Hlavní navigace

Jak vykopírovat text z vašich snímků pomocí Fotek Google?

7. 5. 2021

Sdílet

 Autor: Pixabay.com
Vykopírování textu z fotky nebylo nikdy snazší. Stačí k tomu vyfocený libovolný podklad s textem, jako například dokument, stránka z knihy či list papíru, který služba Fotky Google převede do editovatelné podoby k dalšímu využití.

Služba Fotky Google již nějaký čas umožňuje v mobilní aplikaci rozpoznávání textu na fotkách pomocí technologie OCR (optického rozpoznávání znaků), jež je součástí technologie rozpoznávání obrazu Google Lens. Tuto šikovnou funkci mohou využít také ti, kteří používají Fotky Google na počítači prostřednictvím webového prohlížeče. Rozpoznaný text z fotografií lze velice snadno vykopírovat a dále s ním pracovat například v textovém editoru či v nejrůznějších programech.

Jak na to?

Po přihlášení do služby Fotky Google prostřednictvím vašeho Google účtu můžete buď vybrat některou z již uložených  fotek, případně požadovanou fotografii do služby nahrát. V takovém případě zvolte příslušné tlačítko v pravém horním rohu stránky.

Fotky Google

Ze zobrazené nabídky vyberte, zda budete chtít požadovanou fotku nahrát z pevného disku vašeho počítače, případně zda vložíte fotografii, kterou máte již uloženou ve službě Disk Google. Následně vyberte požadovaný snímek a proveďte jeho upload do služby Fotky Google. Snímek lze také  do služby nahrát jeho přetažením myší přímo do okna prohlížeče.

Fotky Google

Při nahrávání budete muset ještě rozhodnout, zda dojde k uploadu fotografie v původní podobě, nebo v mírně snížené kvalitě.

Fotky Google

Po úspěšném uploadu snímku si jej můžete rovnou zobrazit a pustit se do úprav či rozpoznávání obsaženého textu. Pokud je text na fotografii zobrazen vzhůru nohama či jinak natočený, je vhodné fotku nejdříve otočit.

Fotky Google

Následně klikněte na tlačítko „Kopírovat text z fotky“.

Fotky Google

Funkce Google Lens provede analýzu snímku a vyznačí na něm obsažený text. Současně jej zobrazí vpravo vedle snímku a umožní jeho rychlé zkopírování do schránky Windows pro další použití v libovolné aplikaci.

Fotky Google

příloha_ovladnete_sva_data

Jak funguje?

Technologie rozpoznávání obrazu Google Lens funguje při optickém rozpoznávání znaků velmi spolehlivě a je dobře použitelná. Pokud tedy hledáte rychlý a jednoduchý způsob, jak z fotek získat text v editovatelné podobě, pak jsou Fotky Google ideální volbou.

Fotky Google je možné používat ve všech běžně rozšířených webových prohlížečích. Chcete-li se však vyhnout případným drobným nedostatkům v kompatibilitě při používání služby, doporučujeme raději použít Google Chrome.

Byl pro vás článek přínosný?