Hlavní navigace

Jak vyčistit počítač infikovaný malwarem - 3. díl

6. 7. 2013

Sdílet

 Autor: © Gunnar Assmy - Fotolia.com
Snažíte se, jak to jde, abyste svůj počítač ochránili před škodlivými snahami digitálního světa. Někdy to však nepomáhá.

Předchozí díl

Mohli byste zkusit i HouseCall od Trend Micro. Není to sice webová aplikace, ale je přenosná, takže HouseCall můžete stáhnout na jiný počítač a zkopírovat ho na flash disk, čímž vytvoříte přenosný skener počítačových virů. Poté pokaždé, když máte podobné problémy, zapojíte flash disk do infikovaného počítače a spustíte program přímo z něj (přesto pro aktualizaci definic virů budete stále potřebovat internetové připojení). Když používáte HouseCall, nespouštějte jej na standardní nastavení. Než kliknete na velké modré tlačítko Scan Now (skenovat nyní), klikněte na Settings (nastavení) a vyberte zde možnost Full system scan (celkový sken systému).

Ať už používáte jakýkoliv skener, nikdy v tomto kroku nespěchejte. Zaškrtněte všechny dostupné možnosti a vyberte si ten nejpomalejší, nejdůkladnější typ skenování. Potom, jakmile skenování začne, nečekejte u počítače na to, až skončí. Běžte si číst knížku, umít nádobí, trávit čas s rodinou. Skenování bude pravděpodobně trvat několik hodin.

6. Jistota je jistota, skenujte tedy podruhé

Jakmile první skenování skončí, spusťte pro jistotu ještě jedno s jiným typem skeneru. Je to jednoduché, byť časově náročnější, a ušetří vám to nervy – dvojí skenování by totiž mělo zvýšit pravděpodobnost čistoty vašeho systému.

7. Poslední obranná linie: Linux

Bootování do nouzového režimu nemuselo zničit opravdu škodlivý malware. Jestliže po provedení výše uvedených kroků stále bojujete s infekcí, budete muset úplně obejít Windows a vyhnout se bootování z pevného disku. Abyste toho dosáhli, využijte bootovací CD nebo flash disk s antivirovou utilitou založenou na Linuxu.

K tomuto kroku vůbec nemusíte mít nainstalován Linux. Budete ale opět potřebovat připojení k internetu, neboť tyto typy antivirů musí být online, aby mohly aktualizovat své malwarové databáze.

Prvním krokem je stažení bootovacího skeneru virů ve formě souboru .iso. Z něj můžete jednoduše vytvořit bootovatelné CD. Ve Windows 7 na soubor dvakrát klikněte a držte se instrukcí. Ve Windows 8 klikněte na soubor pravým tlačítkem a zvolte možnost Vypálit obraz disku. U dřívějších verzí Windows budete potřebovat aplikaci třetí strany, například bezplatný ISO Recorder.

příloha_ovladnete_sva_data

Díky jeho uživatelskému rozhraní velice podobnému rozhraní Windows budete programu Kaspersky Rescue Diskrozumět. Musíte ovšem obezřetně nastavit samotné skenování. Zaprvé je nutné si uvědomit, že Kaspersky Rescue Disk neaktualizuje svou malwarovou databázi automaticky. Musíte manuálně vybrat panel Update Center (centrum aktualizací), a zde kliknout na Start update (spustit aktualizaci). Jakmile je utilita aktualizována, vraťte se na panel Objects Scan (skenování objektů), klikněte na Settings (nastavení) a nastavte úroveň bezpečnosti na nejvyšší pozici. Zaškrtněte všechny své pevné disky a poté můžete začít skenovat a opustit místnost.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?