamyslete se také nad žárovkami, které používáte.

Byl pro vás článek přínosný?