Hlavní navigace

Jak využít nástroje k monitorování systému pro optimalizaci PC

22. 10. 2011

Sdílet

 Autor: © Victoria - Fotolia.com
Windows pro monitorování systému nabízí celou řadu jednoduchých a výkonných nástrojů, nicméně zvládnou pouze zlomek toho, co mohou dokázat jiné aplikace monitorující systém.

Pro monitorování systému a řešení problémů nabízí Windows známé aplikace jako Správce úloh, Správce zdrojů dat a Konfigurace systému (MSConfig). Tyto nástroje jsou docela výkonné a jednoduché pro používání, nicméně zvládnou pouze zlomek toho, co mohou dokázat jiné aplikace monitorující systém.

Mnoho aplikací příslušného druhu nabízí takovou hloubkovou a detailní kontrolu, že s nimi zvládnou pracovat pouze zkušení uživatelé, ovšem mnoho dalších utilit může uživateli průměrnému pomoci pochopit, „co se děje za oponou“. Představíme si proto některé freewarové alternativy (u nichž se předpokládá alespoň základní znalost angličtiny).

CPU-Z


CPU-Z přináší spoustu hodnotných informací ve velmi dobře organizovaném uživatelském rozhraní. Informace zobrazuje na sedmi panelech: CPU zobrazuje typ procesoru, rychlost, množství jader, napětí a informace o vyrovnávací paměti. Caches ukazují data o L1, L2 a L3 cache, Mainboard potom typ základní desky stejně jako detaily o čipsetu, BIOSu a grafickém rozhraní. V panelu Memory se dozvíte vše, co by vás mohlo zajímat ohledně typu a velikosti paměti RAM, její frekvenci a časování. SPD (doslova detekce sériové přítomnosti) přináší dodatečné detaily týkající se systémových paměťových modulů podle slotu. Graphics odhaluje základy vaší systémové grafické karty, a to včetně modelu, taktovací rychlosti a jejího typu a velikosti. A nakonec v panelu About můžete uložit kompletní zprávu o zjištěních programu.

SpeedFan

SpeedFan vám může pomoci předpovídat poškození disku a přehřátí systému. Tato utilita zobrazuje teplotu systému – tedy procesoru a pevného disku. Program také zobrazuje napětí komponent a rychlost chladících větráků. Dokonce vám povolí tuto rychlost upravit. Pro pevné disky vybavené technologií S.M.A.R.T. (technologie pro sebemonitorování, analýzu a podávání zpráv) vytvoří SpeedFan zprávu se seznamem indikátorů zdraví disku, kterou můžete využít pro vlastní zhodnocení jeho celkového stavu.

příloha_ovladnete_sva_data

Belarc Advisor


Belarc Advisor vezme inventář vašeho hardware a software, zanalyzuje ho a výsledky vám ukáže na jednoduché stránce s výsledky. Aplikace vytvoří analýzu slabých míst vašeho počítače a upozorní na potenciální trhliny v bezpečnosti – například prošlý antivirový software nebo chybějící bezpečnostní aktualizace Windows. Zpráva o stavu hardware je dobře vyvážená – ani příliš detailní, ani povrchní – což vám rychle pomůže pochopit základní statistiky týkající se vašeho PC.

Byl pro vás článek přínosný?