Hlavní navigace

Jak udělat z tabletu svůj primární počítač - 3. díl

21. 11. 2013

Sdílet

 Autor: © Fotowerk - Fotolia.com
Někdo má rád holky, jiný zase vdolky. A proti gustu žádný dišputát. Takže tento článek je pro ty, kdo by se rádi zbavili svého notebooku a začali jako primární PC používat tablet.

Předchozí díl

Najděte pro něj aplikace

Pro mnoho uživatelů představuje software největší problém, pokud jde o přizpůsobování tabletu pro práci. A není se čemu divit. Musíte si totiž sepsat seznam programů, které denně (nebo alespoň týdně) používáte, a zjistit, kolik z nich a jak může být nahrazeno alternativami v podobě aplikací pro tablet.

Začněme hlavním „protitabletovým“ argumentem: Microsoft Office. Microsoft svůj balík stále nepřizpůsobil Androidu a iOS (přestože výkonný ředitel společnosti Steve Ballmer nedávno odhalil, že se na těchto verzích pracuje), ovšem pro tablety jsou k dispozici i jiné způsoby, jak číst a editovat dokumenty, tabulky či prezentace.

Vezměte si například balík Quickoffice od Googlu – jak pro Android, tak pro iOS – který nabízí základní tvorbu dokumentů a jejich editování, a je kompatibilní s Microsoft Office, pokud jde o koncovky souborů. Původně stál 15 amerických dolarů (což je oproti Microsoft Office pro Windows stále za hubičku), nicméně v září začal Google balík nabízet zcela zdarma. Jediným háčkem je, že své dokumenty musíte synchronizovat se svým účtem na Google Drive. Quickoffice již nepodporuje Dropbox ani jinou cloudovou ukládací službu.

Jestliže preferujete (nebo opravdu potřebujete) pravé Microsoft Office, nabízí CloudOn virtualizovanou kopii Office 2010, v níž můžete vytvářet, editovat a sdílet dokumenty typu Word, Excel a PowerPoint s využitím rozhraní Office, na nějž jste zvyklí. Řešení je k dispozici ve formě aplikace jak pro Andorid, tak pro iOS, a základní služba je zdarma. Nevýhodou je nutnost neustálého připojení k internetu – aplikaci nelze používat offline.

Pokud jde o další desktopové programy, možná budete překvapeni, kolik aplikací vám v určité podobě zůstane i na tabletu. Adobe Reader, Dropbox, DocuSign, Evernote, Photoshop, RoboForm, Skype, Twitter – ty všechny mají své aplikační protějšky pro Android a iOS. AnyConnect od společnosti Cisco vám může pomoci připojit se k VPN síti vaší společnosti, a LastPass vám na tabletu zpřístupní seznam vašich hesel z Windows.

Cisco Anyconnect

příloha_ovladnete_sva_data

Nemůžete nalézt aplikační řešení pro některý důležitý program? Pak si nechte svůj notebook, který stačí nechat zapnutý někde vzadu v kanceláři, a poté využít aplikaci vzdáleného přístupu typu LogMeIn, jejímž prostřednictvím se k notebooku připojíte a vzdáleně nad ním získáte kontrolu. Nyní můžete využívat všechny programy, které potřebujete, a to odkudkoliv, jako byste právě seděli u svého stolu.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?