Hlavní navigace

Jak udělat z tabletu svůj primární počítač - 2. díl

20. 11. 2013

Sdílet

 Autor: (c) Andres Rodriguez
Někdo má rád holky, jiný zase vdolky. A proti gustu žádný dišputát. Takže tento článek je pro ty, kdo by se rádi zbavili svého notebooku a začali jako primární PC používat tablet.

Předchozí díl

Jednu věc je třeba si přiznat hned na začátku: Práce na tabletu zahrnuje několik kompromisů. Tím nejvýraznějším je menší obrazovka. Apple iPad nabízí jen 9,7 palce pracovního prostoru, Nexus 10 přináší jen o chloupek více (10 palců). To je výrazně méně místa, než kolik získáte byť i jen s 13,3palcovým notebookem, což je třeba mít na paměti, zejména pokud pracujete s tabulkovými procesory a dalšími prostorově náročnými aplikacemi, případně už vám tolik nevládne zrak.

Na druhou stranu jak iPad, tak Nexus nabízejí luxusní rozlišení displeje: konkrétně 2 048 × 1 536 pixelů u iPadu 3 a novějšího, respektive 2 560 × 1 600 pixelů u Nexusu 10. U těchto tabletů proto neztrácíte schopnost extra detailní práce, pouze tuto práci vykonáváte na fyzicky menší oblasti.

Vaše volba tabletu bude navíc určovat, jaké příslušenství si budete moci přikoupit. Například Nexus 10 podporuje technologii USB On-The-Go (USB OTG), která umožňuje připojení kabelové klávesnice, myši nebo dokonce flash disku. Konkrétně myš je velkou výhodou Nexusu 10 oproti iPadu, neboť je díky ní iluze klasického notebooku téměř dokonalá. Kromě toho výrazně zjednodušuje ovládání zejména v aplikacích typu Word nebo Excel, případně jejich alternativách.

Na druhou stranu nabídka pro iPad oplývá příslušenstvím třetích stran, zejména obaly a klávesnicemi, případně jejich kombinacemi. A když už jsme u toho...

Přidejte klávesnici

Je nesporné, že budete potřebovat klávesnici. Jak zařízení s Androidem, tak s iOS nabízejí virtuální klávesy přímo na obrazovce, které jsou dostatečné pro rychlé poznámky, e-maily, a podobně, ale na druhou stranu zabírají téměř polovinu displeje a navíc jim chybí hmatová zpětná vazba. Pro jakoukoliv důležitější práci budete potřebovat fyzické zařízení.

Logitech Folio

Uživatelé iPadu si mohou vybrat z celé škály klávesnic vyrobených externími výrobci, z nichž mnoho, jak jsme si již uvedli, supluje i funkci krytu displeje a obalu celého tabletu. Kryty s klávesnicí pro iPad Air nedávno představily společnosti Belkin a Logitech (ve svých sériích Qode, respektive Folio), a různí jiní výrobci nabízejí podobné možnosti pro starší modely. Tyto klávesnice lze připojit pomocí technologie Bluetooth a typicky se přizpůsobují designu iPadu, což v konečném důsledku vytváří plynulé „balení“, které by nám mohlo připomínat notebook.

příloha_ovladnete_sva_data

Uživatelé Nexusu toho mají na výběr mnohem méně. Na českém trhu nabízí podobné řešení pro Google například firma Brando, pro řešení MiniSuit nebo VSTN se třeba podívat mimo český trh. Všechny tyto klávesnice disponují pevným krytem pro tablet a nabízejí QWERTY klávesy a slot pro umístění tabletu v úhlu, který vám nejvíce vyhovuje. Pokud ale nepotřebujete kryt, který by vyhovoval přímo konkrétnímu tabletu, bude s Nexusem spolupracovat jakákoliv klávesnice, která je vybavena technologií Bluetooth,

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?