Hlavní navigace

Jak získat operační systém Windows 10 pro váš počítač?

 Autor: {GaudiLab} / Shutterstock.com
Windows není jedinou možností operačního systému pro vaše zařízení, ovšem jedná se o nejoblíbenější a uživatelsky nejpřívětivější variantu. Právě proto je tento systém tak oblíbený. Jakými způsoby ho můžete získat?
25. 2. 2021

Sdílet

Oficiální licence

Rozhodně nejbezpečnější cestou je pořídit si systém Windows díky nákupu oficiální licence. To můžete provést několika způsoby. Koupit si Windows můžete přímo přes Microsoft obchod, licenci však můžete zakoupit také od různých partnerů, jako je například Alza. Cena základní verze systému Windows 10, se kterou si pro běžné používání úplně vystačíte, se pohybuje okolo tři a půl tisíce korun. Po zaplacení částky v online obchodě už stačí jednoduše provést Windows 10 download.

Aktivační kód

Přechod na systém Windows 10 proběhl ze systémů Windows 7 a Windows 8 zdarma. Pokud tedy máte doma jiné zařízení, které má tento systém, avšak neaktualizovali jste ho na Windows 10, můžete ho využít. Může se jednat například o starý notebook. Ten má na sobě uvedený licenční štítek. Pomocí takzvaného kódu Product Key pak můžete snadno získat nejnovější verzi tohoto operačního systému pro vaše zařízení. Jednoduše stačí systém nainstalovat a pak ho aktivovat tímto kódem.

Druhotná licence

Na internetu se můžete setkat také s licencemi pro Windows 10 za výrazně nižší ceny, než je cena u oficiálních partnerů. Takovéto licence pochází z různých zdrojů. Může se jednat o přebytečné licence velkoobchodníků, licence z rozbitých počítačů a podobně. Nevýhodou takovéhoto nákupu je, že nikdy nelze zjistit, odkud tento klíč pochází. Některé totiž mohou být získány nelegálně, řada z firem nemůže původ aktivačního kódu zaručit. Systém vám sice po aktivaci bude fungovat, avšak není to ta nejlepší možnost, jak Windows získat.

Windows můžete používat také bez licence, a to bez omezení doby používání. Systém vám bude normálně fungovat. Samozřejmě to však má háček. V pravém dolním rohu je totiž nepříjemný vodoznak, některé funkce systému navíc budou omezené.