Hlavní navigace

Jak zdarma vytvořit nejlepší sadu pro ochranu PC - 4.díl

4. 2. 2018

Sdílet

 Autor: © Sashkin - Fotolia.com
Pokud chcete ochránit svůj počítač před všemi možnými útoky a hlavně zdarma, pak jste tady správně.

Předcházející díl

 

Máte počítač? Pak je to jasné – stáváte se clem potenciálního útoku. A samozřejmě potřebujete odpovídající ochranu.

To platilo před deseti lety a platí to stále, a to i přes obrovský pokrok v úrovni zabezpečení, kterého Microsoft v oblasti ochrany svého operačního systému bezesporu dosáhl. Při řešení ochrany svého počítače máte na výběr ze dvou možností: buď budete každý rok za ochranu počítače platit výrobci bezpečnostního balíku, nebo vezmete otázku zabezpečení počítače do svých rukou. Pokud si zvolíte tu druhou možnost, pak to pro vás znamená, že si zjednodušeně řešeno vytvoříte vlastní balík nástrojů pro zabezpečení, a to z různých zdarma dostupných nástrojů.

Používejte firewall

Firewall je součástí operačního systému Windows a je v tomto operačním systému standardně zapnutý. Jedná se o slušné základní vybavení, které ve vší tichosti běží a čeká na pozadí tak dlouho, dokud nedetekuje nějakou podezřelou aktivitu, tj. nějaký nestandardní požadavek na připojení. Co se týče správy, vyžaduje tak minimální úroveň interakce s uživatelem, jak to jen může být možné.

GlassWire vám může posloužit dvěma způsoby: jako firewall i jako nástroj poskytující nejrůznější informace o systému

I přesto si myslíme, že vaši pozornost si zaslouží ještě jeden program, který si rozhodně musíte nainstalovat. Jedná se o firewall GlassWire. Tento firewall dokáže blokovat odchozí připojení, pokud si sami nastavíte, že je má blokovat (předpokládejme třeba, že si nainstalujete nový program, Pokud odchozí připojení samo zakážete, pak je tento program blokuje odchozí připojení (předpokládejme, že jste si do počítače nainstalovali nějaký program, o kterém v hloubi duše trochu pochybujete, a zákazem vytvoření odchozích připojení by se tyto pochyby mohly u vás zmírnit). Už jen tato funkce je něčím navíc, co Windows Firewall od Microsoftu neumí – ten totiž odchozí provoz vůbec neblokuje. Otázkou do diskuse je, zda je vůbec funkce blokování odchozích připojení skutečně nezbytná.

Zřejmě největší výhodou firewallu GlassWire je skutečnost, jak je nabitý spoustou nejrůznějších informací. Standardně vám ukáže v pravém dolním rohu pracovní plochy varování pokaždé, když se nějaká aplikace pokusí vytvořit připojení k Internetu. Dále vás varuje vždy, když dojde k aktualizaci programu – to se hodí, když automatickou aktualizaci u programu nepředpokládáte. Možná to bude znít jako přílišný zásah do systému Windows, když vám prozradíme, že GlassWire nepoužívá oznámení v Centru akcí a ta se pak zobrazují méně často, než byste předpokládali.

Po otevření aplikace uvidíte ještě spoustu dalších informací včetně grafu zobrazujícího v reálném čase veškerý provoz do Internetu včetně tabulky, která zobrazuje aplikace, které připojení do Internetu využívají nejintenzívněji.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?