Hlavní navigace

Jak vyzrát na neduhy MS PowerPoint - 4. díl

20. 8. 2011

Sdílet

 Autor: © U.P.images - Fotolia.com
V závěrečném díle si předvedeme správné vkládání zvukových stop do prezentace tak, abyste je bezpečně přehráli na každém počítači.

Ač se jedná o užitečného pomocníka, i Microsoft PowerPoint si občas postaví hlavu a odmítá vykazovat racionální chování. Podívejte se, jak vyřešit pět nejčastějších problémů.

 

1. díl článku: PowerPoint odmítá spustit moji prezentaci

2. díl článku: Uchopte barevnou paletu pevně do svých rukou

3. díl článku: Nelíbí se mi zvolený fontTohle není font, který jsem použil

4. díl článku: Zvuk se spustí pouze na mém počítači

 

5) Zvuk se spustí pouze na mém počítači

Fonty nepředstavují jedinou komponentu prezentace, která může při spuštění na cizím počítači selhat. Pokud jste do svého dokumentu zahrnuli také zvukovou stopu, může se sice bez problému spustit na vašem počítači, zatímco na jiném stroji zkrátka prezentace odmítne vydat hlásku. Pokud si tedy nejste jisti, zda nebudete muset prezentaci spouštět na cizím počítači, bude nutné učinit některá preventivní opatření.

Microsoft PowerPoint nabízí dvě možnosti vložení zvukového klipu. Jednak můžete hudební soubor k dokumentu připojit, čímž programu řeknete, aby zvukovou stopu spustil při spuštění prezentace, nebo můžete klip přímo vložit do výsledného souboru .pptx (.ppsx).

Vzhledem k řešení, které jsme použili pro zahrnutí fontů do prezentace v minulém díle, jistě očekáváte, že i v tomto případě budeme zvukovou stopu do dokumentu vkládat. Tentokrát nicméně zvolíme jiný způsob, neboť PowerPoint vám sice umožní hudební klip do prezentace vložit, ale jiná verze programu jej již nemusí umět přehrát. Například pakliže byste v rámci nejnovější verze programu PowerPoint 2010 vložili do prezentace zvukovou stopu ve formátu MP3, starší verze PowerPoint 2007 by si s hudbou neporadila.

Schůdnější postup představuje připojení audio souboru k dokumentu, což eliminuje případné problémy. Prezentaci uložte do zvláštní složky společně se všemi použitými hudebními klipy. Otevřete hlavní menu a klikněte na tlačítko Možnosti aplikace PowerPoint. Zvolte menu Upřesnit a v panelu Uložit nastavte hodnotu Připojit zvuky se soubory většími než nižší, než je velikost nejmenšího vámi používaného hudebního souboru.

PowerPoint_moznosti

PowerPoint_zvuk

příloha_ovladnete_sva_data

 

Úvodní foto: © U.P.Images - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?