Hlavní navigace

Jak udělat printscreen celé webové stránky? Zkuste FireShot

22. 4. 2021

Sdílet

 Autor: Pixabay.com
Chcete vytvořit printscreen celé webové stránky? Nemusíte jej skládat z mnoha dílčích částí, pomůže vám FireShot.

Hledáte jednoduchý způsob, jak pohodlně vytvořit snímek celé webové stránky, včetně části, která není viditelná na monitoru bez nutnosti rolování? Řešení nabízí nástroje, specializující se na pokročilou tvorbu printscreenů. Jedním z nich je také doplněk určený pro internetové prohlížeče nazvaný FireShot. Ten lze použít jak v browserech postavených na projektu Chromium, tak i ve Firefoxu.

Doplněk FireShot existuje v bezplatné a placené verzi. Bezplatná varianta Lite poskytuje základní, avšak ve většině případů dostačující funkce pro snímání webových stránek. Placená verze Pro pak nabízí pokročilou editaci vytvořených snímků. My si ukážeme postup tvorby snímků pomocí bezplatné verze FireShotu.

Kde FireShot získat?

FireShot je dostupný například v oficiálním internetovém obchodě Chrome. Odsud jej lze jednoduše přidat do Chromu. Taktéž jej můžete získat z oficiálního katalogu doplňků od Mozilly a přidat do Firefoxu. My se budeme věnovat použití FireShotu ve webovém prohlížeči Google Chrome.

Na stránce doplňku v oficiálním internetovém obchodě Chrome stačí k jeho získání stisknutí tlačítka Přidat do Chromu

FireShot

Následně vás ještě webový prohlížeč v dialogovém hlášení požádá o potvrzení, že si skutečně přejete nainstalovat doplněk. Jedná se o ochranný mechanismus Chromu před instalací nějakého škodlivého rozšíření provedenou bez vědomí uživatele. V našem případě se jedná o legitimní rozšíření a můžeme tedy jeho přidání do Chromu povolit. Následně je uživatel informován o úspěšné instalaci doplňku.

FireShot

Jak se FireShot používá

Rychlý přístup k použití doplňku FireShot vede přes ikonu Rozšíření, situovanou vedle adresního řádku internetového prohlížeče.

FireShot

Po kliknutí na ikonu se zobrazí přehled dostupných doplňků, ve kterém klikneme na Udělej printscreen celé webové stránky.

FireShot

Následně se zobrazí menu s možnostmi pro zachycení aktuálně zobrazené webové stránky. Buď můžeme sejmout kompletně celou stránku včetně skryté části, případně pouze její viditelnou část. Nebo lze zachytit jen zvolenou sekci stránky.

FireShot

Zvolíme-li první možnost, tedy zachycení kompletně celé webové stránky, dojde k jejímu postupnému odrolování a nasnímání. Následně se v novém panelu webového prohlížeče otevře náhled zachyceného screenshotu, který můžeme uložit jako obrázek či jako dokument PDF. Případně můžeme screenshot zkopírovat do schránky pro další použití, vytisknout či odeslat e-mailem.

FireShot

příloha_ovladnete_sva_data

Potřebujete více funkcí?

Potřebujete-li zachycený snímek webové stránky v rámci procesu jeho tvorby rychle upravit, okomentovat vylepšit, editovat, apod., pak můžete sáhnout po verzi FireShot Pro, za níž však budete muset autorům zaplatit.

Byl pro vás článek přínosný?