Hlavní navigace

Jak vybrat powerbanku na dovolenou?

16. 5. 2015

Sdílet

 Autor: (c) bloomua - Fotolia.com
Cestovní pojištění na dovolenou považuje většina lidí za samozřejmost. Ale v dnešní přetechnizované době je dobré myslet i na zajištění dostatku energie. Telefon, tablet nebo GPS navigace bez jediné „čárky“ baterie může zážitky z cest zkazit stejně jako špatné počasí.

Málokdo si v dnešní době dokáže představit dovolenou bez moderních technických vymožeností, které používáme ke komunikaci s přáteli a uploadování fotek, hledání informací o místních pamětihodnostech, ale i navigaci v terénu nebo vyřizování naléhavých pracovních e-mailů. Aby nevypověděly službu v ten nejnevhodnější okamžik, je rozumné pojistit se náhradním zdrojem energie.

Vzhledem k tomu, že řada takových zařízení dnes nemá výměnnou baterii, je vhodné sáhnout po univerzálním externím zdroji, tzv. powerbance. Jedná se o vysokokapacitní akumulátor, který je malý a skladný, takže jej snadno přibalíte do kufru, tašky nebo batohu. Pokud nemáte v dosahu elektrickou síť (nebo adaptér pro exotickou zásuvku), powerbanka dobije váš telefon, tablet, čtečku elektronických knih, MP3, Bluetooth sluchátka nebo GPS navigaci prostřednictvím standardního USB portu.

Na co myslet při výběru powerbanky?

Na trhu jsou v dnešní době k dispozici powerbanky mnoha různých provedení a kapacit. Vybírat můžete od základních modelů za několik stovek, které zvládnou nabít chytrý telefon maximálně jednou a poslouží spíš jako nouzové řešení, až po skutečně vysokokapacitní cestovní zdroje za několik tisíc, které nouzově udrží při životě po nějakou dobu i běžný notebook. V rozumné ceně kolem 1 000 Kč lze sehnat zařízení jako je například TP-LINK TL-PB10400, které nabijí až dvě zařízení najednou – například mobil a tablet – a jejich kapacita vystačí i na 3 až 5 nabití chytrého telefonu. To obvykle znamená týden i déle nezávislosti na elektrické síti.

PowerbankNa co si dát pozor?

Powerbanky, stejně jako každé jiné baterie, trpí samovybíjením, tedy postupnou ztrátou energie. Pokud ji nabijete a uložíte do šuplíku „na později“, po několika týdnech již nebude mít plnou kapacitu a v řádu měsíců se vybije úplně. Nezapomeňte si ji proto dobít bezprostředně před cestou. Dále je důležité nenechat powerbanku zcela vybít, a to ani samovybíjením, ani při zátěži, protože ji to může nevratně poškodit. U zmíněného modelu  výrobce doporučuje pro zachování co nejdelší životnosti dobíjet alespoň jednou za tři měsíce a udržovat stav v rozmezí 5 - 95 %. Akumulátor lze přitom dobít 500x, přičemž jeho maximální kapacita postupně klesá a čas potřebný k nabití se naopak prodlužuje. Po 300 cyklech by se měla dosažitelná kapacita pohybovat okolo 80 % původního stavu.

příloha_ovladnete_sva_data

Velkým nebezpečím pro akumulátor je přehřátí, které můžete zapříčinit jak pracovní zátěž, tak vnější podmínky. Ideální provozní teplota powerbanky se pohybuje od 0 °C do 35 °C. Stejně jako v případě jiné elektroniky byste tak powerbanku samozřejmě neměli nechávat v zavřeném automobilu na slunci, kde se může vnitřní teplota vyšplhat vysoko nad tu provozní.

Vzhledem k tomu, že ani u powerbanky ani u zařízení, k jejichž napájení slouží, se nevyplatí riskovat poškození, doporučujeme se poohlížet po modelech, které jsou vybavené ochranou proti „podvybití“, zkratu, přepětí, přetížení, přebití i přehřátí.

Byl pro vás článek přínosný?