Hlavní navigace

Jak vypnout modré světlo ve Windows či na iPhone, aby vám nerušilo spánek?

10. 3. 2021

Sdílet

 Autor: Pixabay.com
Takzvané modré světlo, které vyzařují displeje mobilních telefonů, tabletů a počítačů, je přirozenou složkou běžného denního světla. V průběhu večera a v noci je však jeho přítomnost nežádoucí, může narušit váš spánek. Jak jej eliminovat?

Obrazovky digitálních zařízení, jako jsou počítače, tablety a chytré telefony, vyzařují takzvané modré světlo. Nejedná se však o nic v přírodním prostředí neznámého. Jeho zastoupení v rámci denního světla je přirozené a v průběhu dne se mění.

Nejvyšší intenzita modrého světla v rámci přirozeného slunečního svitu nastává po ranním rozbřesku. Před západem slunce je naopak nejnižší. V tuto dobu již převažuje červená složka.

Vyzařování modrého světla z displejů v nočních hodinách je tak nežádoucí a pro organismus matoucí. Pole vědeckých výzkumů je totiž naše tělo při večerním pohledu do zářícího displeje mystifikováno z hlediska přirozených fyziologických funkcí a i v noční době se mylně udržuje v bdělosti.

Řada lidí pak po nočním používání elektroniky špatně usíná. Existují studie, které se vlivem modrého světla na lidské zdraví zabývají. Doporučení ke zmíněné problematice před časem vydalo i Ministerstvo zdravotnictví České republiky.

Snaha o ochranu uživatele

Problematice vyzařování modrého světla z displejů v noční době se samozřejmě věnují také tvůrci elektroniky. Ve snaze o eliminaci nepříjemných vlivů modrého světla v nočních hodinách do svých zařízení začlenili funkci pro omezení této světelné složky a úpravu teploty barev na displeji. Jaké jsou možnosti a jak funkci nastavit?

Windows 10

V rámci aktuálního operačního systému od Microsoftu lze nastavit noční světlo, které přinese obraz na váš displej v teplejších barvách a eliminuje modrou složku světla. Pro aktivaci přejděte do „Nastavení“ a zvolte položku „Systém“. Zde v části „Obrazovka“ vyberte položku „Nastavení nočního osvětlení“.

Tlačítkem „Zapnout nyní“ můžete noční osvětlení spustit ručně v libovolnou chvíli, nebo můžete nastavit plán pro zapnutí a ukončení nočního osvětlení. V plánu lze zvolit buď období od západu do východu slunce (musíte mít ve Windows zapnuté zjišťování polohy), nebo určit plán zadáním pevného časového intervalu. Podle vlastních preferencí můžete upravit teplotu barev.

Night Shift Windows 10

Night Shift Windows 10

Night Shift Windows 10

macOS

Funkce Night Shift, zajišťující redukci modrého světla, na zařízeních s macOS vyžaduje operační systém macOS Sierra 10.12.4 nebo novější a současně některé z podporovaných zařízení, jejichž výčet je dostupný na stránkách podpory Apple. Nastavení funkcw naleznete v „Předvolbách systému“, kde vyberte „Monitory“ a položku „Night Shift“. Pro funkci Night Shift můžete vytvořit vlastní plán, případně můžete nastavit, aby se funkce Night Shift zapínala automaticky od soumraku do úsvitu.

Night Shift macOS

Night Shift macOS

iPhone a iPad

Funkci Night Shift lze ovládat buď přes „Ovládací centrum“, nebo prostřednictvím „Nastavení“ zařízení. V ovládacím centru stačí přidržet ovládací posuvník jasu a následně prostřednictvím ikony rychle upravit pravidla pro fungování Night Shift. Pro podrobné úpravy předvoleb navštivte „Nastavení“, zvolte „Zobrazení a jas“ a dále „Night Shift“.

Zde lze upravit časový plán a případně nastavit, aby se funkce Night Shift zapínala automaticky od soumraku do úsvitu. Můžete také ručně zapnout Night Shift do zítřka. Samozřejmostí je úprava teploty barev dle osobních preferencí.

iPhone

Night Shift iPhone

iPad

Night Shift iPad

Night Shift iPad

Android

Současné smartphony a tablety s operačním systémem Android mají taktéž zabudovanou funkci pro eliminaci modrého světla. Vzhledem k množství nejrůznějších verzí Androidu, které si k obrazu svému upravují samotní výrobci zařízení, se liší dostupnost a konkrétní možnosti nastavení funkce v závislosti na daném zařízení.

ICTrocenka

Obecně se však funkce nachází v „Nastavení“ pod položkou „Zobrazení“ a dále pod položkou „Filtr modrého světla“. Možnosti předvoleb jsou individuální dle výrobce, nicméně prakticky se setkáte s obdobnými volbami jako v případě Windows, macOS, iPhonu a iPadu.

Night Shift Android

Byl pro vás článek přínosný?